TR/Prabhupada 1063 - Bizi Tüm Bu Eylemlerin Etki ve Tepkilerinden Kurtar



660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

Tıpkı mevcut yaşamda eylemlerin, eylemlerimizin meyvelerinin tadını çıkardığımız gibi. Benim akıllıca ve çok çalışan bir iş adamı oduğumu varsayın ve büyük miktarda bir banka hesabı elde ettim. Şimdi ben keyif sürenim. Aynı şekilde işime büyük miktarda bir parayla başladığımı farzedin, ama başarılı olamadım. Bütün parayı kaybettim. Dolayısıyla acı çekenim. Yani aynı şekilde hayatımızın her alanının keyfini sürüyoruz, işimizin sonuçlarının keyfini sürüyoruz. Buna karma denir.

Yani bu şeyler, īśvara, jīva, prakṛti, veya Yüce Rab, veya canlı varlıklar, maddi doğa, ebedi zaman ve farklı hareketlerimiz, bu şeyler Bhagavad-gītā'da açıklanır. Şimdi bu beşi arasından Rab, yaşayan canlılar, maddi doğa ve zaman, bu dört unsur ebedidir. Şimdi tezahür, prakṛtinin tezahürü geçici olabilir, ama sahte değildir. Bazı felsefeciler maddi doğanın tezahürünün sahte olduğunu söylerler, ama Bhagavad-gita'nın felsefesine ve Vaiṣṇavaların felsefesine göre onlar dünyanın tezahürünü sahte olarak değerlendirmiyorlar. Onlar bu tezahürün gerçek ama geçici olduğunu kabul ediyorlar. Aynı gökyüzünde yerini alan bir bulut ve yağmur mevsiminin başlaması ve yağmur sezonundan sonra etrafta birçok yeni yeşil bitki örtüsü görebilmemize benzer. Yağmur sezonu biter bitmez bulut kaybolur. Genelde tüm bu yeşillikler yavaş yavaş kurur ve toprak tekrardan çoraklaşır. Aynı şekilde, bu maddi tezahür belli aralıklarla gerçekleşir. Bunu Bagavad-gita'nın sayfalarından anlayacağız, bileceğiz. Bhūtvā bhūtvā pralīyate (BG 8.19). Bu tezahür belli bir zaman aralığında göz kamaştırır ve tekrardan yok olur. Bu prakṛtinin işidir. Ama ebediyen işler, bu nedenle prakṛti ebedidir. Sahte değildir. Çünkü Rab kabul etmiştir, mama prakṛti, "Benim prakṛtim." Apareyam itas tu viddhi me prakṛtiṁ parām (BG 7.5). Bhinnā prakṛti, bhinnā prakṛti, aparā prakṛti. Bu maddi doğa Yüce Rab'bın ayrılmış bir enerjisidir canlı varlık, onlar da Yüce Rab'ın enerjisidir ama ayrı değillerdir. Onlar ebediyen ilişkilidir. O halde Rab, canlı varlık, doğa, maddi doğa ve zaman, bunların hepsi ebedidir. Ancak diğer unsur, karma ebedi değildir. Karmanın ya da eylemin etkileri çok eski olabilir. Biz ezelden beri eylemlerimizin sonuçlarından çekiyoruz ya da keyfini sürüyoruz, ama yine de karmanın veya eylemin sonucunu değiştirebiliriz. Bu bizim mükemmel bilgimize dayanacaktır. Biz şüphesiz birçok faaliyetle meşgulüz, ama bizi tüm bu eylemlerin etki ve tepkilerinden kurtaracak ne çeşit faaliyetleri benimseyeceğimizi bilmiyoruz. Bu da Bhagavad-gītā'da açıklanır.

Şimdi, īśvara pozisyonu yüce bilinçtir. İşvara pozisyonu ya da Yüce Rab, Yüce bilinçtir. Ve jīvas ya da canlı varlıklar, Yüce Rab'bın parçaları olarak onlar da bilinçlidir. Canlı bir varlık da biliçlidir. Canlı varlık prakṛti olarak açıklanır, enerji, ve maddi doğa da prakṛti olarak açıklanır, ancak bu ikisi arasında bir prakṛti, jīvalar bilinçlidir. Diğer prakṛti bilinçli değildir. Fark budur. Bu yüzden, jīva prakṛtiye üstün denir çünkü jīvalar Tanrıya benzer bilince sahiptirler. Rab, Yüce bilinçtir. Kişi bir jīvanın, canlı varlığın da alabildiğine bilinçli olduğunu iddia etmemelidir. Hayır. Canlı bir varlık mükemmeliyetinin hiç bir aşamasında alabildiğine bilinçli olamaz. Bu yanıltıcı bir teoridir. Bu yanıltıcı bir teoridir. Ama bilinçlidir. Hepsi bu. Lakin yüce bilinç değildir.