TR/Prabhupada 0813 - Gerçek Özgürlük Bu Maddi Kanunların Pençesinden Kurtulmaktır
751011 - Lecture BG 18.45 - Durban
Bu Prahlāda Mahārāj'ın uyarlamasıdır. Okul arkadaşları arasında Kṛṣṇa bilincini yayıyordu. Çünkü iblislerin babasının, Hiraṇyakaśipu'nun ailesinde doğmuştu, "Kṛṣṇa" sesini çıkarması bile durdurulmuştu. Sarayda hiç fırsat yakalıyamıyordu, böylece okula gelirken ikindi kahvaltısında küçük arkadaşlarını çağırır, beş yaşında, ve bu Bhāgavata-dharma'yı öğütlerdi. Ve arkadaşları da derdi ki, "Sevgili Prahlād'ım, biz şimdi çocuğuz. Ah, bu Bhāgavata-dharma'nın ne yararı var? Bırak da oynayalım." O "Hayır" dedi, "hayır." Kaumāra ācaret prājño dharmān bhāgavatān iha, durlabhaṁ mānuṣaṁ janma (SB 7.6.1): "Sevgili arkadaşlarım, Kṛṣṇa bilinci beslemeyi yaşlılık çağına kadar kenarda tutacağınızı söylemeyin. Hayır, hayır." Durlabham. "Ne zaman öleceğimizi bilmiyoruz. Bir sonraki ölümden önce bu Kṛṣṇa bilinci eğitimini tamamlamalıyız." İnsan yaşamının amacı budur. Aksi halde fırsatı kaybediyoruz. Dolayısıyla herkes sonsuza dek yaşamak ister ama doğa buna izin vermeyecek. Bu bir gerçek. Çok bağımsız düşünebiliriz ama bizler bağımsız değiliz. Bizler doğanın sıkı kanunlarının etkisindeyiz. Genç bir adam, siz "Ben yaşlı bir adam olmayacağım" diyemezsiniz. Hayır. Olmak zorundasınız. Bu doğanın kanunu. Ve eğer, "Ölmeyeceğim," derseniz, hayır, ölmek zorundasınız. Yani bu doğa kanunu. Dolayısıyla biz, bizler bu sebepten mūḍhayız. Doğanın kanununun ne olduğunu pratik olarak bilmiyoruz.
- prakṛteḥ kriyamāṇāni
- guṇaiḥ karmāṇi sarvaśaḥ
- ahaṅkāra-vimūḍhātmā
- kartāham iti manyate
- (BG 3.27)
Herşey maddi doğanın kanunlarınca iniyor, ve hala daha çok budala ve ahmak olduğumuz için "bağımsız" düşünüyoruz. Bizim hatamız bu. Bizim hatamız da bu. Hayatın amacının ne olduğunu bilmiyoruz, prakṛtinin, doğanın nasıl bizi taşınıdığını, kendimizi yaşamın problemlerinden nasıl koruyacağımızı bilmiyoruz. Biz yaşamın geçici problemlerini çözmekle meşgulüz, bağımlılık ya da bağımsızlık gibi. Bunlar geçici problemlerdir. Aslında bağımsız değiliz. Bizler doğa kanunlarına bağımlıyız. Ve bir kaç günlüğüne bağımsız, sözde bağımsız olduğumuzu farzedin. Bu bağımsızlık değildir. Gerçek bağımsızlık bu maddi kanunların pençelerinden nasıl kurtulacağımızdır.
Bu yüzden Kṛṣṇa size .... arasındaki problemi sunuyor. Bir sürü sorunumuz var, ama bu geçici. Kṛṣṇa'nın dediği gerçek problem, janma-mṛtyu-jarā-vyādhi-duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). Bilgi sahibi kimse daima gerçek problemi göz önünde tutar. Nedir o? Doğum, ölüm, yaşlılık ve hastalık. Sizin gerçek probleminiz budur. Dolayısıyla insan yaşamı bu dört problemi çözmek içindir: doğum, ölüm, yaşlılık ve hastalık. Ve bu Kṛṣṇa bilinciyle gerçekleştirilebilir. O halde biz bu Kṛṣṇa bilinci hareketini yaşamın nihai problemlerini çözmek için vazgeçmeden yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla sizden ricamız bu Kṛṣṇa bilinci hareketini çok ciddiye almanız ve yaşamın nihai problemlerini çözmeniz. Ve yaşamın problemleri yalnızca Kṛṣṇa'yı anlamakla çözülebilir. Yalnızca Kṛṣṇa'yı anlamakla.
- janma karma ca me divyaṁ
- yo jānāti tattvataḥ
- tyaktvā dehaṁ punar janma
- naiti mām eti kaunteya
- (BG 4.9)
Problemin çözümü budur.