SV/Prabhupada 0517 - Bara för att du är född i en rik familj, slipper du inte sjukdomar

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Föregående Sida - Video 0516
Nästa Sida - Video 0518 Go-next.png

Bara för att du är född i en rik familj, slipper du inte sjukdomar
- Prabhupāda 0517


Lecture on BG 7.1 -- Los Angeles, December 2, 1968

Så som svar på den process av yoga, Kṛṣṇa talar här direkt: mayy āsakta-manāḥ. Om du försöker att koncentrera dig på formen av Kṛṣṇa, så vacker ... Han njuter med Rādhārāṇī och Sina följeslagare. Då, mayy āsakta-manāḥ pārtha yogam, Om du praktiserar denna yoga, mad-āśrayaḥ, yuñjan mad-āśrayaḥ Du måste praktisera denna yoga, samtidigt måste man ta sin tillflykt till Kṛṣṇa. Mad-āśrayaḥ. Āśrayaḥ betyder "under Mitt skydd." Detta kallas att överlämmna sig. Om du går till en vän i en svår situation och du överlämnar dig till din vän, "Min käre vän, du är så bra, så mäktig, så inflytelserik. Jag är i denna stora fara. Så jag överlämnar mig till dig. Vänligen ge mig skydd ... " Så du kan göra det till Kṛṣṇa. Här i den materiella världen, om du överlämnar dig till en person, hur stor han än må vara, kan han vägra. Han kan säga: "Ja, jag kan inte ge dig skydd." Det är det naturliga svaret. Om du är i fara och om du går även till din nära vän, "Var snäll och ge mig skydd" han kommer att tveka, eftersom hans makt är mycket begränsad. Han kommer först och främst tänka att "Om jag ger skydd till den här personen, kommer mitt intresse att äventyras? " Han kommer att tänka så, eftersom hans styrka är begränsad. Men Kṛṣṇa är så fin och Han är så kraftfull, Han är så rik ... Han förklarar i Bhagavad-gītā, alla, sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja: (BG 18.66) "Du lämnar allt åt sidan. Du överlämnar dig bara till Mig." Och vad är resultatet? Resultatet är ahaṁ tvāṁ sarva-pāpebhyo mokṣayiṣyāmi: "Jag ska befria dig från alla typer av reaktioner från ditt syndiga liv."

Denna materiella värld, all vår verksamhet är syndfulla aktiviteter. Det är handling och reaktion. Oavsett vad du gör, det är handling och reaktion. Även om det är bra reaktion, fortfarande är det syndigt. Fortfarande är det syndigt. Precis som enligt den vediska litteraturen, fromma handlingar, resultatet av fromma handlingar ... Janmaīśvarya-śruta-śrībhiḥ (SB 1.8.26). Anta att du inte agerar något syndigt i detta liv, du är mycket fromm i alla avseenden. Du gör välgörenhet, du är välvillig, allt är okej. Men Bhagavad-gītā säger att det är karma-bandhana. Om du ger i välgörenhet till någon, säg, en viss mängd pengar, du får pengarna tillbaka fyra gånger, fem gånger, eller tio gånger mer, i ditt nästa liv. Det är ett faktum. Så Vaiṣṇava-filosofi säger att detta också är syndigt. Varför syndigt? Eftersom du måste ta födelse för att få den återverkningen. Det är synd. Antag att du är född i en mycket rik familj. Problemet av att vara i livmodern hos modern, den är densamma. Antingen du är gudfruktig man eller ogudaktig man, när man är i livmodern hos sin mamma ... Svårigheterna och smärtorna som uppfattas i livmodern hos modern är densamma, antingen du är svart eller vit, antingen du är indier eller amerikan eller katt eller hund eller vem som helst. Janma-mṛtyu-jarā-vyādhi-duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). Bekymret med födelse, bekymmer med död, och bekymmer med sjukdom, och bekymret med ålderdom är detsamma överallt. Det är inte så att eftersom du föds i en mycket rik familj, kommer du att bli immun mot sjukdomar. Det är inte så att du inte kommer att bli gammal. Det är inte så att du kommer att räddas från besvären med födelse, eller att du kommer att räddas från svårigheterna med döden.

Så dessa saker måste förstås mycket klart. Men människor har blivit så ointelligenta, de bryr sig inte om ... "Åh, död, okej. Död. Låt det komma." Födelse ... Nu särskilt i dessa dagar, ett barn är i livmodern hos modern, så många processer för död finns. Så många. Så varför? Eftersom människor blir så mycket intrasslade, att denna person inte ens får födelse. I livmodern hos modern är han placerad, och han dödas, igen han placeras i en annan mors livmoder, återigen han dödas. På detta sätt ser han inte ens ljuset. Du ser. Så för att bli i livmodern hos modern och att återigen acceptera döden, att acceptera ålderdom, acceptera sjukdom, är inte en bra affär. Om du är rik man, måste du acceptera alla dessa bekymmer med den materiella existensen, eller om du är en fattig man ... Det spelar ingen roll. Den som kommer till denna materiella värld i denna materiella kropp, han måste ta alla dessa problem. Det kan vara att du är amerikan, den rikaste nationen i världen. Det betyder inte att det inte finns någon sjukdom, det finns ingen ålderdom, det finns ingen födelse och det finns inte någon död. Så en intelligent person är en som kan skapa en lösning på dessa problem. Han är intelligent. Andra som lappar och lagar, de försöker göra en lösning på problemen med materiellt liv, men de är oförmögna - det är inte möjligt.