SV/Prabhupada 0354 - En blind man leder en annan blind man

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

En blind man leder en annan blind man
- Prabhupāda 0354


Lecture on SB 2.3.2-3 -- Los Angeles, May 20, 1972

Pradyumna: "Innebörd: I det mänskliga samhället, över hela världen, finns det miljoner och miljarder av män och kvinnor, och nästan alla av dem är mindre intelligenta, eftersom de har mycket liten kunskap om andesjälen."

Prabhupāda: Det är vår utmaning, att det finns miljoner och biljoner män och kvinnor över hela världen, men de är inte alls intelligenta. Detta är vår utmaning. Så, den Kṛṣṇamedvetna rörelsen uppfattas av andra som galen, eller vi utmanar att "Ni är alla galna män." Därför har vi en gett ut en liten bok, "Vem är galen?" Eftersom de tänker att "Dessa pojkar med rakade huvuden och flickor är galna" men faktiskt är det de som galna. Eftersom de inte har någon intelligens. Varför? De vet inte vad som är andesjäl. Detta är djuriskt medvetande. Hundar, katter, de tror att de är kroppen, de är kroppen.

yasyātma-buddhiḥ kuṇape tri-dhātuke
sva-dhīḥ kalatrādiṣu bhauma ijya-dhīḥ
yat tīrtha-buddhiḥ salile na karhicij
janeṣv abhijñeṣu sa eva go-kharaḥ
(SB 10.84.13)

Go-khara. Go betyder ko, och khara betyder åsna. En person som är i kroppsligt medvetande, "Jag är denna kropp." Så 99,9% av hela befolkningen i världen, de är så : "Jag är denna kropp," "Jag är amerikan", "Jag är indier", "jag är afrikan," "Jag är det här ..."

Och de slåss precis som katter och hundar, de slåss, "Jag är katt, du är hund. Du är hund, jag är katt." Det är allt. Så denna utmaning, att "Ni är alla skojare," Det är ett mycket starkt ord, men i själva verket är det faktum. Det är faktum. Det är en revolutionär rörelse. Vi utmanar alla att "Ni är en samling åsnor och kor och djur, eftersom ni inte har någon kunskap bortom denna kropp. " Därför är det sagt ... I denna innebörd, jag har speciellt nämnt. "Eftersom de har liten kunskap om andesjälen, ingen av dem är intelligent." Jag har talat med stora, stora professorer. I Moskva, den herren, professor Kotovsky, han sade, "Swamiji, efter döden, det finns ingenting. Allt är slut." Och han är en av de stora professorerna i landet. Så detta är felet med den moderna civilisationen, att hela samhället styrs av katter och hundar, faktiskt. Så hur det kan bli fred och välstånd? Det är inte möjligt. Andhā yathāndhair upanīyamānāḥ.

En blind man leder en annan blind man. Om man har ögon att se, kan man leda hundratals och tusentals män, "Bara kom med mig över vägen." Men om en man som leder själv är blind, hur kan han leda andra? Andhā yathāndhair upanīyamānāḥ. Så Bhāgavata, det finns ingen jämförelse. Det kan inte finnas. Det är transcendental vetenskap. Andhā yathāndhair upanīyamānās te 'pīśa-tantryām uru-dāmni baddhāḥ (SB 7.5.31). Īśa-tantryām dessa blinda ledare, de är uppbundna av den materiella naturens lagar, och de ger råd. Vilka råd kan de ge?