HR/Prabhupada 0270 - Svako ima svoje prirodne sklonosti

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0269
Sljedeća stranica - Video 0271 Go-next.png

Svako ima svoje prirodne sklonosti
- Prabhupāda 0270


Lecture on BG 2.7 -- London, August 7, 1973

Pradyumna: Prijevod, "Sada sam zbunjen glede moje dužnosti i izgubio sam svu prisebnost zbog slabosti. U ovom stanju, molim Te da mi jasno kažeš što je najbolje za mene. Sada sam Tvoj učenik i duša predana Tebi. Molim te pouči me."

Prabhupāda: Ovo je veoma važan stih u Bhagavad-giti. Ovo je prekretnica u životu. Kārpaṇya-doṣa. Bijedna, doṣa znači nedostatak. Kada neko ne djeluje u skladu sa svojim položajem, to je greška. I to se naziva bijednim. Svako ima svoje prirodne sklonosti, svabhāva. Yasya hi svabhāvasya tasyāso duratikramaḥ. Svabhāva, prirodne sklonosti. Ovo je znan primjer koje je dat, yasya hi yaḥ svabhāvasya tasyāso duratikramaḥ. Jedna... Navika je druga priroda. Neko ko ima, ko je naviknut ili čija je priroda ili karakteristika takva i takva, vrlo ju je teško promijeniti. Primjer je dat: śvā yadi kriyate rājā saḥ kiṁ na so uparhanam. Ako psa učiniš kraljem, da li to znači da neće lizati cipele? Da, priroda psa je da liže cipele. Čak i ako ga obučeš kao kralja i posjedneš ga na prijestolje, ipak, čim vidi neku cipelu, skočit će i lizati je. To se naziva svabhāva. Kārpaṇya-doṣa.

Kod životinja nije moguće promijeniti njihovu prirodu, koju im je dala materijalna priroda, prakṛti. Prakṛteḥ kriyamāṇāni (BG 3.27). Kāraṇaṁ guṇa-saṅgo 'sya, kāraṇaṁ guṇa-sangaḥ asya sad-asad-janma-yoniṣu (BG 13.22). Zašto? Sve živa bića su djelići Boga. Stoga je izvorno karakteristika živog bića jednaka Bogu. Samo se radi o kvantiteti. Kvaliteta je ista. Kvaliteta je ista. Mamaivāṁśo jīva-bhūtaḥ (BG 15.7). Isti primjer. Ako uzmete kap morske vode, kvaliteta, kemijski sastav, je isti. Ali kvantiteta je različita. To je kapljica, a more je široki ocean. Slično tome, mi smo po kvaliteti sasvim jednaki Kṛṣṇi. Možemo proučiti. Zašto ljudi kažu da je bog bezličan? Ako sam ja iste kvalitete, a Boh je isto osoba, kako onda On može biti neosoba? Ako smo kvalitativno jednaki i ja osjećam individualno, zašto bi se Bogu trebala oduzeti individualnost? To je još jedna besmislica. Impersonalistički nitkovi ne mogu shvatiti prirodu Boga. U Bibliji je također rečeno: "Čovjek je napravljen na sliku i priliku Boga." Možete proučavati kvalitetu Boga proučavajući vašu ili bilo čiju kvalitetu. Razlika je samo u kvantiteti. Ja imam neku kvalitetu, neki produktivni kapacitet. Mi također proizvodimo, svaka pojedina duša proizvodi nešto. Ali ta proizvodnja se ne može usporediti s proizvodnjom Boga. U tome je razlika. Mi proizvodimo leteću mašinu. Jako smo ponosni: "Otkrili smo sputnik i on ide na mjesečevu planetu." Ali on nije savršen. Vraća se natrag. Ali Bog je proizveo tako puno letećih planeta, milijune i trilijune planeta, vrlo teških, teških planeta. Kao što ova planeta nosi puno velikih, velikih planina, mora, a još uvijek leti. Ona pluta u zraku kao komadić vate. To je Božja moć. Gām āviśya (BG 15.13). U Bhagavad-gīti ćete naći: ahaṁ dhārayāmy ojasā. Ko održava ove velike, velike planete? Mi objašnjavamo gravitaciju. I u śāstri nalazimo da ih nosi Saṅkarṣaṇa.