FI/Prabhupada 0231 - Bhagavan tarkoittaa Häntä, joka omistaa koko universumin
Lecture on BG 2.1-5 -- Germany, June 16, 1974
Auktoriteetit hyväksyvät siis Kṛṣṇan Bhagavāniksi tai Jumaluuden Ylimmäksi Persoonallisuudeksi ja mikä on Bhagavān? Bhagavān tarkoittaa sitä, joka on täysin varustettu kuudella mahdilla. Täysin kaikilla mahdeilla varustettu merkitsee sitä, että Bhagavān on rikkain henkilö. Miten rikas Bhagavān tai Jumala on voimme ymmärtää siten, että kun me olemme ylpeitä omistaessamme muutaman eekkerin maata ja Bhagavān tarkoittaa henkilöä, joka omistaa koko maailmankaikkeuden. Siitä syystä Häntä pidetään rikkaimpana. Samalla tavalla Häntä pidetään voimakkaimpana ja samalla tavalla Häntä pidetään viisaimpana ja samalla tavalla Häntä pidetään kauneimpana henkilönä. Tällä tavalla löytäessänne rikkaimman, kauneimman, viisaimman ja vahvimman henkilön niin se on Bhagavān tai Jumala. Kun Kṛṣṇa oli siis läsnä tällä planeetalla Hän todisti, että Hän omisti kaikki nämä mahdit. Otetaan esimerkiksi se, että kaikki avioituvat, mutta Kṛṣṇa, Korkein Henkilö avioitui 16108 naisen kanssa. Hän ei kuitenkaan pysynyt yhtenä miehenä kuudelletoistatuhannelle vaimolle vaan järjesti kaikille kuudelletoistatuhannelle vaimolle oman palatsin. Jokaisesta palatsista kuvaillaan kuinka niitä oli rakennettu ensiluokkaisesta marmorikivestä ja norsunluusta tehdyistä huonekaluista ja istumispaikka hyvin hienosta, pehmeästä kankaasta. Tällä tavalla niitä on kuvailtu ja ulkopuolisessa laitoksessa oli monia kukkapuita. Eikä vain näin vaan Hän myös laajensi Itsensä kuudeksitoistatuhanneksi henkilökohtaiseksi laajentumaksi ja eli sillä tavalla joka ainoan vaimon kanssa. Se ei siis ole kovin vaikea tehtävä Jumalalle. Jumalan sanotaan olevan kaikkialla, joten jos Hän on kuudessatoistatuhannessa kodissa meidän näkökentässämme niin mikä olisi vaikeaa Hänelle? Siispä tässä sanotaan, śrī-bhagavān uvāca. Voimakkain auktoriteetti puhuu. Siitä syystä mitä vain Hän sanookin niin sitä tulee pitää totuutena.
Tässä ehdollistuneessa elämässämme eläessämme aineellisessa olotilassa meillä on neljä puutetta: me teemme virheitä, me olemme harhan vallassa ja me tahdomme myös huijata ja meidän aistimme ovat epätäydelliset. Tieto, joka siis vastaanotetaan henkilöltä, jolla on neljänlaisten puutteiden tartuttama ei ole täydellistä. Kun siis vastaanotatte tiedon henkilöltä, joka on näiden kaikkien neljänlaisten puutteiden kannalta yliaistillinen niin se on täydellistä tietoa. Nykytiedemiehet laativat teorioita, että "Se voi olla näin. Se voi olla noin." Se ei silti ole täydellistä tietoa. Jos siis spekuloitte epätäydellisillä aisteillanne niin mikä on sen tiedon arvo? Se voi olla osittaista tietoa, mutta se ei ole täydellistä tietoa. Siitä syystä meidän tiedon vastaanottamisen menetelmämme on vastaanottaa tietoa täydelliseltä henkilöltä ja siitä syystä me saamme tiedon Kṛṣṇalta, Bhagavānilta eli kaikkein täydellisimmältä ja siksi tietomme on täydellistä. Niin kuin lapsella. Hän voi olla epätäydellinen, mutta jos hänen isänsä sanoo "Rakas lapseni, tätä kutsutaan silmälaseiksi." Jos lapsi siis sanoo, että "Tämä on silmälasi." Hänen tietonsa on täydellistä, koska lapsi ei tee tutkimusta saadakseen selville tietoa. Hänen isänsä tai äitinsä "Mikä tämä on isi? Mikä tämä on äiti?" Ja äiti sanoo "Rakas lapsi, tämä on tämä." Toinen esimerkki voidaan antaa, että jos lapsi ei lapsuudessaan tiedä kuka on isänsä niin hän ei voi tehdä tutkimustyötä. Jos hän tekee tutkimusta löytääkseen isänsä niin hän ei milloinkaan löydä isäänsä, mutta jos hän kysyy äidiltään "Kuka on isäni?" ja äiti sanoo "Hän on isäsi." Se on täydellistä. Kuinka voitte siis tietää tiedon Jumalasta, joka on aistihavaintojemme ulottumattomissa? Siitä syystä teidän on tultava saamaan tieto Jumalalta Itseltaan tai Hänen edustajansa kautta.
Tässä Kṛṣṇa, Jumaluuden Ylin Persoonallisuus puhuu ja se on lopullinen auktoriteetti. Hän sanoo Arjunalle seuraavasti. Hän sanoo, aśocyān anvaśocas tvaṁ prajñā-vādāṁś ca bhāṣase. (BG 2.11) "Rakas Arjuna, puhut kuin hyvin oppinut viisas, mutta valitat asiaa, josta sinun ei pitäisi valittaa." Gatāsūn agatāsūṁś ca nānuśocanti paṇḍitāḥ. Gatāsūn tarkoittaa tätä kehoa. Olipa se kuollut tai elossa niin kehollinen elämänkäsitys on typeryyttä. Kukaan oppinut mies ei siis suhtaudu vakavissaan kehoon. Siitä vedisessä kirjallisuudessa sanotaan, että "Hän, joka on kehollisen elämänkäsityksen vallassa ei ole muuta kuin eläin." Siitä syystä nykyaikana vailla tietoa itsestä koko maailma pyörii kehollisen elämänkäsityksen vallassa. Kehollinen elämänkäsitys on vallalla myös eläinten keskuudessa. Kissat ja koirat ovat hyvin ylpeitä isoksi kissaksi tai koiraksi tulemisesta. Samalla tavalla jos ihminen tulee samalla tavalla ylpeäksi "Olen iso amerikkalainen", "Iso saksalainen", "iso" niin mitä eroa siinä on? Mutta sitä todella tapahtuu jatkuvasti ja siksi he tappelevat kuin kissat ja koirat. Tulemme keskustelemaan tästä lisää huomenna.