NL/Prabhupada 0835 - Moderne politici benadrukken karma omdat ze zo hard als varkens en honden willen werken

Revision as of 07:04, 7 July 2021 by Vanibot (talk | contribs) (Vanibot #0005: NavigationArranger - update old navigation bars (prev/next) to reflect new neighboring items)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Lecture on SB 5.5.33 -- Vrndavana, November 20, 1976

Prabhupāda: Tyaktvā dehaṁ punar janma naiti (BG 4.9). Iemand die Kṛṣṇa tattvataḥ begrepen heeft is onmiddellijk een bevrijd persoon. Hij is geschikt om te worden overgebracht naar de spirituele wereld. Tyaktvā dehaṁ punar janma naiti. Iemand die Kṛṣṇa niet begrijpt zal geboorte na geboorte moeten herhalen. Nivartante mṛtyu-saṁsāra-vartmani (BG 9.3). Tenzij je Kṛṣṇa begrijpt, hariṁ vinā na mṛtiṁ taranti, kan je niet ontsnappen aan de dood, geboorte, ouderdom en ziekte. Het is niet mogelijk.

Dus als je echt wilt dat je leven succesvol is dan moet je Kṛṣṇa proberen te begrijpen. Dat is de Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging. Dan is je leven succesvol. En om Kṛṣṇa te begrijpen zal geen andere methode je helpen. Kṛṣṇa zei; bhaktyā mām abhijānāti (BG 18.55). Hij heeft nooit gezegd dat: "Ik kan begrepen worden via het yoga-proces of door karma of door jñāna."

De moderne politici benadrukken karma omdat ze zo hard als varkens en honden willen werken. Ze denken dat karma-yoga ... Dus karma-yoga is goed maar karmi's zijn mūḍhas. Degenen die dag en nacht hard werken alleen voor zinsbevrediging zijn niet beter dan varkens en honden. Zij zijn waardeloos. Maar karma-yoga is iets anders. Karma-yoga betekent iemand die gehecht is aan iets maken, ergens voor werken. Dus Kṛṣṇa zei dat: "Ja, je mag dat doen, maar;" yat karoṣi yaj juhoṣi yad aśnāsi yat tapasyasi kuruṣva tad mad... (BG 9.27), "het resultaat moet je aan Mij geven."

Anāśritaḥ karma-phalaṁ kāryaṁ karma karoti yaḥ, sa sannyāsī (BG 6.1). Dus iedereen die het resultaat van zijn karma niet aanneemt is een sannyāsī. Stel dat je een zakenman bent en je hebt twee lakhs roepies verdiend maar je geeft het aan Kṛṣṇa. Anāśritaḥ karma-phalam. Wat ga je anders doen met deze twee lakhs roepies? Als je het niet aanneemt zal je het weggooien? "Nee, waarom zou ik het weggooien? Het moet voor Kṛṣṇa gebruikt worden." Mensen zijn heel erg enthousiast om geld te verdienen in deze materiële wereld. We kunnen dat in de praktijk zien, vooral in de westerse wereld. Maar als ze hun winst gebruiken om de Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging te helpen dan zal hun geld niet meer gebruikt worden om met een atoombom te gooien. Anders zal het worden gebruikt om met een atoombom te gooien. Ik zal jouw hoofd breken en jij zal mijn hoofd breken. We zullen allebei kapot gaan.

Hartelijk dank.

Toegewijden: Jaya Prabhupāda.