SV/Prabhupada 0453 - Tro det! Det finns ingen mer högsta auktoritet än Krishna

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Tro det! Det finns ingen mer högsta auktoritet än Krishna
- Prabhupāda 0453


Lecture on SB 7.9.5 -- Mayapur, February 25, 1977

Tro inte att Gud inte har känsla, tänkande, känsla. Nej Allt finns där. Om inte Han har sympatisk känsla i Sig, varifrån har vi fått det? Eftersom allt kommer från Gud. Janmādy asya yataḥ (SB 1.1.1). Athāto brahma jijñāsā. Vad är Brahman? Brahman innebär den ursprungliga källan till allt. Det är Brahman. Bṛhatvāt bṛhanatvāt.

Så om denna känsla inte är där i Gud, hur kan Han vara Gud, denna känsla? Precis som om ett oskyldigt litet barn kommer och offrar sin respekt till oss, omedelbart blir vi innerligt barmhärtiga: "Åh, här är ett fint barn." Så Herren Kṛṣṇa, Nṛsiṁha-deva, Han blev också pariplutaḥ, innerligt barmhärtig, inte vanligt barmhärtig, känslan av att "Hur oskyldigt detta barn är." Så innerligt, utthapya, fick genast upp honom: " Mitt kära barn, gå upp." Och omedelbart satte Sin hand på huvudet. Utthāpya tac-chīrṣṇy adadhāt karāmbujam. Karāmbhuja, lotushand, handflatan av lotus. Så dessa känslor finns. Och han ville ... Eftersom denna pojke var förvirrad att en så stor mūrti kom från pelaren, och fadern, gigantiska fadern är död, naturligtvis är han lite störd i sinnet. Så därför vitrasta-dhiyāṁ kṛtābhayam: "Kära barn, var inte rädd. Allting är okej. Jag är närvarande, och du behöver inte vara rädd. Var lugn. Jag kommer att ge dig skydd. " Så detta är utbytet. Så det finns inget behov av att ... bli en mycket lärd man, vedantist och ... Bara dessa saker krävs: du är oskyldig, acceptera Gudomens Högsta Personlighet, och fall ner vid hans lotusfötter - allt är klart. Detta behövs: enkelhet. Enkelhet. Tro på Kṛṣṇa. Som Kṛṣṇa sa, mattaḥ parataraṁ nānyat kiñcid asti dhanañ ... (BG 7.7). Tro på det! Det finns ingen mer överlägsen auktoritet än Kṛṣṇa.

Och Han säger, man-manā bhava mad-bhakto mad-yājī māṁ namaskuru (BG 18.65). Detta är instruktionen. Detta är innehållet i all undervisning. Tro Kṛṣṇa, den Högsta Personligheten. Här är Kṛṣṇa,. Tro att här är Kṛṣṇa,. Oskyldiga barn kommer att tro, men vår hjärna är så seg, vi kommer att fråga, "Huruvida gudsgestalten är gjord av sten eller mässing eller trä?" eftersom vi inte är oskyldiga. Vi tänker att denna gudsgestalt är något av mässing. Även om det är mässing, mässing är inte Gud? Mässing är också Gud. Eftersom Kṛṣṇa säger bhūmir āpo 'nalo vāyuḥ khaṁ mano buddhir..., apareyam..., bhinnā me prakṛtir aṣṭadhā (BG 7.4). Allting är Kṛṣṇa. Utan Kṛṣṇa finns det ingen tillvaro. Så varför skulle inte Kṛṣṇa kunna framträda som Han gillar? Han kan framträda i mässing. Han kan framträda i sten. Han kan framträda i trä. Han kan framträda i en juvel. Han kan framträda i en målning. Vilket som helst sätt kan han ... Det är allsmäktig. Men vi måste ta det som "Här är Kṛṣṇa." Ta det inte som att " Kṛṣṇa." är skild från denna gudsgestalt, och här har vi en mässingsform av gudsgestalten.. "Nej Advaitam acyutam anādim ananta-rūpam (Bs. 5.33). Advaita. Han har flera expansioner, men de är alla ett.

Så på samma sätt, är Han representerad i Hans namn. Abhinnatvān nama-nāminoḥ (CC Madhya 17.133). När du chantar det heliga namnet Kṛṣṇa, tro inte att detta är ljudvibration och Kṛṣṇa är annorlunda. Nej. Abhinnatvān. Nāma-cintāmaṇi-kṛṣṇaḥ. Som Kṛṣṇa är cintāmaṇi, på samma sätt, är Hans heliga namn också cintāmaṇi, Nama cintāmaṇiḥ kṛṣṇaś caitanya-rasa-vigrahaḥ. Caitanya, fullt medvetande, nama-Cintamani-kṛṣṇaḥ. Om vi ​​associerar med namnet, så måste du veta att Kṛṣṇa är fullt medveten om din tjänst. Du ropar, "He Kṛṣṇa! He Rādhārāṇī! Vänligen engagera mig i Din tjänst." Hare Kṛṣṇa mantrat betyder, Hare Kṛṣṇa, "He Kṛṣṇa, he Rādhārāṇī, he energi, vänligen engagera mig i Din tjänst." Ayi nanda-tanuja patitaṁ kiṅkaraṁ māṁ viṣame bhavāmbudhau. Detta är Chaitanya Mahāprabhu's undervisning. "Min Herre, Nanda-tanuja ..." Kṛṣṇa blir mycket glad när du associerar med Hans namn, Hans verksamhet, med några hängivna. Han är inte opersonlig. Kṛṣṇa har inget namn, men när Han hanterar Sina hängivne, då finns ett namn. Precis som Kṛṣṇa behandlar Nanda Mahārāja att Nanda Mahārāja's trätoffel ... Yaśodāmayī frågade barnet Kṛṣṇa - du har sett bilden - "Kan du ta toffeln till din far" "Ja!" Omedelbart tog den på huvudet. Du ser? Detta är Kṛṣṇa. Så Nanda Mahārāja blev mycket nöjd: "Åh, din son är mycket trevlig. Han kan bära så tungt.." Så det här är utväxlingar.

Därför kallar Caitanya Mahāprabhu Kṛṣṇa, ayi nanda-tanuja: "O ayi nanda-tanuja:, som är född ur kroppen av Nanda Mahārāja..." Precis som fadern är den som ger kroppen, säden, sädesgivande fadern, på samma sätt, Kṛṣṇa, även om han är ursprunget till allt, men ändå, Han är född från säden av Nanda Mahārāja. Detta är Kṛṣṇa-līlā. Ayi nanda-tanuja patitaṁ kiṅkaraṁ māṁ viṣame bhavām-budhau (CC Antya 20.32, Śikṣāṣṭaka 5). Caitanya Mahāprabhu kallade aldrig Kṛṣṇa "O den Allsmäktige." Detta är opersonligt. Han säger, ayi nanda-tanuja, begränsad, "son till Nanda Mahārāja." Son till Nanda Mahārāja." Så det här är bhakti. Han är obegränsad. Precis som Kuntīdevī blev förvånad när hon tänkte att Kṛṣṇa var rädd för Yaśodāmayī. Det śloka ni vet. Han var ..., hon var förvånad över att "Kṛṣṇa, som är så upphöjd och stor att alla är rädda för Honom, men Han har blivit rädd för Yaśodāmayī. "

Så detta kan njutas av de hängivna, inte ... Ateistklassen av män eller icke-hängivna, de kan inte förstå. Därför sa Kṛṣṇa, bhaktyā mām abhijānāti (BG 18.55). Endast de hängivna, inga andra. Andra, de har ingen åtgång till detta rike, att förstå. Om du vill förstå Kṛṣṇa är det bara genom bhakti. Varken kunskap eller yoga eller karma eller jñāna, ingenting - ingenting kommer att hjälpa dig. Helt enkelt en hängiven. Och hur blir man hängiven? Hur lätt det är? Se här Prahlāda Mahārāja, oskyldigt barn, helt enkelt offrar sina vördnadsbetygelser. Och Kṛṣṇa ber också dig, man-manā bhava mad-bhakto mad-yājī māṁ namaskuru (BG 18.65). Om du uppriktigt göra dessa fyra saker - tänker alltid på Kṛṣṇa... Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa, Kṛṣṇa Kṛṣṇa, Hare Hare, (hängivna instämmer i chantning) Hare Rāma, Hare Rāma, Rāma Rāma, Hare Hare. Så det här är att tänka på Kṛṣṇa, man-manā. Och du kan hålla dig till denna princip om Hare Kṛṣṇa-mantrat om du är en ren hängiven. Utan att vara en ren hängiven är det mycket svårt. Det kommer att bli tröttsamt. Men vi ska öva. Abhyāsa-yoga-yuktena (BG 8.8).