TR/Prabhupada 0539 - Bu Krişna Bilinci Hareketini Anlamaya Çalışın
Janmastami Lord Sri Krsna's Appearance Day Lecture -- London, August 21, 1973
Öyleyse eğer biz gerçekten toplumsal barış ve huzur konusunda endişeleniyorsak, o zaman Kṛṣṇa'yı anlamak konusunda çok ciddi olmamız gerekir. Bizim ricamız bu. Bunu, Kṛṣṇa bilinci hareketini ihmal etmeyin. Bu hareket yaşamın tüm sorunlarını, dünyadaki tüm problemleri çözebilir. Sosyal, politik, felsefi, dini, ekonomik- herşey Kṛṣṇa bilinciyle çözülebilir. O nedenle, biz liderlerden, tıpkı buradaki Başkanımız gibi liderlerden, bu Kṛṣṇa bilinci hareketini anlamaya çalışmanızı rica ediyoruz. BU son derece bilimsel, yetkindir. Bu bir zihinsel uydurma ya da duygusal bir hareket değil. Bu en bilimsel hareket. Bu yüzden biz tüm ülkelerin liderlerini anlamaya çalışmaya davet ediyoruz. Eğer aklınız başınızdaysa, eğer gerçekten mantıklıysanız, bu Kṛṣṇa bilinci hareketinin tüm insan toplumunun iyiliği için son derece yüce bir hareket olduğunu anlayacaksınız. Bu bir gerçek. Herkes gelebilir. Biz bu mevzuyu tartışmaya hazırız. Kṛṣṇa bhūliyā jīva bhoga vāñchā kare. Biz şunu yapmamalıyız...
Bizim insan yaşamımızın, insan hayatının nihai hedefi, ölümsüzlüğe ulaşmaktır. Tyaktvā dehaṁ punar janma naiti (BG 4.9), Bu bizim... Biz bunu unuttuk. Biz sadece kedi ve köpek hayatı sürüyoruz, hayatın mükemmelliğine erişebileceğimiz bir daha doğumun ve ölümün olmadığına dair hiç bir bilgi olmadan. Biz amṛtatvam ihtimali olduğunu bile anlamıyoruz. Ama herşey mümkün. Amṛtatvam. Kimse ölmek istemez. Bu bir gerçek. Kimse yaşlanmak istemez, kimse hastalanmak istemez. Bu bizim doğal eğilimimiz. Neden? Çünkü özünde, ruhsal formumuzda, doğum yok, ölüm yok, yaşlılık yok, hastalık yok. Yani su canlılarından başlayarak kuşlar, böcekler,bitkiler, ağaçlara doğru evrim sürecinin ardından bu forma, bedenin insan formuna geldiğinizde... Aśītiṁ caturaś caiva lakṣāṁs tād jīva-jātiṣu. Bu evrimsel süreçtir. Biz insan bedeni formuna geliriz. O halde hayatın amacının ne olduğunu bilmeliyiz. Hayatın amacı amṛtatvamdır, ölümsüz olmaktırç Bu... Sırf Kṛṣṇa bilinçli olmakla ölümsüzleşebilirsiniz. Kṛṣṇa söylüyor. Bu bir gerçek. Bizim sadece anlamamız gerekiyor. Janma karma me divyaṁ yo jānāti tattvataḥ. Eğer gerçekten Kṛṣṇa'yı anlamaya çalışırsanız, tattvataḥ o zaman, tyaktvā dehaṁ punar janma naiti (BG 4.9), bu bedeni bıraktıktan sonra, artık daha fazla maddi bir beden kabul etmezsiniz. Ve maddi bedeni kabul etmediğiniz an ölümsüzleştiğiniz anlamına gelir. Çünkü biz doğamız gereği ölümsüzüz.
O yüzden Kṛṣṇa geliyor, Kṛṣṇa bize bu dersi öğretmek için geliyor, "Siz doğanız gereği ölümsüzsünüz. Siz ruh can olarak Benim önemli küçük parçamsınız. Ben ölümsüzüm. O halde siz de ölümsüzsünüz. Gereksiz yere bu maddi dünyada mutlu olmaya çalışıyorsunuz."
- mamaivāṁso jīva bhūto
- jīva-loke sanātanaḥ
- manaḥ saṣṭanindriyāni
- prakṛti-sthāni karṣati
- (BG 15.7)
Sırf çabalamak..., gereksiz yere. En iyisi şu ki, birbirinden farklı bu kadar yaşam çeşitliliğinde, kedi olarak, köpek olarak, yarıtanrı olarak, ağaç, bitki, böcek olarak duyusal hayatın zevkini çıkardınız. Artık bu insan yaşam formunda duyusal yaşama kapılmayın. Sadece Kṛṣṇa'yı anlamaya çalışın. Şāstraların vardığı yargı budur. Nāyaṁ deho deha-bhājāṁ nṛloke kaṣṭān kāmān arhate viḍ-bhujāṁ ye (SB 5.5.1). Köpekler ve domuzlar gibi duyu tatmini için çok çalışmak insan hayatının amacı değildir. İnsan yaşamı biraz sadelik ister. Tapo divyaṁ putrakā yena śuddhyet sattvam. Biz varlığımızı arındırmak zorundayız. İnsan yaşamının misyonu budur. Ben neden sattva varoluşumu arındırayım ki? Brahma-saukhyam tv anantam. O zaman sonsuz zevk, sonsuz mutluluk sahibi olursun. Gerçek zevk budur. Ramante yogino 'nante satyānanda-cid-ātmani iti rāma-padenāsau paraṁ brahmābhidhīyate (CC Madhya 9.29).