TR/Prabhupada 0270 - Herkesin Kendi Doğal Eğilimleri Vardır



Lecture on BG 2.7 -- London, August 7, 1973

Pradyumna: Çevirisi, " Şimdi görevim hakkında kafam karıştı ve zayıflıktan dolayı tüm sakinliğimi kaybettim. Bu durumda, Sana soruyorum benim için en iyisi ne Sen söyle. Ben Senin öğrencinim, ve bir ruh sana teslim oldu. Lütfen beni yönlendir. "

Prabhupāda: Bu Bhagavad-gītā'da çok önemli bir kıta. Hayatın dönüm noktası. Kārpaṇya-doṣa. Pintilik, doṣa hata demektir. Kişi kendi konumuna göre davranmazsa, bu bir hatadır. Ve buna pintilik denir. Herkesin bu doğal eğilimi var, svabhāva. Yasya hi svabhāvasya tasyāso duratikramaḥ. Svabhāva, doğal eğilimler. Verilen yaygın bir örnek var, yasya hi yaḥ svabhāvasya tasyāso duratikramaḥ. Alışkanlık ikinci doğadır. Alışmış olan kişiyi ya da doğası bir şekilde çok karakteristik olan bir kişiyi değiştirmek çok zordur. Şu örnek verilir: śvā yadi kriyate rājā saḥ kiṁ na so uparhanam. Bir köpeği kral yaparsanız, bu onun ayakkabıları yalamayacağı anlamına mı gelir? Evet, köpeğin doğası ayakkabıları yalamaktır. Onu bir kral giydirseniz ve tahta oturtsanız bile, yine de bir ayakkabı görür görmez üzerine atlayıp yalayacaktır. Buna svabhāva denir. Kārpaṇya-doṣa.

Hayvan hayatında, prakṛti maddi enerji tarafından verilen doğayı değiştirmek mümkün değildir. Prakṛteḥ kriyamāṇāni (BG 3.27). Kāraṇaṁ guṇa-saṅgo 'sya, kāraṇaṁ guṇa-sangaḥ asya sad-asad-janma-yoniṣu (BG 13.22). Neden? Tüm canlı varlıklar Tanrı'nın ayrılmaz parçalarıdır. Bu sebeple canlı varlığın özündeki özelliği Tanrı kadar iyidir. Sadece miktar sorunu bu. Nitelik aynı. Nitelik aynı. Mamaivāṁśo jīva-bhūtaḥ (BG 15.7). Aynı örnek. Denizden bir damla su alırsanız, kimyasal bileşimi aynıdır. Ama miktar farklıdır. Bu bir damla ama deniz ise kocaman bir okyanustur. Benzer şekilde, Kṛṣṇa ile aynı nitelikteyiz. Bunu çalışabiliriz. Neden insanlar Tanrı gayrişahsidir diyor? Eğer aynı nitelikteysem, Tanrı da bir kişi ise, O nasıl gayrişahsi olabilir? Eğer niteliksel olarak aynıysak, ben bireyselliği hissediyorsam, neden Tanrı bu bireysellikten ayrı olsun? Bu başka bir saçmalık. Gayrişahisyetçi reziller, Tanrı'nın doğasının ne olduğunu anlayamıyorlar. İncil'de de şöyle deniyor: " İnsan Tanrı'dan yaratıldı." Tanrı'nın niteliklerinin anlamak için kendi niteliklerine ya da başkasının niteliklerine bakabilirsin. Fark nicelik farkıdır. Benim bir niteliğim var, üretme kapasitem. Biz de üretiyoruz, her bireysel ruh bir şey üretiyor. Ama insanın üretimi Tanrı'nın üretimi ile kıyaslanamaz. Aradaki fark bu. Biz bir uçan makina üretiyoruz. Çok gurur duyuyoruz: " Sputniği keşfettik. Aya gidecek." Ama mükemmel değil. Geri gelecek. Ama Tanrı o kadar çok uçan gezegen, milyonlarca trilyonlarca ağır gezegen üretti. Aynı bu gezegenin bir çok büyük dağ ve denizi taşıması aynı zamanda uçması gibi. Havada aynı bir pamuk gibi süzülüyor. Bu Tanrı'nın gücüdür. Gām āviśya (BG 15.13). Bhagavad-gītā'da şunu bulursunuz: ahaṁ dhārayāmy ojasā. Bu büyük gezegenleri kim idame ettiriyor? Ve śāstra'da bunun Saṅkarṣaṇa tarafından yürütüldüğü bilgisini buluruz.