SL/Prabhupada 0751 - Hrane bi morali uživati samo toliko, da vzdržujemo teloLecture on SB 1.8.37 -- Los Angeles, April 29, 1973

Prabhupada: Zakaj vsi kašljajo? V čem je težava? Včeraj sem tudi slišal kašljanje. Zakaj?

Bhakta: Mislim, da je vzrok za to prehlad.

Prabhupada: A?

Bhakta: Mislim, da je vzrok prehlad, veliko ljudi je prehlajenih.

Prabhupada: A nimate dovolj toplih tkanin, ste zato prehlajeni? To morate urediti. Paziti morate na svoje zdravje. Yuktāhāra-vihārasya yogo bhavati siddhi (BG 6.17) ... V Bhagavad-giti je rečeno, yuktāhāra. Hrano uživate samo zato, da ohranite dobro zdravje. Prav tako je treba skrbeti za druge potrebe telesa. Če zbolite, kako lahko potem izvajate zavest Krišne? Tako kot Brahmananda, ki danes ni mogel priti. Zato moramo biti previdni. Ne bi smeli jesti več ali manj. Bolje jesti manj kot jesti več. Če boste jedli manj, ne boste umrli. Lahko pa umrete, če jeste preveč. Ljudje umrejo zaradi prenajedanja, ne zaradi tega, ker jedo premalo . To bi moralo biti načelo. Medicinska znanost vedno prepoveduje, naj ne jemo več, kot je potrebno. Požrešnost je vzrok za diabetes, in podhranjenost je vzrok za tuberkulozo. To je medicinska znanost. Torej ne bi smeli jesti premalo, niti preveč. V primeru otrok, lahko storijo napako, če vzamejo več, odrasli pa ne bi smeli delati te napake in jesti več kot je potrebno. Otroci to lahko prebavijo. Ves dan se igrajo.

Vsekakor bi morali poskrbeti tudi za svoje zdravje. Sanatana Gosvami, je zelo trpel zaradi srbečice, in Caitanya Mahaprabhu ga je objel. Torej, izpuščaji so bili mokri izpuščaji. Obstajata dve vrsti izpuščajev, mokri in suhi. Včasih je mesto srbenja suho, včasih pa mokro. Izpuščaji so postali mokri. Torej je bilo telo Sanatane Gosvamija prekrito z mokrimi izpuščaji, in Caitanya Mahaprabhu ga je objel. Tako se je ta vlaga prenesla na telo Caitanye Mahaprabhuja. Zato ga je bilo zelo sram, ker "Trpim zaradi izpuščajev, Caitanya Mahaprabhu pa me vseeno objema, ta vlaga pa se razmazuje po Njegovem telesu. Kako sem jaz nesrečen. " Zato se je odločil, da bo jutri storil samomor namesto da bi dovolil, da ga objame Caitanya Mahaprabhu. Zato ga je Caitanya Mahaprabhu vprašal, " Torej, odločil si se za samomor. Torej misliš, da je to telo tvoje? "Sanatana pa je molčal. Caitanya Mahaprabhu je rekel: "To telo si že posvetil Meni. Kako ga lahko potem ubiješ?" Podobno ... Seveda so tega dne vsi izpuščaji izginili ... Ampak odločitev je ta, da je naše telo, vsaj za tiste, ki so zavestni Krišne in delajo za Krišno, ne bi smeli misliti, da to telo pripada njim. Je že posvečeno Krišni. Zato je treba zanj zelo previdno skrbeti, brez zanemarjanja. Tako kot vi skrbite za tempelj, ker je to Krišnov kraj. Podobno ... Ne bi pa smeli zanj preveč skrbeti, vendar moramo biti pozorni, da ne bomo zboleli.