SL/Prabhupada 0932 - Krišna se ne rodi, tako se samo zdi nekaterim neumnežem730424 - Lecture SB 01.08.32 - Los Angeles

Kuntī pravi: kaścid, kecid āhur ajaṁ jātam (SB 1.8.32). Ajam, večen, nerojen se je sedaj rodil. Torej... Seveda lahko rečemo, da se je Krišna rodil, da, Krišna se rodi, ampak Njegovo rojstvo se ne more primerjati z našim. To moramo vedeti. Kot pravi Bhagavad-gītā: janma karma ca me divyaṁ yo jānāti tattvataḥ (BG 4.9). Krišna se todi kot sin Devakī ali matere Yaśode, kljub temu pa se ne rodi tako kot mi. To je opisano v Śrīmad-Bhāgavatamu. Ko se je Krišna pojavil, ni prišel iz Devakījine maternice. Pojavil se je. Videli ste sliko. In potem je postal majhen otrok v njenem naročju.

Krišnovo rojstvo je torej duhovno. Nam je rojstvo vsiljeno, pogojeno z zakoni narave. On pa ni pod zakoni narave. Zakoni narave so podrejeni Njemu. Mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ sūyate sa-carācaram (BG 9.10). Prakṛti, narava, deluje pod Krišnovim poveljem, mi pa delujemo pod poveljem narave. V tem je razlika. Torej, Krišna je gospodar narave, mi pa smo sluge te narave. To je razlika. Mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ sūyate. Kuntīdevī zato pravi kecid āhur: "Nekateri pravijo tako." Nekateri pravijo, da se je rodil nerojeni. Kako se lahko nerojeni rodi? Tako izgleda, ampak On se ne rodi. Zdi se, da se je rodil tako kot se rodimo mi. Ne.

Zato je jasno rečeno: kecid āhur. "Nekateri neumneži pravijo tako". In Krišna je v Bhagavad-gīti prav tako rekel: avajānanti māṁ mūḍhāḥ. "Tisti, ki mislijo, da sem kot navadno človeško bitje, so bedaki". Avajānanti māṁ mūḍhā mānuṣīṁ tanum āśritam (BG 9.11). "Ker sem se pojavil tako kot človeško bitje, nekateri bedaki mislijo, da sem tudi jaz eden od ljudi." Ne. Paraṁ bhāvam ajānantaḥ. Ne razumejo, v čem je skrivnost rojstva Boga v človeški obliki. Paraṁ bhāvam ajānantaḥ. Podobno, Krišna je aja. Izgleda, kot da se rodi, ampak se v resnici ne rodi. On je povsod.

Kot je rekel Krišna: īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ hṛd-deśe 'rjuna tiṣṭhati (BG 18.61). Īśvara, Gospod je v srcu vsakega živega bitja. In če je Krišna je v vašem srcu, znotraj vas, kar je dejstvo, zakaj torej ne bi mogel nemudoma stopiti pred vas? Že tako je znotraj vas in vsemogočen. Prav kot Dhruva Mahārāja. Dhruva Mahārāja je med meditacijo meditiral na štiri-rokega Vishnuja. In kar naenkrat se je meditacija prekinila in pred seboj je zagledal enako pojavo, v trenutku. Je to za Krišno nekaj težavnega? Že tako je znotraj vas in če pride ven...

Krišna je v srcih vseh, tudi v srcu Devakī in če se pojavi pred Devakī v enaki štiri-roki podobi, to Zanj ni nič težavnega. Ljudje ne vedo tega. Krišna zato pravi: "Morate razumeti: janma karma me divyam (BG 4.9), duhovno rojstvo. Moje dejavnosti, Moje rojstvo. Kuntīdevī se zaveda, da je Krišna nerojen. Krišna se ne rodi, tako se samo zdi nekaterim neumnežem. Zato potem rečejo, da se je Krišna rodil. Ampak zakaj se Krišna rodi? To bo naslednje vprašanje. Odgovor je: puṇya-ślokasya kīrtaye, puṇya-ślokasya (SB 1.8.32). Da počasti tiste, ki so zelo pobožni, zelo napredni v duhovnemu razumevanju.