HR/Prabhupada 0222 - Nemojte prestati "gurati" ovaj pokret

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0221
Sljedeća stranica - Video 0223 Go-next.png

Don't Give Up Pushing on this Movement -
Prabhupāda 0222


His Divine Grace Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Gosvami Prabhupada's Disappearance Day, Lecture -- Los Angeles, December 9, 1968

Ovo je jedan jako fini pokret. "Aham tvam sarva-papebhjo mokšajišjami ma šućaha" (BG 18.66: "...Ne boj se, Ja ću te izbaviti od svih reakcija stvorenih griješnim aktivnostima"). Bhagavad-gita veli, tj. sam Bog veli - ljudske patnje su izazvane njihovim griješnim aktivnostima. Neznanje. Neznanje je uzrok svake griješne aktivnosti. Čovek ne zna sve. Recimo, stranac kao ja dođe u Ameriku, i ne zna (sva lokalna pravila)... Zato što u Indiji (važe druga pravila)... U vašoj zemlji (Americi) automobil vozi po desnoj strani ceste... a u Indiji - a video sam to i u Londonu - auto vozi na ljevoj strani ceste. Eto, recimo da čovjek (iz Indije) to ne zna, pa počne da vozi ljevom stranom ceste (u Americi) i tako izazove saobraćajku... ...nakon čega ga privedu u policiju. ...gde krivac izjavljuje, "Gospodine policajče, nisam znao da ovde automobili voze desnom stranom"... ... takva izjava krivca ne može osloboditi odgovornosti. Sud će ga kazniti zbog prestupa. Znači, neznanje je uzrok kršenja zakona ili obavljanja griješne delatnosti. I čim počiniš neku griješnu aktivnost - propatićeš i njen rezultat. Dakle, cio ovaj svijet je u neznanju, i usled neznanja čovjek biva uvučen u komplicirani sistem akcija i reakcija, kako dobrih tako i loših. Nema ničega dobroga u ovome materijalnom svijetu; sve ovdje se smatra lošim, nepovoljnim. Dakle, našim aktivnostima proizveli smo i nečega dobroga, a i nečega lošega. Iz (BG 8.15) razumijemo da je ovo mjesto (materijalni svijet) "duhkhalajam ašašvatam " ("...privremeno mjesto... ispunjeno mizerijom... "). Ovo mjesto je namjenjeno mizeriji, bijedi. Kako onda možeš reći - ako si stavljen u tako mizeran položaj - da tvrdiš da.... ..."ovo je dobro", a "ovo je loše"? --- kada je ovdje - doslovno sve loše? Dakle, osobe koje nisu svjesne materijalnog, uslovljenog života - proizvode stvari koje si smatraju... "ovo je dobro, a ovo je loše", jer ne znaju da je u materijalnom svijetu sve loše, i da ovdje nema ničega zaista dobroga. Osoba treba biti veoma pesimistična u vezi ovoga materijalnog svijeta. Tek onda može napredovati u duhovnom životu. "Duhkhalajam ašašvatam" (BG 8.15). "Ovo mjesto je ispunjeno bijedom", i ako to prostudiraš analitički, naći ćeš da je mizerno stanje zapravo - realnost. Riješenje problema je da treba odustati od težnje za materijalno uslovljenim postojanjem... ...i kroz svjesnost Krišne pokušati se uzdići na duhovnu razinu... da bi bili promovirani u carstvo Boga, "...jad gatva na nivartante tad dhamam paramam mama" (BG 15.6: "Osoba koja ga dostigne - više se ne vraća u ovaj materijalni svijet.") (jer iz carstva Gospoda), koje kada se jednom dostigne - niko se više ne vraća u ovaj mizerni svijet. A to je i vrhovno boravište Gospoda Boga.

O tome postoje detaljni opisi u Bhagavad-giti. Dakle, ovaj pokret svjesnosti Krišne je autoriziran i jako bitan pokret. Vi, Američki momci i djevojke, koji ste se pridružili ovom pokretu, molim vas prihvatite ga još ozbiljnije ... ... A to je i misija Gospoda Ćaitanije i mog Guru Maharađe, čiju volju i ja pokušavam izvršiti linijom učeničkog nasljeđa. Došli ste da bi mi pomogli. Zato bih vas zamolio da kada dođe vrijeme da vas napustim - da vi nastavite i dalje... Nemojte odustati od promoviranja ovoga pokreta, i Gospod Ćaitanija će vas zauzvrat blagosloviti... a također i Njegova Božanska Milost, Bhaktisidhanta Sarasvati Gosvami Prabhupada. Najljepše vam hvala!