SV/Prabhupada 0583 - Allting är där i Bhagavad-Gita

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Allting är där i Bhagavad-Gita
- Prabhupāda 0583


Lecture on BG 2.21-22 -- London, August 26, 1973

Så hela universum leds av Guds assistent, enligt Brahmā den mest kraftfulla assistenten. Tene brahma hṛdā ya ādi-kavaye muhyanti yat sūrayaḥ (SB 1.1.1). I Brahmā's hjärta också, tene brahma hṛdā, hṛdā, igen hṛdā. Eftersom Brahmā var ensam, så vad göra? Brahmā var förbryllad. Men Kṛṣṇa gav instruktion, "Du gör, du skapar detta universum så här." Buddhi-yogaṁ dadāmi tam, "Jag ger intelligens." Så allt är där. Allt finns där, Kṛṣṇa är alltid med dig. Om du vill gå tillbaka hem, tillbaka till Gudomen, då är Kṛṣṇa redo att ge dig all undervisning. "Ja, yena mām upayānti te.." Han ger instruktioner, "Ja, du gör så här. Då kommer du att avsluta, din, materiella verksamhet, och efter att gett upp den här kroppen, kommer du till Mig." Men om du vill fortsätta i denna materiella existens, då vāsāṁsi jīrṇāni yathā vihāya (BG 2.22), du måste acceptera en kropp; och när den inte mer är användbar, då måste man ge upp denna kropp och acceptera en annan kropp. Detta är fortsättning på den materiella existensen. Men om du vill avsluta det, om du verkligen är äcklad av denna typ av verksamhet, bhūtvā bhūtvā pralīyate (BG 8.19), ta födelse, dö, återigen ta. Men vi är så skamlösa och så dumma att vi inte har fått avsmak för denna verksamhet. Vi vill fortsätta, och därför är Kṛṣṇa också redo: "Okej, fortsätt du." Det framgår av Bhagavad-gītā, yantrārūḍhāni māyayā.

īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ
hṛd-deśe 'rjuna tiṣṭhati
bhrāmayan sarva-bhūtāni
yantrārūḍhāni māyayā
(BG 18.61)

Väldigt klart. Kṛṣṇa vet din önskan, att om du fortfarande vill njuta av denna materiella värld, "Okej, njut." Så för att njuta av olika typer av njutning vi kräver olika typer av instrument. Så Kṛṣṇa förbereder dig, så snäll "Okej." Precis som fadern ger en leksak, barnet vill ha en bil. "Okej, ta en leksaksbil" Han vill ha en motor, han vill bli en som jobbar vid järnvägen. Dessa typer av leksaker är där. På liknande sätt Kṛṣṇa levererar dessa leksakskroppar. Yantra, yantra betyder maskin. Detta är en maskin. Alla förstår att detta är en maskin. Men vem har levererat maskinen? Maskinen levereras av naturen, materiella ingredienser, men det framställs under order av Kṛṣṇa. Mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ sūyate sa-carācaram (BG 9.10). "Prakṛti, naturen, förbereder alla dessa saker under Min vägledning."

Så var är svårigheten att förstå Kṛṣṇamedvetande? Allt finns där i Bhagavad-gītā. Om du flitigt studerar och försöker att förstå, då förblir du helt Kṛṣṇamedveten alltid. Allt finns där. Vad är min position, hur jag arbetar, hur jag dör, hur jag får en kropp, hur jag vandrar. Varendra detalj är där. Du måste bara bli lite smartare. Men vi förblir ointelligenta, rackare, eftersom vi umgås med skojare. Dessa skojarfilosofer, religionister, avatāra, bhagavān, swami, yogis, and karmīs. Vi har därför blivit skojare. Sat-saṅga chāḍi kainu asate vilāsa. Narottama dāsa Ṭhākura beklagar därför att "jag gav upp umgänget med de hängivna. Jag umgås bara med alla dessa skojare."Asat, asat-saṅga. Te kāraṇe lāgile mora karma-bandha-phāṅsa: "Därför har jag blivit intrasslad i denna upprepning av födelse och död." Te kāraṇe. "Så ge upp detta." Cāṇakya Paṇḍita säger också, tyaja durjana-saṁsargam, "Ge upp umgänget med dessa skojare." Bhaja sādhu-samāgamam, "Bara umgås med hängivna." Det är rätt. Vi etablerar olika centra, inte för sinnesnjutning, men för gott umgänge med hängivna. Om vi ​​missar detta, de som arbetar, de som är ansvariga för denna institution, de måste alltid veta att vi inte kan göra denna institution eller detta center till en bordell. Det måste finnas en sådan ledning och eller sådant arrangemang att vi alltid måste ha ett bra umgänge för avancemang. Detta krävs.

Tack så mycket. (slut)