SL/Prabhupada 0759 - Krava ve, da "Me ta človek ne bo ubil", zato ni v strahu750522 - Lecture SB 06.01.01-2 - Melbourne

Prašiči radi jedo iztrebke. To pomeni, da lahko sprejmejo katerokoli nizko živilo, celo iztrebke. To je prašičje življenje. Pa človeško življenje? Ne, ne, ne. Zakaj bi morali sprejeti kaj takega? Saj imate dobro sadje, rože, žito in zelenjavo ter pripravke iz mlečnih izdelkov; jejte jih torej. To vam je dal Bog. Zakaj bi potemtakem jedli iztrebke? To je človeška zavest. Ko imamo torej na voljo boljšo hrano, moramo izbrati najboljša živila, polna vitaminov, polna okusa, polna energije. Zakaj bi vzeli karkoli drugega? Ne. To je človeška inteligenca.

Naš program je zato tak, da Kṛṣṇi ponudimo najboljša živila. Kṛṣṇa pravi: "Dajte Mi ta živila." Katera torej? Patraṁ puṣpaṁ phalaṁ toyaṁ yo me bhaktyā prayacchati, tad aham aṣnāmi (BG 9.26). Če imate gosta, ga morate vprašati, "Moj dragi prijatelj, kaj ti lahko ponudim, kaj bi rad jedel?" Če reče, "Daj mi to, potem bom zelo zadovoljen," je vaša dolžnost, da mu to tudi priskrbite. Podobno bi lahko kdo vprašal: "Zakaj Kṛṣṇi ne moremo ponuditi mesa?" Ne, Kṛṣṇa ga ne omeni. Kṛṣṇa ga ne želi. Kṛṣṇa v Bhagavad-gīti reče, "Lahko Mi date..." Patraṁ puṣpaṁ phalaṁ toyaṁ yo me bhaktyā prayacchati (BG 9.26): "Lahko Mi date zelenjavo, sadje, žito, mleko, dobro vodo, lepe rože, dobro tulasī." Tad aham aṣnāmi: "To bom pojedel." Kṛṣṇa oziroma Bog lahko poje karkoli, saj Je Bog. Je vsemogočen. Toda bhakte prosi, "Dajte Mi te stvari." Zato Kṛṣṇi ponujamo te stvari in iz njih pripravimo različne jedi. To je naša inteligenca. Pripravite lahko tako veliko stvari. Vzemimo za primer mleko. Iz mleka lahko pripravite vsaj petdeset različnih pripravkov. Toliko različnih stvari.

V New Vrindabanu imamo krave. To je primer. Krave nam dajejo veliko mleka, proizvajajo ga v dvakrat večjih količinah kot pri drugih rejcih. Zakaj? Ker krave vedo, da "Me ti ljudje ne bodo ubili." Niso v tesnobi. Denimo, da opravljate neko delo in če veste, "Čez sedem dni bom ubit," lahko svoje delo dobro opravljate? Ne. Podobno krave v zahodnih državah vedo, "Ti ljudje me oskrbujejo z zelo dobrim žitom in travo, toda na koncu me bodo ubili." Tako niso srečne. Če pa imajo zagotovilo, da "Ne boš ubita," potem proizvajajo dvojne količine mleka, dvojne količine mleka. To je navedeno v śāstrah. V času Mahārāja Yudhiṣṭhire so bila kravja vimena tako napolnjena z mlekom, da je na pašnikih kapljalo iz njih in celotna pašna površina je postala mokra, blatna zaradi mleka. Zemlja je bila prepojena z mlekom, ne pa z vodo. To je bilo obilje. Krava je zelo pomembna, saj nam priskrbi dobro hrano, mleko. Mleko potrebujemo vsako jutro. Toda kje je pravica, če žival za tem, ko ji vzameš mleko, ubiješ? Je to pravično? To je torej zelo, zelo grešno, in za to moramo trpeti. Tudi v śāstrah je navedeno, da "Če storiš to grešno dejanje, odideš v tak in tak pekel." Opisi se nahajajo v petem spevu.