SL/Prabhupada 0663 - Praksa joge je, ko ponovno obudite svoj izgubljeni odnos s KrišnoLecture on BG 6.13-15 -- Los Angeles, February 16, 1969

Tamal Krishna: Smisel: "Končni cilj izvajanja joge je zdaj jasno razložen."

Prabhupada: Zdaj je jasno razložen. Kaj je namen joge? Veliko jih je zelo ponosnih, ker so postali jogiji in so vključeni v jogijsko skupnost in to in ono, ker meditirajo. Tu pa je pravo izvajanje joge. Jasno razloženo. Nadaljuj.

Tamal Krishna: "Izvajanje joge ni namenjeno doseganju kakršnihkoli materialnih dobrobiti. Namenjeno je možnosti prekinitve vsega materialnega obstoja."

Prabhupāda: Če boste prosili za materialne dobrobiti, jih boste tudi dobili, vendar to ni rešitev vaših življenjskih težav. Mislim, da imate vi, ameriški fantje in dekleta, boljše materialne okoliščine kot katerikoli drug narod. Vsaj boljše kot so v Indiji, to lahko trdim glede na lastne izkušnje. In prepotoval sem toliko držav; na Japonskem imajo tudi zelo dobre okoliščine, vendar imate vi še vedno boljše. Pa mislite, da ste dosegli mir? Ali lahko kdorkoli reče, "Da, jaz sem popolnoma miren?" Zakaj so potemtakem mladostniki tako frustrirani in zmedeni? Dokler bomo torej izvajanje joge uporabljali za neke materialne dobrobiti, ne bomo mogli biti mirni. Joga bi se morala izvajati zavoljo razumevanja Kṛṣṇe, to je vse. Ali pa da obnovite svoj izgubljeni odnos s Kṛṣṇo. To je izvajanje joge. Nadaljuj.

Tamal Krishna: "Kdor si prizadeva za izboljšanje zdravja ali za materialno..."

Prabhupāda: Na splošno jogo izvajajo v imenu izboljšanja zdravja. Lotevajo se je za zmanjševanje maščobe. Vidite? Zmanjševanje maščobe. Ker ste bogat narod, lahko več jeste in postanete debeli, nato pa ponovno plačate vstopnine za društva joge ter zmanjšate svojo maščobo. To se dogaja. Pred kratkim sem videl reklamo, "Znebite se odvečnih maščob." Zakaj bi odvečne maščobe sploh pridobili? To je neumnost, ki je ne bodo razumeli. Zakaj bi jih sploh povečevali, če jih bodo morali potem zmanjšati? Zakaj ne bi bili zadovoljni s preprosto hrano? Če jeste žito in zelenjavo in lahka živila, ne boste nikoli debeli. Vidite? Ne boste nikoli postali debeli. Jejte tako malo kot je mogoče. Ne jejte ponoči. Tako izvajajte jogo. Če boste postali požrešni, boste... Obstajata dve vrsti bolezni. Požeruhe napade sladkorna bolezen in tiste, ki ne morejo pojesti dovolj, napade tuberkuloza. Torej ne smete jesti ne preveč in ne premalo. Pojesti morate toliko, kot potrebujete. Če jeste preveč, boste morali zboleti. In če jeste premalo, boste morali zboleti. To bo razloženo. Yuktāhāra-vihārasya… yogo bhavati siddhi na (BG 6.17). Ne smete stradati, vendar tudi ne smete jesti preveč. Naš program, kṛṣṇa-prasādam, je da jeste kṛṣṇa-prasādam. Prehranjevanje je potrebno - svoje telo morate obdržati v dobri kondiciji za kakršnokoli vadbo. Torej je prehranjevanje potrebno. Vendar ne jejte preveč. Jejte... Prav tako ne jejte premalo. Ne govorimo, da jejte manj. Če lahko pojeste pet kilogramov, jejte. Če pa ne morete pojesti petih kilogramov, vendar jih iz pohlepa, požrešnosti vseeno želite, boste, če boste pojedli teh pet kilogramov, trpeli. Vidite? Tu je torej, kaj je to? Brez materialnih dobrobiti. Nadaljuj.