SL/Prabhupada 0986 - Nihče ni modrejši od Boga720905 - Lecture SB 01.02.07 - New Vrindaban, USA

Nihče ni modrejši od Boga Na zahodu je Gospod Jezus Kristus Svoje življenje žrtvoval za Boga. Obtožili so ga, da je pridigal žaljivo. Ampak bil je Gospodov bhakta. Ljudem je pridigal, da obstaja Božje kraljestvo, v katerega lahko pride, kdor ljubi Boga. Preprosta resnica. To je resnični namen človeškega življenja. Človeško življenje je namenjeno razumevanju Boga, saj smo delci in delčki Boga, ampak smo na to pozabili. Večkrat sem že dal sledeči primer: oseba, ki ima bogatega očeta ampak zaradi takšnega ali drugačnega razloga zapusti dom in tava po ulicah.... V vaši državi to dobro poznate. Veliko fantov je zapustilo svoje bogate očete, bogato družino in zdaj ležijo na ulici. To sem videl. Zakaj? Gotovo je nek vzrok, ampak ni pričakovano, da bo ležal na tleh ulice, saj ima bogatega očeta, ali pa vsaj pripada bogatemu narodu, vašemu Ameriškemu narodu. Podobno tudi sami postanemo zmedeni in si želimo živeti neodvisno od Boga, najbogatejšega očeta - le kdo je lahko bogatejši od Boga? Bog pomeni najbogatejši. Nihče ne more biti bogatejši od Njega. To je še ena opredelitev Boga.

Aiśvaryasya samagrasya
vīryasya yaśasaḥ śriyaḥ
jñāna-vairāgyayoś caiva
ṣaṇṇāṁ bhaga itīṅganā
(Viṣṇu Purāṇa 6.5.47)

Bhāga, bhāga pomeni bogastvo. Kdor ima v obilju vseh šest bogastev. To lahko dobro razumemo. Kot v našem materialnem svetu: kdor je zelo bogat, je zelo privlačen. Vsi govorijo o njem. Četudi je zguba številka ena, bodo vsi govorili o njem, če ima denar. To se dogaja vsaj v tej dobi. Nihče ne razmišlja o ničemer in če nekdo postane zelo bogat, postane tudi zelo priljubljen. Torej mora biti Bog najbogatejši. Tukaj, v materialnem svetu, lahko trdim: "Jaz sem bogatejši od tega", ampak nekdo je bogatejši od mene. Ne morem trditi: "Nihče ni bogatejši od mene." To ni mogoče. Lahko najdemo manj bogate in bogatejše. Dve stvari. Ko pa pogledamo Boga, bomo ugotovili, da ni nihče bogatejši od Njega.

Zato pravimo, da je Bog velik, Bog je velik. In to ne samo v bogastvu, aiśvarya, sa samagrasya, vīryasya, tudi v moči. Aiśvarya, sa samagrasya, vīryasya, v ugledu prav tako in slavi. Ti pripadaš eni religiji, jaz drugi, vsi pa vemo, da je Bog velik. To je ugled. Aiśvaryasya samagrasya vīryasya yaśasaḥ in śrī, śrī pomeni lepoto. Bog je najlepši. Samo poglejte Krišno tukaj, tukaj imate Krišnovo podobo, kako je čudovit. Bog je večno mlad. Star človek ne more biti lep. To je navedeno v Brahma-saṁhiti, advaitam acyutam anādim ananta-rūpam ādyaṁ purāṇa-puruṣaṁ nava-yauvanaṁ ca (BS 5.33). To je opis Ādyaṁ Purāṇe, On je izvorna oseba, najstarejši od vseh, ampak obenem nava-yauvanam, kot lep deček, recimo šestnajstih ali dvajsetih let. Je lep, najlepši. In tudi najpametnejši, jñāna. Nihče ne more biti pametnejši od Boga. To so opisi, ki jih je podal Parasara Muni, Vyāsadevov oče. Aiśvaryasya samagrasya vīryasya yaśasaḥ śriyaḥ (Viṣṇu Purāṇa 6.5.47), jñāna-vairāgya in hkrati najbolj nenavezan.