SV/Prabhupada 0305 - Vi säger Gud är död. Så vi måste avtäcka våra ögon från denna illusion

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Föregående Sida - Video 0304
Nästa Sida - Video 0306 Go-next.png

Vi säger Gud är död. Så vi måste avtäcka våra ögon från denna illusion
- Prabhupāda 0305


Lecture -- Seattle, October 2, 1968

Prabhupāda: Fortsätt.

Tamāla Kṛṣṇa: "Den levande varelsen är precis som en molekylär del av solskenet, medan Kṛṣṇa jämförs med den flammande lysande solen. Herren Caitanya jämförde de levande varelserna med flammande gnistor från elden och den Högste Herren som den flammande elden av solen. Herren citerar i detta sammanhang en vers från Viṣṇu Purāṇa, där det anges att allt som manifesteras i denna kosmiska värld, är blott en energi av den Högste Herren. Till exempel, såsom elden kommer från en plats uppvisar den sin belysning och värme runt om, så Herren, även fast placerad på en plats i den andliga världen, manifesteras Hans olika energier överallt. "

Prabhupāda: Nu, detta är mycket enkelt. Försök att förstå. Precis som denna eld, den här lampan, är på en viss plats men belysningen är fördelad över hela det här rummet, liknande vad du ser, uppvisning av denna kosmiska manifestation, de är en uppvisning av energin hos den Högste Herren. Högsta Herren är på ett ställe. Att vi citerar i vår Brahma-saṁhitā: govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi. Han är en person. Precis som din President, Mr Johnson, han sitter i sitt rum i Washington, men hans makt, hans energi, agerar i hela staten. Om det är möjligt materiellt, på samma sätt Kṛṣṇa, eller Gud, den Högsta Personen, Han är på sin plats, boning, Vaikuṇṭha eller Guds rike, men Hans energi verkar. Ett annat exempel, solen. Solen, du kan se solen ligger på en viss plats, men du ser solen flödar över hela universum. Solskenet är inne i ditt rum. Så på samma sätt, oavsett vad du använder, du själv också, vi är alla uppvisningar av energin hos den Högsta Herren. Vi är inte skiljda från Honom. Men när molnet av māyā eller illusion täcker mitt öga, kan vi inte se solen. På samma sätt, när det materiella begreppet av liv täcker mig, kan vi inte förstå vad som är Gud. Vi säger Gud är död. Så vi måste avtäcka våra ögon från denna illusion. Då ser du Gud direkt: "Här är Gud." Ja. I Brahma-saṁhitā sägs det,

premāñjana-cchurita-bhakti-vilocanena
santah sadaiva hrdayesu vilokayanti
yaṁ śyāmasundaram acintya-guna-svarūpaṁ
govindam ādi-purusaṁ tam ahaṁ bhajāmi
(Bs. 5.38)

Att Gudomens Högsta Personlighet, han är Śyāmasundara. Śyāmasundara. Śyāma betyder svart, men mycket, mycket vacker. Den vackra personen, Högsta Person, Kṛṣṇa, observeras och ses av heliga personer alltid. Premāñjana-cchurita-bhakti-vilocanena. Varför ser de? Eftersom deras ögon har smorts av salva av Gudskärlek. Precis som om dina ögon är defekta, du tar på en viss salva, en kräm från läkaren, och din syn blir klar och ljus, du kan se saker mycket fint. På samma sätt, när dina, dessa materiella ögon kommer att vara smorda med kärlek till Gud, så ser du Gud "Här är Gud." Du kommer inte att säga Gud är död. Och denna täckelse måste tas bort, och för att ta bort denna beläggning måste du ta denna Kṛṣṇamedvetna rörelse. Tack så mycket.