SL/Prabhupada 0694 - Ko smo enkrat situirani na ravni služenja, je to popolno zdraviloLecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969

Bhakta: "Če tega ne stori, pade dol. Bhāgavatam to potrdi na naslednji način: „Kdor ne opravlja službe in zanemarja svoje dolžnosti do Prvotnega Gospoda, ki je izvor vseh živih bitij, bo zagotovo padel s svojega ustavnega položaja. ""

Prabhupada: Da.

ya eṣāṁ puruṣaṁ sākṣād
ātma-prabhavam īśvaram
na bhajanty avajānanti
sthānād bhraṣṭāḥ patanty adhaḥ
(SB 11.5.3)

To je tudi zelo lep primer. Bhāgavata pravi, da smo vsi sestavni delčki Vrhovnega. Če ne služimo Vrhovnemu, potem pademo s svojega določenega položaja. Kaj je to? Isti primer je lahko naveden, da ta prst, če zboli in ne more služiti celotnemu telesu, preprosto povzroča bolečino. Drugi vidik sestavnega delčka - poskusite razumeti. Če sestavni delček ne more redno opravljati službe, to pomeni, da je boleče. Torej vsaka oseba, ki ne opravlja službe Vrhovnemu Gospodu, preprosto daje bolečino Vrhovnemu Gospodu. On preprosto dela težave. Zato mora trpeti. Tako kot vsak človek, ki ne spoštuje zakonov države, vladi preprosto povzroča bolečine in lahko postane kriminalist. Morda misli, da " sem zelo dober človek", ampak ker krši zakone države, preprosto muči vlado. To je preprosto.

Torej, kdor ne služi, katerokoli živo bitje, ki ne služi Bogu, je boleč. Ker je boleč, zato Krišna prihaja. On čuti bolečino. To je grešno, če dajemo bolečino. Isti primer. Sthānād bhraṣṭāḥ patanty adhaḥ. In takoj, ko je ena stvar zelo boleča ... Tako kot vlada vse te boleče državljane drži v zaporu. Zbrani skupaj. "Vi živite tukaj, vi vsi nesmiselni, zločinci. Živite tukaj. Ne motite se v odprti državi." Podobno vsi ti zločinci, ki so kršili božje zakone, ki so preprosto dajali Gospodu bolečino, jih je dal v ta materialni svet. Vsi ti. In, sthānād bhraṣṭāḥ patanty adhaḥ, pade dol z določenega položaja. Podobno kot isti primer, če je prst samo boleč, zdravnik svetuje: "Gospod, prst mora biti zdaj amputirani. V nasprotnem primeru bo onesnažil celotno telo. " Torej, sthānād bhraṣṭāḥ, pade z določenega položaja.

Tako smo mi padli dol. Ker smo se uprli načelom božje zavesti, smo vsi padli dol. Če hočemo oživiti svoj prvotni položaj, moramo biti spet postavljeni v odnos služenja. To je popolno zdravilo. V nasprotnem primeru bomo trpeli bolečino in Bog bo trpel zaradi nas. Tako kot če vaš sin ni dober, vi trpite in tudi sin trpi. Podobno smo mi vsi božji sinovi. Torej, ko mi trpimo, tudi Bog trpi. Najboljše je, da oživimo svojo prvotno zavest Krišne in se vključimo v službo Gospoda. To je naravno življenje in to je mogoče na duhovnem nebu ali v Goloki Vṛndāvani. Nadaljuj.