SL/Prabhupada 1026 - Če razumemo, da nismo uživalci, da je uživalec Krišna, je to duhovni svet731129 - Lecture SB 01.15.01 - New York

Želimo si biti srečni in imamo toliko zamisli. Vsak ima svojo zamisel: "No, to je zdaj..." Ampak ti bedaki ne vedo, kakšen je dejanski postopek za dosego sreče, torej Krišne. Tega ne vedo. Na te viduḥ svārtha-gatiṁ hi viṣṇuṁ durāśayā ye bahir-artha-māninaḥ (SB 7.5.31). Samo poglejte svojo državo: poskušajo toliko stvari. Toliko nebotičnikov, avtomobilov, toliko velikih, velikih mest, pa vendar ni sreče. Ker ne vedo, kaj manjka. Mi dajemo to, kar manjka. In sicer: "Vzemite Krišno in bodite srečni." To je naša zavest Krišne. Krišna in živo bitje sta zelo tesno povezana. Kot oče in sin, kot prijatelja, kot gospodar in služabnik, na tak način. Zelo tesno smo povezani. Ker pa smo pozabili na svoj tesen odnos s Krišno in se trudimo postati srečni v tem materialnem svetu, moramo prestati toliko bridkosti. To je položaj. Kṛṣṇa bhuliya jīva bhoga vañcha kare.

Živa bitja poskušamo doseči srečo v tem materialnem svetu... "Zakaj ste v materialnem svetu, zakaj niste v duhovnem svetu'" V duhovnem svetu nihče ne more postati uživalec, bhokta. To je samo Vsevišnji, bhoktāraṁ yajña-tapasāṁ sarva (BG 5.29). Tam ni napak. Tudi tam so živa bitja, ki pa se jasno zavedajo, da je resnični uživalec, lastnik vsega - Krišna. To je duhovno kraljestvo. Tako je celo v materialnem svetu: če popolnoma razumemo, da nismo uživalci, da je uživalec Krišna, je to duhovni svet. Gibanje za zavest Krišne poskuša vse prepričati, da mi nismo uživalci. Uživalec je Krišna. Vzemimo za primer celotno telo. Uživalec je želodec - roke, noge, oči, ušesa, možgani in vse pa naj bi bilo zaposleno z iskanjem okusnih stvari in jih dajati v želodec. To je naravno. Podobno smo tudi mi delčki Boga, Krišne, ne pa uživalci.

To sprejemajo v vsaki religiji. Tudi v Krščanstvu je rečeno: "O Bog, daj nam naš vsakdanji kruh." Kruha ne moremo izdelati. Priti mora od Boga. Tudi v Vedah obstaja podoben citat. Nityo nityānāṁ cetanaṣ cetanānām eko bahūnāṁ yo vidadhāti kāmān (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13). Bog ali Krišna daje vse življenjske potrebščine, ki si jih želite, toda če samovoljno uživate v njih, se zapletete. Če stvari, ki naj bi jih uživali sprejmete, tena tyaktena bhuñjīthā (ISO mantra 1), kot vam jih ponudi Krišna, boste postali srečni. Če naredite...Prav kot bolnik: če želi še naprej uživati življenje po lastnih domislicah, bo še naprej bolan. Če pa sprejme način življenja, ki mu ga predpiše zdravnik, se osvobodi... Imamo dva pristopa, pravṛtti in nivṛtti. Pravṛtti pomeni "Želim si pojesti ali uživati tisto. Zakaj pa ne? Naredil bom tako. Saj sem svoboden." "Ampak gospod, nimate svobode, ste preprosto.." To je maya. Nimate svobode. Imamo izkušnje. Recimo, da je pred vami zelo dobra, okusna hrana. Če si bom mislil, naj je pojem kolikor le lahko, se bom moral naslednji dan postiti. Takoj nastopi griža ali prebavne motnje.