SL/Prabhupada 0893 - To je notranja namera vsakogar. Nihče ne želi delati730417 - Lecture SB 01.08.25 - Los Angeles

Bhakta: Prevod: "Želim si, da bi se vse te nezgode pripetile znova in znova, tako da bi Te lahko znova in znova videli, saj videti Tebe pomeni, da ne bomo več videli ponavljajočega se rojevanja in umiranja."

Prabhupāda: Ta zelo zanimiv verz nam torej pove, da so vipada, nesreče, nevarnosti zelo dobre, če nas spomnijo na Kṛṣṇo. To je zelo dobro. Tat te 'nukampāṁ su-samīkṣamāṇo bhuñjāna evātma-kṛtaṁ vipākam (SB 10.14.8). Zakaj je bhakta izpostavljen nevarnostim? Nevarnost mora biti prisotna. Nevarnost... Ta materialni svet je namreč poln nevarnosti. Te neumne osebe tega ne vedo. Nevarnostim se poskušajo ogniti. To je boj za preživetje. Vsi poskušajo postati srečni in se ogniti nevarnostim. To so materialna prizadevanja. Ātyantika-sukham. Ātyantika-sukham. Vrhovna sreča. Človek dela in si misli: "Trdo bom delal, da bom imel dober bančni račun, ko se bom postaral, pa bom užival brezdelno življenje." To je notranja namera vsakogar. Nihče ne želi delati. Takoj, ko dobi nekaj denarja, se želi upokojiti in postati srečen. A to ni mogoče. Na tak način ne morete biti srečni.

Tu je rečeno: apunar bhava-darśanam (SB 1.8.25). Prava nevarnost je... Govori o apunaḥ. Apunaḥ pomeni... A pomeni ne, punar bhava pa pomeni ponavljajoče se rojstvo in smrt. Prava nevarnost je ponavljajoče se rojstvo in smrt. To je treba ustaviti. Ne pa teh drugih tako imenovanih nevarnosti. Vse to so... Materialni svet je poln nevarnosti. Padaṁ padaṁ yad vipadām (SB 10.14.58). Prav kot če ste na oceanu. Če ste na oceanu, imate lahko zelo trdno ladjo, zelo varno ladjo, pa zato še niste varni. Ker ste na morju, nevarnost lahko nastopi vsak trenutek. Se morda spomnite, kaj se je zgodilo ladji iz vaše države, kako se ji že reče, Titanik?

Bhakta: Titanik.

Prabhupāda: Bila je zelo varna, pa vendar se je potopila na prvi plovbi in vsi pomembni možje vaše države so izgubili življenje. Nevarnosti torej morajo biti prisotne, ker ste v nevarnem položaju. Biti v materialnem svetu je samo po sebi nevaren položaj. Naša naloga je torej... Nevarnost mora biti prisotna. Naša naloga bi morala biti, kako lahko čim hitreje prečkamo ocean. Dokler ste na oceanu, ste v nevarnem položaju, ne glede na to, kako močno ladjo imate. To je dejstvo. Morski valovi vas torej ne bi smeli vznemirjati. Samo poskušajte prečkati ocean. Pojdite do druge strani. To je vaša naloga. Podobno so, dokler smo v materialnem svetu, nevarne nesreče neizogibne, saj je to mesto nesreč. Naša naloga je torej, da celo, ko nastopijo nesreče, nevarnosti, razvijamo zavest Kṛṣṇe in da se za tem, ko zapustimo to telo, vrnemo nazaj domov, nazaj h Kṛṣṇi. To bi moral biti naš cilj. Tako imenovane nesreče nas ne bi smele motiti. Niso samo tako imenovane; so stvarne.