SL/Prabhupada 0676 - Biti kontroliran iz strani uma pomeni biti kontroliran iz strani čutovLecture on BG 6.25-29 -- Los Angeles, February 18, 1969

Vishnujana: Kamorkoli um odtava zaradi svoje nemirne in nestanovitne narave, ga mora jogi znova obvladati. (BG 6.26). "

Prabhupāda: To je postopek. To je sistem joge. Recimo, da se poskušate osredotočiti na Krišno, in tvoj um je preusmerjen, in odtava stran, v neko kino hišo. Zato ga morate pripeljati nazaj : "Ne tja prosim, pridi sem ." To je praksa joge. Ne da bi pustili, da bi um odšel od Krišne. Če lahko, to preprosto vadite. Ne dovolite, da bi vaš um odšel od Krišne. In ker svojega uma ne moremo osredotočiti na Krišno samo s sedenjem na enem mestu... To zahteva zelo visoko usposabljanje. Da bi se le usedel na mesto in svoj um vedno usmeril na Krišno,, to ni zelo enostavno delo. Kdor tega ni vajen, če to preprosto samo posnema, potem bo zmeden. Vedno se moramo vključiti v zavest Krišne. Vse, kar počnemo, mora biti združeno s Krišno. Naše običajne dejavnosti bi morale biti tako oblikovane, da ima vse opraviti s Krišno. Potem se bo vaš um osredotočil na Krišno. Umetno, če niste napredni in če poskušate svoj um usmeriti na Krišno, potem vadite jogo, kot je priporočeno tukaj, da se moraš usesti na ta način, naravnost, morate koncentrirati pogled na konico nosu, na osamljenem svetem kraju ... Toda kje so te možnosti? Kje je v tem trenutku vse to možno?

Zato je to edina metoda. Da glasno zapojete in poslušate Hare Krišna. Če imate v mislih druge stvari, se boste morali osredotočiti na zvočno vibracijo "Krišna." Ni vam treba umakniti uma od drugih stvari, sam se bo umaknil ker je zvok tam. (zvok avtomobila, ki se vozi mimo) Tako kot zvok motornih avtomobilov. Vaša pozornost se samodejno preusmeri tja. Podobno je tudi, ko prepevamo Krišna, um se bo samodejno učvrstil. Sicer sem navajen, da je moj um usmerjen na toliko stvari. Torej vadba joge pomeni umakniti um in ga ponovno usmeriti h Krišnii. Tako nam to petje samodejno pomaga pri vadbi joge. Nadaljuj.

Viṣṇujana: "Smisel: Narava uma je utripajoča in nestanovitna. Toda samospznani jogi mora nadzorovati um, um ne sme nadzorovati njega.

Prabhupada: Da. To je uspeh joge. Trenutno me nadzoruje um, sem služabnik čutil. Um mi narekuje,"Prosim, zakaj ne bi videl tako lepo in čudovito dekle." in grem in ... "Zakaj ne bi popil tako čudovito pijačo?" "Da." "Zakaj ne bi pokadil te lepe cigarete?" "Da." "Zakaj ne bi šel v restavracijo, lepo?" "Zakaj tega ne bi storili?" Toliko stvari narekuje um in mi sledimo. Torej je to trenutna stopnja ... nadzira me um. Materialno življenje pomeni, da človeka nadzirata um in čutila. Um je središče vseh čutov. Torej bit pod nadzorom uma, pomeni biti nadzorovan s čutili. Čutila so podrejeni pomočniki gospodarja, uma. Gospodar um narekuje: "Pojdite in poglejte to." Moje oči to vidijo. Zato so moje oči, čutilo vida, pod vodstvom uma. Noge hodijo. Zato je moj čutni organ, noga, pod vodstvom uma. Torej biti pod vodstvom uma pomeni, biti pod vodstvom čutil. Če torej lahko nadzirate um, potem ne boste pod nadzorom čutov.