SL/Prabhupada 0739 - Poskušamo zgraditi zelo lep tempelj za Gospoda Sri Čejtanja MahaprabujaLecture on CC Adi-lila 1.6 -- Mayapur, March 30, 1975

Torej avtor Caitanya-caritamrite, Krišnadasa Kaviradža Gosvami, opisuje vzrok pojavitve Šri Caitanye Mahaprabhuja. Vzrok je ta, da je Krišna hotel vedeti: "Kaj se skriva v Radharani?" Je Madana-mohana. Drugo ime Krišne... Privlačen je. Krišna je privlačen za vse; on privlači tudi Kupida, Madana. V materialnem svetu je privlačen Madana, Krišna pa je Madana -Mohana. In Radharani je Madana-mohana-mohini, pomeni, da privlači celo Madana-Mohana. Zato to poskuša razumeti celo sam Krišna, "Kaj je v Radharani tisto, kar privlači? Privlačim celotno vesolje, ona pa privlači Mene. "

Torej s tem občutkom, Šri Caitanya Mahaprabhu, tad-bhāvāḍhyaḥ lobhāt (CC Adi 1.6). Vse to so transcendentalne ljubezanske izmenjave. Lobhāt: za razumevanje je potreben pohlep. Tad-bhāvādhyaḥ samjani: "Pojavil se je v maternici matere Šači." Samajani śacī-garbha-sindhau harīnduḥ (CC Adi 1.6). Hari, Vsevišnja.Božanska osebnost, je kot luna. Tako smo ustanovili ta tempelj, Mayapur-candrodaya. Ideja je ta, da je Caitanya Mahaprabhu kot luna. Šri Caitanya Mahaprabhu se je pojavila tej deželi, v Majyapurju; zato je tukaj rekel kot "luna." Zato rečemo čandra, Mayapur-čandra. Zdaj, ko Šri Mayapur-čandra vzhaja ... Vzhaja. Vzhaja pomeni, da bo razdelil mesečino po vsem svetu. To je ideja, mesečina. Śreyaḥ-kairava candrikā-vitaraṇam. Śreyaḥ-kairava. Caitanya Mahaprabhu je osebno rekel. Ne imej Šri Caitanyo Mahaprabhuja skritega v svoji sobi, in ne obdržite dobička samo zase.To ni potrebno. To ni potrebno.

Dovoliti morate, da Caitanya Mahaprabhu vedno bolj vzhaja tako da se lahko to sonce in luna, razširita po vsem svetu. To je zaželeno. Zato se tu nahaja ta tempelj. Seveda bomo poskušali zgraditi zelo lep tempelj za Šri Caitanyo Mahaprabhuja. Zjutraj smo razmišljali o tem. Tako se bo s tega kraja ta luna, Šri Krišna Caitanya Mahaprabhu tudi razdelila. Śreyaḥ-kairava-candrikā-vitaraṇaṁ vidyā-vadhū-jīvanam. Gibanje Hare Krišna Šri Caitanye Mahaprabhuja ... Paraṁ vijāyate śrī-kṛṣṇa-saṅkīrtanam. To govori sam Šri Caitanya Mahaprabhu. Ceto-darpaṇa-marjanam bhava-mahā-dāvāgni-nirvāpaṇaṁ śreyaḥ-kairava-candrikā-vitaraṇaṁ vidyā-vadhū-jīvanam (CC Antya 20.12). Vidyā-vadhū-jīvanam. To je resnično razsvetljenje. Ljudje po vsem svetu, so v temi. Mesečina jih bo razsvetlila. Vsi so nespametni, mudha. To je opisano tudi v Bhagavad-giti:

na māṁ duṣkṛtino mūḍhāḥ
prapadyante narādhamāḥ
māyayāpahṛta-jñānā
āsuri-bhāvam āśritaḥ
(BG 7.15)

Te nespametne osebe v tem trenutku ... Zelo, zelo obžalujem, da prenašajo naprej kot zelo učeni učenjak, kot filozof, politik, ekonomist. Vendar pa so po Krišnovi izjavi v Bhagavad-giti vsi norci in bedaki. Zakaj? Na māṁ duṣkṛtino mūḍhāḥ pra ... Ne predajo se Krišni. Krišna se je pojavil na tem planetu v tem vesolju da nas prosi, da se Mu predamo. Sarva-dharmān parityajya mām ekam (BG 18.66). A se niso predali. Zato je Šri Caitanya Mahaprabhu kot bhakta Krišne ... On je Krišna.

namo mahā-vadānyāya
kṛṣṇa-prema-pradāya te
kṛṣṇāya kṛṣṇa-caitanya-
nāmne...
(CC Madhya 19.53)

On sam je Krišna. Krišna je tako prijazen. Najprej je prišel kot Vsevišnja Božanaka osebnost in je izdal Božjo zahtevo: "Predajte se." Toda ljudje tega niso storili. Zato se je Krišna pojavil v obliki bhakte, kṛṣṇa-caitanya-nāmne, in zdaj vam je pripravljen zaston podeliti ne le Krišno, ampak ljubezen do Krišne. Vzemite to ljubezen in jo razdelite po vsem svetu. To je zaželeno.

Najlepša hvala.

Bhakte: Jaya Šrila Prabhupada. (konec)