SV/Prabhupada 0832 - Renlighet är närmast gudomlighet



Lecture on SB 3.25.16 -- Bombay, November 16, 1974

Processen är att sinnet måste rengöras från alla smutsiga saker. Sinnet är vännen; sinnet är allas fiende. Om det är renat, så är det en vän, och om det är smutsigt ... Precis som om du håller dig oren, då förorenar du en viss sjukdom. Och om du håller dig ren, förorenar du inte. Om du vidtar åtgärder, angående ... Därför enligt den vediska civilisationen måste man rena sig tre gånger om dagen, tri-sandhyā. Morgon, tidigt på morgonen, igen vid middagstid, igen på kvällen. De som strikt följer de brahminiska reglerna och förordningarna ... Vaiṣṇava också. Vaiṣṇava betyder att han redan är brāhmaṇa. Så han måste följa reglerna och ... Satyaṁ śamo damas titikṣā ārjavaṁ jñānaṁ vijñānam āstikyam ... (BG 18.42).

Så renlighet ligger närmast gudomlighet. Så ... Faktum är att vårt materiellt betingade liv innebär att sinnet är täckt av smuts, alla orena, smutsiga saker. Det är sjukdomen. När vi befinner oss i tamo-guṇa och rajo-guṇa, är dessa smutsiga saker mycket framträdande. Därför måste man lyfta sig från tamo-guṇa och rajo-guṇas ställning till sattva-guṇa. Processen rekommenderas, hur man rengör sinnet: śṛṇvatāṁ sva-kathāḥ kṛṣṇaḥ puṇya-śravaṇa-kīrtanaḥ (SB 1.2.17). Man måste höra kṛṣṇa-kathā. Kṛṣṇa finns i allas hjärtan, och när Han ser en betingad själ ... Eftersom den enskilda själen är en del av Kṛṣṇa, Kṛṣṇa vill att "Denna individuella själ, lymmel, han är så mycket knuten till materiell njutning, vilket är orsaken till hans bundenhet, födelse och död, ålderdom och sjukdom, och han är så dåraktig att han inte tar hänsyn till det "Varför skall jag bli föremål för repetition av födelse, död, ålderdom och sjukdom?" "Han har blivit en dåre. Mūḍha. Därför har de beskrivits: mūḍha, åsna. Åsna ... Precis som åsnan vet inte varför han lastas så mycket, så många kläder av tvättmannen. Varför då? Han har ingen vinst. Ingen av tyget tillhör honom. Tvättaren ger en liten bit gräs, som finns överallt. Om ... Men åsnan tänker att "Denna bit av gräs ges av tvättaren. Därför måste jag bära den tunga lasten, men inte en enda trasa tillhör mig. "

Detta kallas karmīs. Karmierna, alla dessa stora, stora karmier, stora, stora multimillionärer, De är precis som en åsna, för de arbetar så hårt. Inte bara dessa stora små också. Dag och natt. Men att äta två cāpāṭis eller tre cāpāṭis eller som mest, fyra cāpāṭis. Men han arbetar hårt, så hårt. Dessa tre-fyra cāpāṭis kan lätt fås även av den fattigaste mannen, men varför jobbar han så hårt? Eftersom han tänker, "Jag är ansvarig för att upprätthålla en så stor familj." På samma sätt, en ledare också, den offentliga ledaren, en politiker, han tänker också på så sätt, att "Utan mig kommer alla medlemmar i min nation att dö. Så låt mig arbeta dag och natt. Ända fram till mitt dödsögonblick eller till dess att jag dödas av någon, Jag måste jobba så hårt. "Detta kallas smutsiga saker. Ahaṁ mameti (SB 5.5.8). Ahaṁ mameti. Ahaṁ mamābhimānotthaiḥ(SB 3.25.16). Dessa smutsiga saker som ... Ta enskilda, sociala, politiska, kommunala eller nationella. Vilket sätt som helst. Dessa två saker, ahaṁ mameti (SB 5.5.8), är mycket framträdande. "Jag tillhör denna familj. Jag tillhör denna nation. Jag tillhör sådan och sådan gemenskap. Jag har sådan och sådan plikt. " Men han vet inte att alla dessa är falska beteckningar. Det kallas okunnighet. Caitanya Mahāprabhu börjar därför sin instruktion, att jīvera svarūpa haya nitya-kṛṣṇa-dāsa (CC Madhya 20.108-109). Den faktiska positionen är den av evig tjänare till Krishna. Det är den faktiska positionen. Men han tänker: "Jag är tjänare till den här familjen. Jag är tjänare till denna nation. Jag är tjänare till denna gemenskap, tjänare ... " Så många. Ahaṁ mameti (SB 5.5.8). Detta beror på okunnighet, tamo-guṇas läge. Tamo-guna.