TR/Prabhupada 0812 - Kutsal İsmi Zikretmeye İsteksiziz



741010 - Lecture SB 01.08.30 - Mayapur

Kṛṣṇa'nın yapısal konumunu bir anlamaya çalışsak, o zaman özgür kalacağız. Ve anlamaya çalışırsak, Kṛṣṇa yardımcı olacaktır. Kṛṣṇa der ki, śṛṇvatāṁ sva-kathāḥ kṛṣṇaḥ puṇya-śravaṇa-kīrtanaḥ (SB 1.2.17). Ne kadar Kṛṣṇa hakkında duyarsak, o kadar arınırız. Arınmış olmadığımız için Kṛṣṇa'yı anlayamayız. Lakin sırf Kṛṣṇa ismini duysanız—Hare Kṛṣṇa... Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa, Kṛṣṇa Kṛṣṇa, Hare Hare—söyler ve duyarsanız, arınırsınız. O halde śāstrada önerildiği üzere neden bu basit metotu almayalım ki, harer nāma harer nāma harer nāmaiva kevalam (CC Adi 17.21), sadece yirmi dört saat Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa söyleyin? Kīrtanīyaḥ sadā hariḥ (CC Antya 20.21, Śrī Śikṣāṣṭakam 3). Mükemmel olun. Neden bu fırsatı kaçırıyoruz? Bu bizim talihsizliğimiz. Bu Śrī Caitanya Mahāprabhu tarafından açıklanır, etādṛśī tava kṛpā bhagavan mamāpi (CC Antya 20.16, Śrī Śikṣāṣṭakam 2): "Rab'bim, Sen merhametini o kadar cömertçe gösterdin ki, o isim, Senin isminin zikredilmesi yeterli." Nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktiḥ. İsmin bu zikredilişi, abhinnatvān nāma-nāminoḥ (CC Madhya 17.133), Onun tüm etkisi var. Nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktis tatrārpitā. Tüm etkiler var. Nāmnām akāri... Ve sadece bir tane değil, bir sürü isim var. Kṛṣṇa'nın adını zikretmeyi sevmiyorsanız, o zaman başka isimlerde var, herhangi bir ismini. Harer nāma, nāma, Hari'nin isimlerinden olmalı, başkaları değil, harer nāma. O zaman tüm etkiyi alırsınız. Nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktis tatrārpitā. Ve niyamitaḥ smaraṇe na kālaḥ. Ve demek istediğim, sabah mı yoksa akşam mı zikretmeliyim ya da siz arınmışken mi yok arınmamışken diye bir anlayış yok. Her koşulda, zikredin. Niyamitaḥ smaraṇe na kālaḥ. Öyle bir anlayış yok.

Yani Kṛṣṇa özellikle de bu Kali çağında, herkes için o kadar zahmetsizce uygun. Biz yine de kutsal ismi zikretmeye gönülsüzüz. Bu sebeple Caitanya Mahāprabhu hayıflanıyor, etādṛśī tava kṛpā bhagavan mamāpi: "Sen düşmüş ruhlara karşı o kadar cömert ve naziksin ki, yine de ben talisiz olduğumdan vu kutsal ismi zikretmeye meyilli değilim." Bizim durumumuz bu, hırçınlık, köpeğin hırçınlığıdır. Ama yaparsak o zaman arınırız. Naṣṭa-prāyeṣv abhadreṣu nityaṁ bhāgavata-sevayā (SB 1.2.18). Bu yüzden Caitanya Mahāprabhu'nun tavsiyesi Śrīmad-Bhāgavatam'ın okunması, ister kendiniz arınmış olun ya da arınmadan, okuyabilir ve zikredebilirsiniz. Bizim Vaiṣṇava düzenlememiz, vazifemiz budur. Mümkün olduğunca Bhagavad-gītā'yı ve Śrīmad-Bhāgavatam'ı okumalıyız. Ve böyle olan her yazını - Caitanya-caritāmṛta, Brahma-saṁhitā. Herhangi birini ya da hepsini, farketmez. Ve yiri dört saat Hare Kṛṣṇa'yı zikredin. Bizim işimiz bu. Dolayısıyla bu şansı herkese veriyoruz. Bu büyük binayı inşa ettik ve daha fazlasını inşa ediyoruz — neden? Herkese şans vermek için. Lütfen buraya gelin. Söyleyin, Hare Kṛṣṇa kīrtanına katılın, prasādam yiyin, ve elinizden gelenin en iyisini yapın, ne yeteneğiniz varsa, kolayca, o kadar kapasiteyi zorlamaz. Yapacak birşey biliyorsanız, Kṛṣṇa için yapın. Herkes bilir. Herkesin bir yeteneği vardır. Dolayısıyla o yetenekten Kṛṣṇa için istifade edilmeli. Ve eğer, "Ben yalnızca zikredeceğim" diye düşünüyorsanız, peki, zikredebilirsiniz. Ama zikretmek adına uyumayın. Bu... Kandırmayın. Bu kandırmaca iyi değil. Haridāsa Ṭhākura gibi zikredebileceğinizi düşünüyorsanız, o zaman sadece zikredin. Biz size yiyecek tedarik ederiz. hiç bir endişe yok. Ama kandırmaya çalışmayın. Meşgul olmalısınız. Yat karoṣi yaj juhoṣi yad aśnāsi, kuruṣva tad mad-arpaṇam (BG 9.27). Tabi ki yirmi dört saat zikredebilirsek, bu çok iyi. Ama bu mümkün değil. Biz o kadar yükselmiş değiliz. Kṛṣṇa için birşey yapmalıyız.

Dolayısıyla bu... Bu kurum, Kṛṣṇa bilinci hareketi herkese şans veriyor. Ve biz dünyanın her yerinde bu amaş için merkezler açıyoruz, siz gelin, Hare Kṛṣṇa antrasını söyleyin, Kṛṣṇa, Bhāgavatam, Bhagavad-gītā hakkında duyun diye, ve ne yapabiliyosanız, sırf Kṛṣṇa için yapın. O zaman hayatınız başarılı olacaktır.

Çok teşekkürler.