SL/Prabhupada 0721 - Ne morete si predstavljati Boga, to je neumnostArrival Address -- Los Angeles, February 9, 1975

Krišne ne morete razumeti z nobenin drugim procesom-jnano, jogo s tapasjo, s karmo, z žrtvovanjem, z dobrodelnostjo. Ne morete razumeti. Preprosto, pravi Krišna, bhaktyā mām abhijānāti (BG 18.55). Če želite Krišno spoznati takšnega, kakršen je, potem morate sprejeti ta postopek, zelo preprost postopek, man-manā bhava mad-bhakto mad-yājī māṁ namaskuru (BG 18.65): "Vedno misli Name, postani moj bhakta, obožuj Me in Mi ponudi svoje spoštljivo spoštovanje." Štiri stvari. To je tukaj. Petje Hare Krišna. To je razmišljanje o Krišni, man-manā. In če niste bhakta, svojega časa ne morete vključiti na tak način. Potem, če prepevate Hare Krišna maha-mantro, samodejno postanete bhakta. Potem častiš Božanstvo. Če niste bhakta, ne morete oboževati Krišne.

Ateist bo rekel: "častijo nskega idola." Ne. To ni res. Ne vedo, da je Krišna osebno tukaj; Sprejema službo bhakte na način, da mu lahko služimo v tem trenutku. Če vam Krišna pokaže svojo virāṭ-rūpo, mu ne morete služiti. Kje boste dobili obleko za virāṭ-rūpo (kozmično obliko)? Cela svetovna industrija tkanin vam ne bo pomagala. (smeh) Zato je Krišna sprejel, majhno, meter veliko obliko božanstva, tako da lahko Krišni po svojih zmožnostih priskrbiš obleko. Krišno lahko obožujete po svojih zmožnostih. To je Krišnova milost. Zato je prepovedano, arcye viṣṇu śilā-dhīḥ (Padyāvalī 115). Če kakšen malopridnež misli, da je Višnujeva podoba kamen, ali les; vaiṣṇave jāti-buddhiḥ, bhakte, za katere velja, da pripadajo nekemu narodu, kasti, to so nārakī-buddhi. (odmor) Tega se ne sme narediti. Dejstvo je, da je tukaj Krišna. Zelo prijazno, samo da mi izkaže naklonjenost, je prišel v tej obliki. Toda on je Krišna; Ni kamen. Tudi kamen je, to je tudi Krišna, saj ni nič drugega kot Krišna, vse je Krišna. Brez Krišne ni obstoja. Sarvaṁ khalv idam brahma (Chāndogya Upaniṣad 3.14.1). Torej Krišna ima moč, da tudi v svoji tako imenovani kamniti obliki, Lahko sprejme vašo službo. To je Krišna.

Torej morate razumeti te stvari in če pravilno razumete, kaj je Krišna, s tem se boste celo v tem življenju kvalificirali za osvoboditev.

janma karma me divyaṁ
yo jānāti tattvataḥ
tyaktvā dehaṁ punar janma
naiti mām eti kaunteya
(BG 4.9)

Tam je vse to navedeno. Torej Krršno lahko razumemo samo z vdanim služenjem, nikakor drugače. Ne morete ugibati, "Krišna je morda lahko tak." Tako kot Majavadiji, ko si predstavljajo. Domišljija vam tukaj ne bo pomagala. Ne morete si predstavljati Boga. To je neumnost. Bog ni podvržen vaši domišljiji. Potem On ni Bog. Zakaj bi se moral podrediti vaši domišljiji?

Torej je treba te stvari pravilno razumeti, in človek lahko pravilno razume, ko je čisti bhakta. Sicer pa ne. Nāhaṁ prakāśaḥ sarvasya yoga-māyā-samāvṛtāḥ (BG 7.25): Ne razkrijem se vsem." Zakaj bi se moral razkriti vsem? Ko bo zadovoljen, se vam bo razkril. Sevonmukhe hi ihvādau svayam eva sphuraty adaḥ (Brs. 1.2.234). Ne morete zahtevati, da se sonce takoj pojavi. Ko bo zadovoljen, se bo zjutraj pojavil. Podobno morate zadovoljiti Krišno, da se bo prikazal pred vami, in se pogovarjsl z vami in vas blagoslovil.

Najlepša hvala.

Bhakte: Jaya! Vsa slava Njegovi Božanski Milosti!