SL/Prabhupada 0987 - Ne mislite, da boste v zavesti Boga stradali. Nikoli ne boste stradali720905 - Lecture SB 01.02.07 - New Vrindaban, USA

Bog je ustvaril to vesolje. Ustvaril je vesoljno stvaritev, nešteta vesolja, ampak to Ga ne zanima. Zanima Ga; On jih je ustvaril. Dal nam je vse, da lahko živimo tukaj, ampak On ne prihaja sem, da bi užival ta svet. Ima namreč boljšega. Ne meni se za vsa obilja tukaj. To je še ena od lastnosti Boga. Človeška oblika je namenjena razumevanju Boga na znanstven način. To je opisano v Śrīmad-Bhāgavatamu. Zato pridigamo vsebino Bhāgavate. V začetku Śrīmad-Bhāgavatama je vprašanje, kakšna je narava Boga? To je opisano, janmādy asya yataḥ anvayād itarataś ca artheṣu abhijñaḥ svarāṭ (SB 1.1.1). Bog... Bog je vseveden, On ve vse. On je čuteče bitje. Ni mrtev kamen. Če Bog ni čuteče bitje, če Bog ni oseba, kako lahko iz Njega izvira toliko močnih, čutečih oseb? Če oče ni inteligenten, kako lahko potem njegovi sinovi in hčerke postanejo inteligentni? Pes ne more roditi inteligentne osebe, inteligentnega otroka lahko rodi le inteligentna oseba. To je naša praktična izkušnja. Tak je torej opis Boga, aiśvaryasya samagrasya vīryasya yaśasaḥ śriyaḥ. Potruditi se moramo razumeti Boga. Če lahko najdete osebo, ki je najboljša v vsem: v bogastvu, v moči, v lepoti, v slavi, v znanju, v nenavezanosti, je to Bog. Ne razmišljajte o nekem četrto-razrednemu Bogu. Če ste inteligentni, poskušajte razumeti, kaj je pomen Boga in... Poskušajte razumeti.

V Śrīmad-Bhāgavatamu je rečeno, da je to prvovrstna religija. Katera točno? Tista, ki daje svojim sledilcem priložnost, da ljubijo Boga. Le zakaj Ga ne bi ljubili? Bog je velik, le zakaj ne bi ljubili svojega očeta, če je tako velik? Laskamo nekomu...recimo, da ima nekaj milijonov dolarjev, pa mu že laskamo, zakaj torej ne bil ljubili tistega, ki je najbogatejši od vseh? Zakaj? Kakšen je razlog? In On dejansko vzdržuje vse, eko bahūnāṁ vidadhāti kāmān. Zagotavlja vse potrebno za življenje vseh živih bitij, začenši z mravljo in vse do slona. Zakaj ne bi tudi nam? Svoje življenje smo posvetili služenju Boga. Če torej Bog s hrano oskrbuje mravljico, slona, zakaj ne bi tudi nas? Ne mislite, da boste v zavesti Boga stradali. Nikoli ne boste stradali. Nadaljujte s svojo dolžnostjo, ljubite Boga in pridigajte ljubezen do Boga. Vedno boste živeli v obilju, bodite gotovi. Že če delate za običajnega človeka, vam daje plačo, dobro plačo. Mi, ki delamo za Boga, pa plače ne bomo dobili? Je to logično? (smeh) Moramo jo dobiti. Če res ljubite Boga, če res delate za Boga, ne razmišljajte o vašem ekonomskem stanju. Za to bo poskrbljeno. V Bhagavad-gīti je rečeno: yoga-kṣemaṁ vahāmy aham (BG 9.22). On osebno priskrbi vse, kar potrebujete. Prav kot oče. Starši poskrbijo za udobje majhnega otroka, ki je popolnoma odvisen od njih. Otrok staršev ne prosi, ker niti govoriti ne more. Je popolnoma odvisen od Boga, popolnoma odvisen od staršev. Če boste popolnoma odvisni od Boga, ne boste imeli ekonomskih težav. Bodite prepričani. To je zdrav razum.

Trenutno imamo pomanjkanje Gospodovih bhakt. Ljudje so zavrnili Boga. Nekateri pravijo: "Bog je mrtev." Nekateri za Boga sprejmejo nekega bedaka. Nekateri pa za Boga razglašajo samega sebe. Ne, poskušajte razumeti Boga znanstveno in postanite bhakte, zaljubljeni v Boga, pa bo vaše življenje uspešno. To je gibanje za zavest Krišne. Ne gre za: "Mojega Boga", "Tvojega Boga", "To religijo", "Tisto religijo". Bog je eden in religija je ena. Kaj je religija? Ljubezen do Boga. To je vse. Ni druge religije. To je religija. Zato Bog pride in nam pravi: sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja ([[Vanisource:BG 18.66 (1972)|BG 18.66). To je religija.