TR/Prabhupada 0150 - Hare Krişna Mantrasını Söylemeyi Bırakmamalıyız



Lecture on SB 6.1.15 -- Denver, June 28, 1975

Athāpi te deva padāmbuja-dvayaṁ prasāda-leśānugṛhīta eva hi, jānāti tattvaṁ na cānya eko 'pi ciram vicinvan (SB 10.14.29). Kṛṣṇa'nın nedensiz merhameti tarafından iltimas gören kişiler Kṛṣṇa'yı anlayabilir. Diğerleri, na cānya eko 'pi ciram vicinvan. Ciram uzun zaman, çok seneler demektir, eğer Tanrı'nın kim olduğu üzerine ya da Kṛṣṇa'nın ne olduğu üzerine tahminde bulunurlarsa, bu sürecin bize yardımı olmaz. Bunun gibi bir çok Vedik yorum vardır:

ataḥ śrī-kṛṣṇa-nāmādi
na bhaved grāhyam indriyaiḥ
sevonmukhe hi jihvādau
svayam eva sphuraty adaḥ
(CC Madhya 17.136)

Kṛṣṇa, O'nun adı, O'nun ünü, O'nun özellikleri, O'nun faaliyetleri... Śrī-kṛṣṇa-nāmādi na bhaved... Nāmādi "kutsal isimden başlayarak" anlamına gelir. Demek ki mümkün değil... Eğer maddi düzlemde kalırsak, o zaman bin yıl mantrayı söylesek de zor olur. Buna nāmāparadha denir. Tabi ki kutsal isim öyle güçlü ki kusurla söylesek bile zamanla kişi saflaşır. Bu sebeple mantra söylemeyi bırakmamalıyız. Her koşulda, Hare Kṛṣṇa mantrasını söylemeye devam etmeliyiz. Ama uyarı şöyle, eğer maddi düzlemde kalırsak Kṛṣṇa'yı, O'nun kutsal ismini, O'nun özelliklerini, O'nun biçimini ve O'nun faaliyetlerini anlamak mümkün olmayacaktır.

Bu yüzden süreç bhaktidir. Ve Kṛṣṇa'yı anlama düzlemine geldiğinizde, o zaman anında spiritüel aleme gitmek için uygun hale gelirsiniz. Bu... Kṛṣṇa Bhagavad-gītā'da şöyle der, tyaktvā dehaṁ punar janma naiti mām eti (BG 4.9).