TR/Prabhupada 0978 - Brahmana Gerek Duymuyorsanız, O Zaman Istırap Çekeceksiniz



730408 - Lecture BG 04.13 - New York

Tyaktvā dehaṁ punar janma naiti (BG 4.9). Lakin insanlar bu maddi bedene o kadar bağlı ki sonraki hayatta kedi köpek olmaya hazırlar ama eve, Tanrılığa geri dönmeye hazır değiller. Sorun bu. Öyleyse bu sorun neden? Çünkü insan toplumu kaos içersinde. Kaotik bir durum. Dört sınıfın ayrımı olmalı. Bir sınıf brāhmaṇa, akıllı insan sınıfı olmalı. Ve birisi kṣatriya, bir sınıf, yöneticiler olmalı. Çünkü insan toplumunda danışacakları iyi bir beyne, iyi yöneticilere, iyi üreticilere ve iyi işçilere ihtiyaçları var. Brāhmaṇa, kṣatriya, vaiśya, śūdra bölümü budur. Bu nedenle Kṛṣṇa: catur varṇyaṁ mayā sṛṣṭam (BG 4.13), der. İnsan hayatında pürüzsüz olanakları sürdürme için, dört bölüm olmalıdır. "Bir brāhmaṇaya ihtiyacımız yok," derseniz. Brāhmaṇaya ihtiyaç duymuyorsanız, o zaman ıstırap çekersiniz.

Tıpkı bu bedene sahip olduğunuz gibi. Ve eğer, "Bedenin bu parçası çok maliyetli, sürekli yiyiyor. Kes gitsin," diye düşünürseniz. O zaman ölüsünüzdür. Benzer şekilde, sırf bedeninizi iyi durumda, canlı konumta tutmak, başınız olmalı, kollarınız olmalı, karnınız olmalı, bacaklarınız olmalı. "bedenin bu kısmından kaçınabilirim," diyemezsiniz. Hayır. Benzer şekilde, catur varṇyaṁ mayā sṛṣṭam (BG 4.13). Toplumun dört bölümü orda olmalı, yoksa kaotik ya da ölü beden olacaktır.

Yani günümüzde, zorluğu brāhmaṇanın olmaması, kṣatriyanın olmaması. Yalnızca vaiśyalar ve śūdralar var, karın, vaiśya karın demektir ve śūdra bacak demektir. Öyleyse dört bölüm arasından biri ister, toplum kaotik durumda olmalı. Dördü de varolmalı. Nispeten baş bedenin en önemli kısmı olduğu halde, yine de bacakları da göz ardı edemezsiniz. Bu işbirlikçi bir kombinasyondur. O halde işbirliği yapmalıyız. farketmez. Biri çok akıllıdır. Birisi daha az akıllı. Birisi daha az akıllı. Dört sınıf var. En akıllı sınıd baş, beyindir. Ve sonraki akıllı sınıf, yönetici, hükümettir. Sonraki akıllı sınıf, sanayci, tüccardır. Sonraki akıllı sınıf işçidir. Hepsine ihtiyaç vardır. Ama günümüzde tek bu tüccar sanayici ve işçi var. Beyin yok. Toplumu nasıl yönetmeli? nasıl mükemmel toplum olunur, insan toplumunun misyonu nasıl yerine getirilir, bu şeyler için beyin yok.