SV/Prabhupada 0817 - Bara stämplas 'jag är kristen,'jag är hindu,'jag är muslim' har inget värde

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Föregående Sida - Video 0816
Nästa Sida - Video 0818 Go-next.png

Bara stämplas 'jag är kristen,'jag är hindu,'jag är muslim' har inget värde
- Prabhupāda 0817


751019 - Lecture BG 04.13 - Johannesburg

Så vi måste hålla oss till ett religiöst system. Det är den mänskliga naturen. Du håller dig till något religionssystem, men du måste veta vad som är syftet med religion, inte bara bekänna: "Jag är kristen", "Jag är hindu", "Jag är muslim." Men vad är syftet med att bli religiös? Det måste du veta. Det är intelligens. Helt enkelt inte vara stolt över att säga att "Jag är kristen", "Jag är hindu", "Jag är muslim." Det är okej, du har någon typ av beteckning. Men Bhāgavata säger att systemet för religion är perfekt. Vilken är det där? Sa vai puṁsāṁ paro dharmo yato bhaktir adhokṣaje (SB 1.2.6): "Den religionen, det religiösa systemet, är perfekt." Sa vai puṁsāṁ paro. Paro betyder perfekt, utan någon defekt. Vad är det där? Yato bhaktir adhokṣaje: "Genom vilken, genom att följa ett sådant religiöst system, Om du blir Guds hängivne, så är det perfekt. " Han säger inte att du blir en hindu eller du blir en muslim eller du blir kristen eller buddhist eller någon annan sak. Det är väldigt liberalt, att det religiösa system du accepterar är ingen skada. det är okej. Men se resultatet. Vad är resultatet? Yato bhaktir adhokṣaje: om du har förstått Gud och om du har blivit en älskare av Gud. Då är din religion perfekt. Bara att stämpla ut mig själv att "jag är kristen", "jag är hindu", "jag är muslim," det finns ingen vinst. Det förklaras också i Śrīmad-Bhāgavatam.

dharmaḥ svanuṣṭhitaḥ puṁsāṁ
viṣvaksena-kathāsu yaḥ
notpādayed ratiṁ yadi
śrama eva hi kevalam
(SB 1.2.8)

Dharmaḥ svanuṣṭhitaḥ, vilken religion du bekänner, det spelar ingen roll. Och du utför det mycket fint. Enligt det religiösa systemet följer du regler och förordningar och gör allt. Dharmaḥ svanuṣṭhitaḥ puṁsām: "Genom att noggrant genomföra de religiösa principerna" viṣvaksena-kathāsu yaḥ, "om du inte blir angelägen att förstå mer och mer om Gud ..." Viṣvaksena kathā ... Viṣvaksena betyder Gud. Kathāsu yaḥ, notpādayed ratiṁ yadi: "Om du inte blir fäst vid att höra mer och mer om Gud, då är det "śrama eva hi kevalam", helt enkelt slöseri med tid. " Bara slöseri med tid, för religion betyder dharmaṁ tu sākṣād bhagavat-praṇītam (SB 6.3.19). Religion betyder Guds ordning, och du följer. Det här är den enkla definitionen av religion. Andra ritualistiska ceremonier, formler, gå till kyrkan eller gå till templet, dessa är detaljer. Men verklig dharma betyder summan och substansen av dharma, religion, betyder att följa Guds order. Det är allt. Det är religion. Dharmaṁ tu sākṣād bhagavat-praṇītam.

Du kan inte tillverka religion. Och vad är egentlig religion, om du följer, då är du religiös. Den faktiska religionen är Guds ordning. Det är... Alla följer någon princip av religion för att förstå Gud. Och i vårt vediska system är det enda syftet med livet att förstå Gud. Athāto brahma jijñāsā. I den mänskliga formen av liv har vi ingen annan verksamhet. Ingen annan. Andra verksamheter, det katter och hundar gör det gör vi också. Det är automatiskt. Det är inte så att andra djur, de svälter. De äter också och vi äter också. Men faciliteten är, de andra djuren är lägre än människan, De behöver inte gå till något företag eller något yrke eller gå från ett land till ett annat för att tjäna sin försörjning. Det är deras fördel. Och vår nackdel är att vi försöker hitta bättre mat och roterar över hela världen, och vi får fortfarande inte. Så deras fördel är bättre. Fåglarna, småfåglar, på morgonen väldigt tidigt på morgonen kommer de att vakna och de kommer att kvittra och de flyger iväg, för att de är säkra på att "Vår mat är klar, var som helst kan vi gå." Och det är ett faktum. De flyger till vilket träd som helst. Vad ska fågeln äta? Fyra, fem små frukter. Men det finns otaliga frukter i ett träd, och det finns otaliga träd. På samma sätt, ta något djur, även elefanten. I Afrika finns så många elefanter, miljontals elefanter. De äter fyrtio kg. åt gången. Och vem levererar mat? De har ingen verksamhet. De har inget yrke. Hur äter de? Hmm?