SL/Prabhupada 0955 - Večina živih bitij je v duhovnem svetu. Le manjšina pade750623 - Conversation - Los Angeles

Dr. Mize: Ali vse duše, ki so bile nekoč v duhovnem svetu, na neki točki padejo; ali obstajajo duše, ki so vedno dobre, ki niso neumne in ki ne padejo?

Prabhupāda: Ne, tam so...Večina, devetdeset odstotkov, je vedno dobrih. Nikoli ne padejo.

Dr. Mize: Torej smo mi med temi desetimi odstotki?

Prabhupāda: Da. Ali manj kot to. Materialni svet je za živa bitja kot... Kot zapor, kjer je le določen del prebivalstva, ne pa večina. Večina prebivalcev pa je zunaj zapora. Podobno je večina živih bitij, delčkov Boga, v duhovnem svetu. Samo nekaj jih pade.

Dr. Mize: Ali Krišna vnaprej ve, kdaj bo določena duša izgubila pamet in padla?

Prabhupāda: Krišna? Da, Krišna ve, ker je vseveden.

Dr. Mize: Ali neprestano pada mnogo duš?

Prabhupāda: Ne, ne neprestano. Ampak obstaja možnost padca - ne za vse, ker pa imamo neodvisnost... Ne želijo si vsi zlorabiti neodvisnosti. Enak primer: ko vlada zgradi mesto, zgradi tudi zapor, ker točno ve, da bodo nekateri zločinci in tudi taki potrebujejo dom. To lahko zlahka razumemo. Ne bodo vsi prebivalci zločinci, ampak vlada ve, da nekateri pač bodo. Zakaj bi sicer gradili zapore? Nekdo lahko reče: "Saj zločina sploh ni! Vi pa vseeno gradite..." Ampak vlada ve, da bo do zločina prišlo. In če to lahko ve že navadna vlada, zakaj ne bi vedel Bog? Ta vzgib namreč obstaja.

Dr. Mize: In kaj je izvor tega vzgiba?

Prabhupāda: Da.

Dr. Mize: Od kje pa prihaja ta vzgib?

Prabhupāda: Vzgib pomeni neodvisnost. Vsi se zavedamo, da neodvisnost lahko uporabimo pravilno ali pa jo zlorabimo. To je neodvisnost. Če bi obstajala samo ena možnost, torej, da ne moremo pasti, to ni neodvisnost. To je prisila. Krišna zato pravi yathecchasi tathā kuru (BG 18.63): "Naredi kot želiš."