SL/Prabhupada 0807 - Brahmastra je sestavljena iz manter, na subtilen načinLecture on SB 1.7.26 -- Vrndavana, September 23, 1976

Pogovarjali smo se o brahmāstri. To orožje je skoraj podobno sodobnemu jedrskemu orožju ali bombi, toda ... Bomba je sestavljena iz kemikalij, ta brahmāstra pa je narejena iz mantre. To je subtilni način. Sodobna znanost ni dosegla točke spoznavanja subtilnega. Zato ne morejo razumeti, kako poteka selitev duše. Sodobna znanost nima znanja. Imajo nepopolno znanje. Vidijo grobo telo, a o subtilnem telesu nimajo znanja. Toda subtilno prav tako telo obstaja. Tako, kot ne vidim tvojega uma, ampak vem, da imaš um. Ne vidite mojega uma, ampak veste, da imam razum. Um, inteligenca in ego. Moje pojmovanje, moja identiteta, "jaz sem", taka koncepcija obstaja. To je ego. In moje inteligence in mojega uma ne vidite, niti jaz ga ne vidim. Kako torej um, inteligenca in osebna identiteta ali egotizem, nosi dušo do drugega telesa, tega ne vidijo. Ne morejo videti. Vidijo, da je grobo telo prenehalo delovati. To vidijo. Grobo telo je zgorelo v pepel; zato mislijo, da je vse končano. Bhasmī-bhūtasya dehasya kutaḥ punar āgamano bhaved (Cārvāka Muni). Ateistični razred razmišlja na tak način. Ker imajo skromno znanje mislijo, "Vidim, da je telo zdaj zgorelo v pepel. Kje je potem duša?" Torej "Ni duše, ni Boga, vse je domišljija." Vendar to ni dejstvo; to ni dejstvo. Dejstvo je, da je grobo prenehalo delovati, toda subtilno telo še vedno obstaja. Mano buddhir ahaṅkāraḥ. Bhūmir āpo 'nalo vāyuḥ khaṁ mano buddhir eva ca (BG 7.4). Apareyam itas tu viddhi me prakṛtiṁ parām (BG 7.5). Torej delovanje in reakcija subtilne stvari, subtilne materije... Um je tudi materija, a subtilna materija, zelo fina materija. Tako kot nebo, eter. Eter je tudi zelo subtilna materija, zelo fina. In še bolj fin kot eter je um, še finejša od uma pa je inteligenca. In še finejši od inteligence je moj ego, to pojmovanje "jaz sem".

Torej nimajo znanja. Lahko izdelajo orožje ali bombo sestavljeno iz grobih snovi. Bhūmir āpo 'nalo - kemikalije, to je groba snov. Toda ta brahmāstra ni groba snov. Tudi to je materialno, vendar je sestavljeno iz subtilnih stvari: uma, inteligence in ega. Zato Arjuna sprašuje Krišno: "Ne vem, od kod prihaja, od kod prihaja ta tako visoka temperatura." Tu je navedeno, tejaḥ parama-dāruṇam (SB 1.7.26). Temperatura je tako visoka in nevzdržna. Zato bi morali vprašati avtoritete. Krišna je najboljša avtoriteta. Torej Arjuna Ga sprašuje, kim idaṁ svit kuto veti: "Dragi moj Krišna, od kod prihaja ta temperatura?" Kim idam. Deva-deva. Zakaj sprašuje Krišno? Ker je Krišna deva-deva.