SL/Prabhupada 1052 - Pod vplivom maye si mislimo "To pripada meni"750522 - Conversation B - Melbourne

Madhudviṣa: ...eden naših zelo dragih prijateljev, Raymond Lopez. Je odvetnik in naš obiskovalec, ki nam je zelo pomagal pri nekih pravnih zadevah, ki smo jih imeli tukaj v Melbournu. In prav tako g. Wally Strobes, tudi on nam je pomagal na poti do rešitve in nam dajal dobre napotke. In to je Bob Bourne, fotograf, ki je... Slikal je zelo lepo sliko Božanstev, ki sem jih prinesel na festival v Mayapurju.

Prabhupāda: O, da.

Madhudviṣa: Zelo lepo sliko. Za nas je posnel veliko slik. Še posebej pa smo dolžniki Wallyja in Raymonda, ki sta nas vodila skozi težave, ki smo jih imeli s policijo. Pred približno tremi leti smo imeli težave, ko so nekateri naši fantje, ki jih je Ratha-yātrā festival zelo prevzel, odšli ven in protizakonito utrgali veliko rož. In so jih ujeli.

Prabhupāda: Protizakonito? Kje? V parku?

Madhudviṣa: Ne. V cvetličarni.

Prabhupāda: Oh.

Madhudviṣa: Torej, našli so jih in ujeli. Ampak Raymondu se je po milosti Krišne uspelo izmazati. Nas pa je izučilo.

Raymond Lopez: Mislim, da so v resnici prijeli napačne ljudi.

Prabhupāda: V južni Indiji je bil velik bhakta. Bil je bančni uradnik. Iz banke je vzel denar ter zgradil zelo lep tempelj. (smeh) Da. Pozneje so ga ujeli in Nawab ga je dal zapreti. Takrat je mohamedanski kralj, Nawab, v sanjah videl dva zelo lepa fanta, ki sta prišla k Nawabu: "Gospod, denar, ki ti ga je vzel, lahko vzameš od mene in ga izpustiš." Nawab je rekel: "Če dobim svoj denar, ga lahko izpustim." Ko se je prebudil iz sanj, je na tleh videl denar, v bližini pa ni bilo nikogar. Potem je doumel, da gre za velikega bhakto. Nemudoma ga je poklical: "Izpuščen si in vzemi tudi ta denar. Kar obdrži, kar si že vzel - vse je v redu. In zdaj vzemi tudi ta denar. Porabi ga kot želiš." Bhakte torej včasih tako ravnajo. V resnici nič ni zasebna last. To je naša filozofija. Īśāvāsyam idaṁ sarvam (ISO 1): " Vse pripada Bogu." To je dejstvo. Pod vplivom maye si mislimo: "To je moja last." Kot recimo ta kavč. Od kje je prišel les? Ali je kdo proizvedel les? Kdo ga je izdelal? Je Božja last. Ukradli smo Božjo lastnino in zdaj trdimo: "Moja lastnina." Ali pa Avstralija. Angleži so prišli, ampak ali je last Angležev? Že prej je bila tam. Amerika je že bila tukaj. In ko bo z vsemi konec, bo še vedno tukaj. Nekje na sredini pridemo in trdimo: "To je moje posestvo," ter se prepiramo. Ali ni tako? Ti si pravnik, lahko bolje presodiš.

Wally Strobes: To je bil argument, ki ga je uporabil.

Raymond Lopez: Ne, bilo je (nerazločno). (smeh)

Prabhupāda: Izvorno vse pripada Bogu. Zakaj torej trdimo: "To je moja last?" Recimo, da pridete sem. Tu sedite uro ali dve in nato trdite: "To je moje posestvo." Je to upravičena sodba? Prišli ste od zunaj, tukaj vam je dovoljeno sedeti dve uri in nato trdite: "To je moje posestvo..." Podobno smo tudi mi prišli sem. Rodili smo se bodisi v Ameriki bodisi v Avstraliji bodisi v Indiji in tukaj bomo ostali petdeset, šestdeset ali sto let, zakaj bi torej trdili: "To je moje posestvo?"