HR/Prabhupada 0296 - Iako je gospodin Isus Krist razapet, nikad nije promijenio svoje mišljenje

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0295
Sljedeća stranica - Video 0297 Go-next.png

Iako je gospodin Isus Krist razapet, nikad nije promijenio svoje mišljenje
- Prabhupāda 0296


Lecture -- Seattle, October 4, 1968

U Vedama postoji dokaz da postoji Bog. U svakom spisu, svaka velika osobnost, bhakta, predstavnik Boga... Kao Isus Krist, on je dao informaciju o Bogu. Iako je bio razapet, nikad nije promijenio svoje mišljenje. Imamo dokaze iz spisa, iz Veda, od velike osobnosti, ipak, ako kažem, "Bog je mrtav. Nema Boga," kakav sam onda čovjek? To se zove demon. Oni nikad neće vjerovati. Nikad neće vjerovati... Suprotno od demona je budhā. Budhā znači veoma inteligentan, mudar čovjek. U Caitanya-caritāmṛti je stoga rečeno, kṛṣṇa ye bhaje se baḍa catura. Svako ko postane privučen Kṛṣṇom i voli Ga... Obožavanje znači voleti. U početku je obožavanje, a na kraju je ljubav. Obožavanje.

Iti matvā bhajante māṁ budhā. Svako ko je mudar, ko je inteligentan, ko zna da je Kṛṣṇa uzrok svih uzroka...

īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ
sac-cid-ānanda-vigrahaḥ
anādir ādir govindaḥ
sarva-kāraṇa-kāraṇam
(Bs. 5.1)

Sarva-kāraṇa: sve ima uzrok, uzrok i posljedicu. Tako kada istražujete što je uzrok nečega i što je njegov uzrok i što je njegov uzrok, naći ćete Kṛṣṇu. Sarva-kāraṇa-kāraṇam. I Vedānta kaže, janmādy asya yataḥ (SB 1.1.1). Ne možete reći da je nešto nastalo samo od sebe. To je budalasto. Sve ima izvor svog stvaranja. Sve. To je inteligencija. Nemojte reći... Kao što moderna znanost kaže, "Bio je grumen i desilo se stvaranje - možda." To je također "možda", vidite. Takva vrsta znanja je beskorisna. Morate saznati. Ako pitam znanstvenika, "Što je uzrok ovoga grumena?" on ne može odgovoriti. Pronađi uzrok i naći ćeš da... Ako ne mogu naći, onda moram slijediti... Mahājano yena gataḥ sa panthāḥ (CC Madhya 17.186). Moramo slijediti ovlaštene ācārye. Ako si Krćanin, samo slijedi Isusa Krista. On kaže, "Ima Boga." Onda prihvati da ima Boga. Ona kaže "Bog je ovo stvorio." On kaže 'Neka bude stvaranje,' i bilo je stvaranje. Tako mi to prihvaćamo, "Da. Bog je stvorio." Bog je porijeklo stvorenog svijeta. Sarva-kāraṇa-kāraṇam: (Bs. 5.1) On je uzrok svih uzroka.

Moramo usvojiti primjere velikih osoba, moramo proučavati autorizirane knjige i Vede i moramo slijediti njihov primjer; onda svjesnost Kṛṣṇe ili spoznaja Boga ili svjesnost Boga nisu teški. Vrlo su laki. Nema, hoću reći, kamena spoticanja na putu vašeg razumijevanja što je Bog. Sve je tu. Bhagavad-gītā je tu, Śrīmad-Bhāgavata je tu. Čak i ako prihvatite, vaša Biblija je tu, Kuran je tu, svuda. Bez Boga, ne može biti nijedne knjige ili spisa. Danas, naravno, izmišljaju mnoge stvari. Ali u svakom ljudskom društvu postoji koncepcija Boga - u skladu s vremenom, u skladu s ljudima, ali ideja je tu. Sada morate shvatiti, jijñāsā. Stoga Vedānta-sūtra kaže da pokušate shvatiti Bogu upitom, raspitivanjem. To postavljanje pitanja je veoma važno.