SL/Prabhupada 0971 - Dokler ste na telesnem nivoju življenja, niste boljše od živali730400 - Lecture BG 02.13 - New York

Jogiji se trudijo razumeti telesno vadbo. Gjaniji se trudijo razumeti, da "nismo to telo". Karmiji, ti pa ne razumejo ničesar. To so živali. Žival ne more razumeti, da ni to telo.

Karmiji, gjaniji, jogiji, vsi so malce, mogoče malce nad živalmi. To je vse. So sicer na živalskem nivoju, ampak malce višje. Dal bom ta primer - mogoče ste ga že slišali - o suhi strani iztrebka. V Indiji opravljajo veliko potrebo na odprtem, na polju. Ob koncu dneva, zaradi sonca, se zgornja plast iztrebka posuši. Ampak spodnja stran je še vedno vlažna. Nekdo bi lahko rekel: "Ta stran je zelo dobra." Ne ve. Navsezadnje je to iztrebek. Katerakoli stran že. In ti raskali, ki so na telesnem dojemanju življenja, si mislijo, "Jaz sem nacionalist", "Jaz sem jogi", "Jaz sem to, jaz sem ono....". Razumete. To je filozofija.

Dokler smo na nivoju telesnega dojemanja življenja, nismo boljši od živali. To je filozofija Bhagavate. Živali. Yasyātma-buddhiḥ kuṇape tri-dhātuke.

Yasyātma-buddhiḥ kuṇape tri-dhātuke
sva-dhīḥ kalatrādiṣu bhauma ijya-dhīḥ
yat-tīrtha-buddhiḥ salile na karhicij
janeṣv abhijñeṣu sa eva go-kharaḥ
(SB 10.84.13)

Go-kharaḥ pomeni, go pomeni krava, kharaḥ pomeni osel. Živali. Kako to? Torej yasyātma-buddhiḥ kuṇape tri-dhātu. Ta vreča tri-dhātu - kapha pitta vāyu - če nekdo misli "Jaz sem to telo, jaz sem to telo in v povezavi s telesom..." V povezavi s telesom imam družino, družbo, otroke, ženo, državo in torej to vse pripada meni. Yasyātma-buddhiḥ kuṇape tri-dhā..., sva-dhīḥ. Sva-dhīḥ pomeni misliti: "Oni so moji. Jaz sem njihov." Sva-dhīḥ kalatrādiṣu. Kalatra je žena. Skozi ženo dobimo otroke, se razširimo.

Sanskrtska beseda je strī. Strī pomeni širšenje. Sem sam. Ampak ko dobim ženo, sva že dva. Potem trije, štirje, pet. Takole. Temu rečemo strī. Naša širitev, vse širitve, vse materialne širitve, telesne širitve pomenijo iluzijo. Janasya moho 'yam ahaṁ mameti (SB 5.5.8). S širitvijo se poveča iluzija "Jaz sem to telo in vse, kar je povezano s telesom, je moje." Ahaṁ mama. Ahaṁ pomeni "Jaz" in mama pomeni "moje".