SR/Prabhupada 0305 - Kažemo da je Bog mrtav. Zato moramo da oslobodimo oči od te iluzije

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0304
Sledeća stranica - Video 0306 Go-next.png

Kažemo da je Bog mrtav. Zato moramo da oslobodimo oči od te iluzije
- Prabhupāda 0305


Lecture -- Seattle, October 2, 1968

Prabhupāda:

Nastavi. Tamāla Kṛṣṇa: "Živo biće je kao molekularni delić sunčevog sjaja, dok se Kṛṣṇa upoređuje sa žarkim, sjajnim suncem. Gospod Caitanya je uporedio živa bića sa sjajnim iskrama vatre, a Svevišnjeg Gospoda sa razbuktalom vatrom sunca. U vezi toga Gospod navodi stih iz Viṣṇu Purāṇe u kome je rečeno da je sve što je manifestovano u ovom kosmosu energija Svevišnjeg Gospoda. Na primer, kao što vatra koja se nalazi na jednom mestu svuda širi svoju svetlost i toplotu, tako Gospod, iako se nalazi na jednom mestu u duhovnom svetu, manifestuje Svoje razne energije svuda."

Prabhupāda: Ovo je jednostavno. Pokušajte da shvatite. Kao što je vatra u ovoj lampi smeštena na određenom mestu, a njena svetlost se širi svuda po sobi, slično tome, šta god da vidite u ovoj kosmičkoj manifestaciji, prikaz je energije Svevišnjeg Gospoda. Svevišnji Gospod se nalazi na jednom mestu. To navodimo u našoj Brahma-saṁhiti: govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi. On je osoba. Kao što vaš predsednik, gospodin Johnson, sedi u svojoj sobi u Washington-u, ali njegova moć, njegova energija, deluje po celoj državi. Ako je to moguće materijalno, slično Kṛṣṇa, Bog, Svevišnja Ličnost, nalazi se na Svom mestu, u Svom prebivalištu, Vaikuṇṭhi, Božjem kraljevstvu, ali Njegova energija deluje svuda. Drugi primer je sunce. Možete videti da se sunce nalazi na jednom mestu, a da sunčev sjaj preplavljuje čitav univerzum. Sunčev sjaj je u vašoj sobi. Slično tome, štagod koristimo, uključujući i nas same, prikaz je energije Svevišnjeg Gospoda. Mi se ne razlikujemo od Njega. Ali kada oblak māye, ili iluzije, prekrije naše oči, ne možemo da vidimo sunce. Slično tome, kada me materijalno shvatanje života prekrije, ne mogu da razumem šta je Bog. Kažemo da je Bog mrtav. Moramo da oslobodimo oči od te iluzije. Onda ćete direktno da vidite Boga: "Evo Boga." Da. U Brahma-saṁhiti je rečeno,

premāñjana-cchurita-bhakti-vilocanena
santah sadaiva hrdayesu vilokayanti
yaṁ śyāmasundaram acintya-guna-svarūpaṁ
govindam ādi-purusaṁ tam ahaṁ bhajāmi
(Bs. 5.38)

Svevišnja Božanska Ličnost je Śyāmasundara. Śyāma znači crnkast ali izuzetno lep. Tu divnu osobu, Vrhovnu Osobu, Kṛṣṇu, uvek mogu da vide svete ličnosti. Premāñjana-cchurita-bhakti-vilocanena. Zašto mogu da Ga vide? Zato što su njihove oči pročišćene pomašću ljubavi prema Bogu. Kao kada vam vid oslabi pa namažete mast ili tečnost koju vam je dao doktor i vaš vid postane jasan i možete veoma lepo da vidite. Slično tome, kada vaše materijalne oči budu premazane pomašću ljubavi, videćete Boga, "Evo Boga." Nećete reći da je Bog mrtav. Taj prekrivač se treba skinuti, a da bi ste to mogli treba da prihvatite ovaj pokret svesnosti Kṛṣṇe.

Puno vam hvala.