SV/Prabhupada 0654 - Du kan inte se Gud genom din egen strävan eftersom dina sinnen är otillräckliga

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Du kan inte se Gud genom din egen strävan eftersom dina sinnen är otillräckliga
- Prabhupāda 0654


Lecture on BG 6.6-12 -- Los Angeles, February 15, 1969


Precis som i Bhagavad-gītā sägs det:

patraṁ puṣpaṁ phalaṁ toyaṁ
yo me bhaktyā prayacchati
tad ahaṁ bhakty-upahṛtam
aśnāmi prayatātmanaḥ
(BG 9.26)

"Om någon offrar mig en blomma, frukt, grönsaker, mjölk, med hängiven kärlek, accepterar och äter Jag. " Och hur Han äter, kan du inte se för närvarande - men Han äter. Det upplever vi dagligen. Vi offrar till Kṛṣṇa, enligt den ritualistiska processen, och du ser smaken av maten ändras omedelbart. Det är praktiskt. Han äter, men eftersom Han är komplett, äter Han inte som oss. Precis som om jag ger dig en tallrik med mat, du slutar. Men Gud är inte hungrig, men Han äter. Han äter och behåller sakerna som dem är. Pūrṇasya pūrṇam ādāya pūrṇam evāvaśiṣyate (Śrī Īśopaniṣad, åkallan). Gud är så komplett, att Han kan ta all mat som du offrar, fortfarande är det kvar som det är. Han kan äta med sina ögon. Det anges i Brahma-saṁhitā: aṅgāni yasya sakalendriya-vṛttimanti. Varje del av Guds kropps har all kraft i alla lemmar. Precis som du kan se med dina ögon. Men du kan inte äta med dina ögon. Men Gud, om Han helt enkelt ser den mat du har offrat, det är Hans ätande.

Så dessa saker kan inte förstås för närvarande. Därför säger denna Padma Purāṇa, att endast när man blir andligt mättad av den transcendentala tjänsten till Herren, då uppenbaras det transcendentala namnet, formen, kvaliteterna och lekarna av Herren för dig. Du kan inte förstå genom din egen strävan, men Gud uppenbarar Sig för dig. Precis som om du vill se solen just nu. Det är nu mörker. Om du säger, "Åh jag har en mycket stark fickampa. Kom igen, jag ska visa dig solstrålen, solen." Du kan inte visa. Men när solen stiger upp av sin egen vilja på morgonen kan du se. På samma sätt kan du inte se Gud genom din strävan eftersom dina sinnen är otillräckliga. Du måste rena dina sinnen och du måste vänta till rätt tillfälle när Gud av sig själv uppenbarar Sig för dig Det är processen. Du kan inte utmana. "Åh, min kära Gud, min kära Kṛṣṇa, kom. Jag ska se Dig." Nej, Gud är inte din orderleverantör, din tjänare.

Så när Han är nöjd kommer du att se. Så vår process är hur man behagar Honom så att Han kommer att bli uppenbarad för mig. Det är en riktig process. Du kan inte ... Därför av misstag de accepterar en nonsens Gud. Eftersom de inte kan se Gud, säger någon att "Jag är Gud" det accepteras. Men de vet inte vad som är Gud. Någon säger att "jag söker efter sanningen." Men du måste veta vad som är sanningen. Annars hur ska du söka sanningen? Antag om du vill köpa guld. Du måste teoretiskt veta, eller åtminstone ha någon erfarenhet vad som är guld. Annars kommer folk att lura dig. Så dessa människor luras och accepterar så många skojare som Gud. För att de inte vet vad som är Gud. Så vem som helst kan påstå, "Åh, jag är Gud" och skojaren - han är en skojare och mannen som säger att "jag är gud", han är också en skojare.. Och ett samhälle för skojare, en skojare accepteras som Gud. Gud är inte så. Man måste kvalificera sig för att se Gud, för att förstå Gud. Det är Kṛṣṇamedvetande. Sevonmukhe hej jihvādau svayam eva sphuraty adaḥ [Bhakti-rasāmṛta-sindhu 1.2.234]. Om du engagerar dig i Herrens tjänst, så är du kvalificerad att se Gud. Annars är det inte möjligt. Fortsätt.