SL/Prabhupada 1024 - Če sledite tema dvema načeloma, bo Krišna v vašem dosegu730408 - Lecture SB 01.14.44 - New York

Prabhupāda: Včasih je torej potrebno prevarati manj inteligenten razred ljudi. Ampak mi ne varamo. Smo zelo preprosti. Zakaj bi varali? Krišna pravi:

man-manā bhava mad-bhakto
mad-yājī māṁ namaskuru
(BG 18.65)

Pravimo torej: "Prosim, pridite sem. Tukaj je Krišna in preprosto mislite Nanj." Kje je težava? Tu sta Radha-Krišna in če Ju vsak dan vidite, se vam bo vtis o Radhi in Krišni naravno zasidral v umu. Na kateremkoli kraju, kjerkoli, lahko torej mislite na Radho-Krišno. Kje je težava? Man-manā. Mantrajte Hare Krišna. Takoj, ko izgovorite "Krišna", se spomnite oblike Krišne v templju, nāma-rūpa. In potem poslušate o Kršni; spominjate se Njegovih lastnosti, Njegovih dejavnosti, nāma, guṇa, rūpa, līlā, parikara, vasiṣṭha. Na ta način... Lahko ravnate tako. Kje je težava? To je začetek prakse. Pravzaprav je Krišna tukaj, ampak ker nimam oči, da bi Ga videl, si mislim, "Tukaj je... Kje je Krišna? To je samo kamen, kip." Ne ve pa, da je kamen prav tako Krišna. Kamen je prav tako Krišna. Voda je pav tako Krišna. Tudi zemlja je Krišna. Zrak je Krišna. Brez Krišne, ne obstaja nič drugega. To bhakta lahko vidi. Zato celo vsakič, ko vidi kamen, vidi Krišno. Ateisti bodo rekli: "Častite kamen." Ampak ne častijo kamna; častijo Krišno, ker vedo, da ne obstaja ničesar razen Krišne. Premāñjana-cchurita-bhakti-vilocanena (Bs. 5.38). Doseči moramo to stopnjo. Kako lahko rečete, da kamen ni Krišna? Krišna pravi...Krišno morate razumeti tako kot se opisuje Sam Krišna.

In v Bhagavad-giti Krišna pravi:

bhūmir āpo 'nalo vāyuḥ
khaṁ mano buddhir eva ca
bhinnā prakṛtir aṣṭadhā
(BG 7.4)

"Oni so moji." Kot jaz govorim. Govorim in medtem me snemate, da bomo pozneje lahko še enkrat predvajali. Prišel bo enak zvok. In če veste: "Tukaj je naš duhovni učitelj..." Ampak jaz nisem tukaj. Zvok se razlikuje od mene. Bhinnā. Bhinnā pomeni "ločen". Ko se bo posnetek predvajal, pa bodo vsi vedeli: "To je Bhaktisid..., Bhaktivendata Swami." Če boste to vedeli. To zahteva izobrazbo. Krišna...(premor)

Torej, ye yathā māṁ (BG 4.11)... Bolj kot se torej vključite v služenje Krišni, bolj lahko spoznate Krišno.

"sevonmukhe hi jihvādau
svayam eva sphuraty adaḥ"
(CC Madhya 17.136)

Naš postopek je torej zelo enostaven. Samo zaposlite svoj jezik. Pustite na strani vse ostale čute. Jezik je zelo močan. Jezik je naš najbolj grenak sovražnik, lahko pa nam je tudi najboljši prijatelj. Ta jezik. Tako śāstre pravijo sevonmukhe hi jihvādau: samo vključite svoj jezik v Gospodovo službo, pa se vam bo razkril. Zelo dobro. Kaj torej počnemo z jezikom? Govorimo: govorimo o Krišni. Pojemo: pojemo o Krišni. Jemo: okušamo Krišnov prasādam. Razumeli boste Krišno. Vsak bedak, vsak neizobraženec, kakršenkoli življenjski položaj že ima, lahko uporabi jezik za služenje Krišni. Ne užijte ničesar, česar ni okusil Krišna - in vaš jezik bo postal vaš najboljši prijatelj. In ne govorite o ničemer razen o Krišni. Če sledite tema dvema načeloma, bo Krišna v vašem dosegu. Najlepša hvala.

Bhakte: Jaya, Haribol!