SV/Prabhupada 0927 - Hur kan du analysera Krishna

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Föregående Sida - Video 0926
Nästa Sida - Video 0928 Go-next.png

Hur kan du analysera Krishna? Han är obegränsad. Det är omöjligt
- Prabhupāda 0927


730423 - Lecture SB 01.08.31 - Los Angeles

Så de som tänker på att först och främst analysera Kṛṣṇa, om Han är Gud, de är inte en förstklassig hängiven. De som har spontan kärlek till Kṛṣṇa, de är förstklassiga hängivna. Hur ska du analysera Kṛṣṇa? Han är obegränsad. Det är omöjligt. Så den här verksamheten ... Vi borde inte försöka analysera, för att förstå Kṛṣṇa. Det är omöjligt. Vi har begränsad uppfattning, begränsad kraft i våra sinnen. Hur kan vi studera Kṛṣṇa? Det är inte alls möjligt. Vad än än Kṛṣṇa avslöjar Själv, det är tillräckligt. Försök inte. Det är inte ...

Neti neti. Precis som Māyāvādīs, de försöker hitta Gud, var är Gud, vem är Gud? Neti, inte det här. De är helt enkelt "inte detta". Deras filosofi är baserad på "Inte detta". Och vad det är, vet de inte. De så kallade forskarna försöker också att ta reda på den ursprungliga orsaken, men deras process är "inte detta". Så mycket. Så, så mycket som de går framåt, hittar de "Inte detta", och vad det är, kommer de aldrig att hitta. De kommer aldrig att hitta. De kan säga "Inte detta", men vad det är, det är inte möjligt. Det är inte möjligt.

panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo
vāyor athāpi manaso muni-puṅgavānām
so 'pyasti yat prapada-sīmny avicintya-tattve
govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi
(BS 5.34)

Så vad ska man säga om Kṛṣṇa, även detta materiella objekt. De försöker gå till månen. Egentligen vet de inte vad det är. Faktiskt. Varför kommer de tillbaka? Om de visste det perfekt, vad det var, då skulle de ha bott där nu. De försöker de senaste tjugo åren. De ser bara: "Inte detta. Det finns inga levande varelser. Det finns ingen möjlighet att bo där. "Så många" Nej. " Och vad är ja? Nej, det vet de inte. Och det här är bara en planet eller en stjärna. Månplaneten tas som stjärna.

Vetenskapsmännen, de säger stjärnorna är alla solar, men enligt vår information, i Bhagavad-gītā: nakṣatrāṇām yatha śaśī. Śaśī betyder att månen är som så många stjärnor. Så vad är månens position? Månen är ljus som återspeglar solen. Så enligt vår beräkning är solen en. Men de moderna forskarna säger att det finns så många solar, stjärnorna. Vi håller inte med. Detta är bara ett universum. Det finns många solar, otaliga, men i varje sol, Varje universum, finns det en sol, inte många. Så det här universum, som vi upplever, upplever genom att se ofullkomligt ... Vi vet inte. Vi kan inte räkna hur många stjärnor som finns där, hur många planeter finns där. Det är omöjligt. Så de materiella saker som ligger framför oss, fortfarande kan vi inte räkna, för att förstå, och för att inte tala om den Högsta Herren som skapade detta universum? Det är inte möjligt.

Därför sägs i Brahma-saṁhitā: panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyaḥ (BS 5.34). Panthās ... Koṭi-śata-vatsara. Rymden är obegränsad. Nu tar du ditt plan eller sputnik eller kapsel ... Så många saker de har uppfunnit. Så du fortsätter. Fortsätt nu hur många timmar eller dagar eller år? Nej. Panthās tu koṭi-śata-vatsara. För miloner år, koṭi-śata-vatsara, fortsätt med din hastighet. Panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyaḥ. Och hur ska jag gå? Nu på planet som körs med vindens hastighet. Inte denna hastighet, inte denna hastighet, 500 miles eller 1000 miles per timme. Nej. Vad är vindens hastighet?

Svarūpa Dāmodara: 196 000 miles per sekund.

Prabhupāda: 96 miles per sekund. Dessa nämns i den Vediska litteraturen, att om du går med denna hastighet, vind, 96.000 miles per sekund ... Så bara föreställ dig vad som är vindens hastighet. Så panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo vāyor athāpi (BS 5.34). På planet som körs med vindens hastighet. Den hastigheten, och för miljontals år. Därefter föreslås det inte bara om hastigheten av vinden utan också på hastigheten hos sinnet.