SL/Prabhupada 0953 - Ko duša zlorabi svojo neodvisnost, pade. To je materialno življenje750623 - Conversation - Los Angeles

Dr. Mize: Vprašanje, ki muči je, zakaj bi duša... Razumem vaš pogled, da je duša izvorno del duhovnega neba, del Boga in da iz tega stanja blaženosti nekako pade zaradi ponosa, nekaj podobnega Krščanski tezi, da je hudič padel iz nebes zaradi ponosa. Ne razumem, zakaj bi bila duša tako neumna, nespametna in nora, da bi to storila.

Prabhupāda: To je njena neodvisnost.

Dr. Mize: Neodvisnost.

Prabhupāda: Namesto, da bi svojo neodvisnost primerno uporabila, jo zlorabi in zato pade.

Dr. Mize: Kako prosim, kaj naredi?

Prabhupāda: Pade.

Dr. Mize: Pade.

Prabhupāda: Pade zaradi lastne neodvisnosti. Kot imate tudi vi neodvisnost. Zdaj sedite tukaj. Lahko pa tudi v trenutku odidete. Lahko me ne bi želeli poslušati.

Dr. Mize: Kako?

Prabhupāda: Lahko me ne bi želeli poslušati.

Dr. Mize: Da.

Prabhupāda: Imate neodvisnost. Tudi jaz jo imam. Lahko ne bi govoril z vami. Vedno imamo torej neodvisnost. Dolžnost duše kot delčka Boga je, da je vedno vključena v služenje Gospodu.

Dr. Mize: Vedno vključena v...?

Prabhupāda: V služenje Gospodu.

Dr. Mize: Služenje Gospodu.

Prabhupāda: Tako kot je ta prst delček mojega telesa. Nemudoma izvrši vse, kar mu naročim. Rečem: "Naredi to na tak način." In naredi. Ampak to je mrtva materija. Deluje mehansko. Možgani nemudoma ukažejo prstu in ta se odzove - kot stroj. Celotno telo je kot stroj, duša pa ni stroj, ni mehanski delec. Je duhovni delec. Prst torej usmerjam kot... Ker je stroj, deluje, če pa nekomu drugemu, prijatelju ali služabniku, naročim, naj nekaj naredi, tega morda ne bo upošteval. Ko torej duša zlorabi neodvisnost, pade. To je materialno življenje. Materialno življenje pomeni zlorabo neodvisnosti duše. Vzemimo za primer sina. Sinova dolžnost je, da uboga očeta. Ampak lahko je neubogljiv. To je njegova norost. Ko duša tako zlorablja neodvisnost, znori in je poslana v materialni svet.

Dr. Mize: Ne razumem, kako je lahko kdorkoli tako neumen.

Prabhupāda: Zaradi neodvisnosti lahko postaneš nor. Sicer neodvisnost nima pomena. Neodvisnost pomeni, da lahko delaš, kar te je volja. To je rečeno v Bhagavad-gīti: yathecchasi tathā kuru (BG 18.63). Poiščite ta verz v osemnajstem poglavju. Ta neodvisnost je opisana tam. Po tem, ko je Arjuni izgovoril Bhagavad-gīto, mu je Krišna dal neodvisnost: "Zdaj pa naredi, kar te je volja." Krišna ga ni nikoli silil, naj sprejme učenja Bhagavad-gīte. Dal mu je neodvisnost: "Zdaj pa stori, kar te je volja." In on se je strinjal: "Da. Moja iluzija je razpršena, ravnal bom tako kot praviš." Ista neodvisnost. Da.

Bahulāśva: To je v osemnajstem poglavju.

Dharmādhyakṣa: "Tako sem ti pojasnil najbolj zaupno znanje.." Preberem najprej sanskrt?

Prabhupāda: Da.

Dharmādhyakṣa:

iti te jñānam ākhyātaṁ
guhyād guhyataraṁ mayā
vimṛśyaitad aśeṣeṇa
yathecchasi tathā kuru
(BG 18.63).

"Tako sem ti pojasnil najbolj zaupno znanje. Razmisli o tem in potem naredi, kakor te je volja."

Prabhupāda: Da. In če sedaj rečete: "Zakaj bi duša postala tako neumna?" Razlog je zloraba neodvisnosti. Inteligenten oče ima inteligentnega sina, ampak sin včasih postane bedak. Kaj je razlog za to? Je očetov delček. Postati bi moral tak kot njegov oče. Ampak ne postane tak. V Allahabadu sem srečal velikega odvetnika, G. Bannerjee. Njegov starejši sin je bil prav tako odvetnik, njegov mlajši sin pa je zaradi slabe družbe postal ekala-wala. Ekala pomeni... V Indiji obstajajo kočije, ki jih vleče en konj. Želel je postati ekala. Zaljubil se je v žensko nižjega razreda in zaradi njene družbe je postal ekala. Obstaja veliko podobnih primerov. Recimo Ajamila upākhyāna. Bil je brahmana, potem pa je padel zelo nizko. Zloraba neodvisnosti je vedno prisotna.