HR/Prabhupada 0298 - Ako si željan služiti Krishnu, to je pravo bogatsvo

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0297
Sljedeća stranica - Video 0299 Go-next.png

Ako si željan služiti Krishnu, to je pravo bogatsvo
- Prabhupāda 0298


Lecture -- Seattle, October 4, 1968

Prabhupāda: Da li ima neko pitanje?

Viṣṇujana: Kako savršeno služiti Kṛṣṇu?

Prabhupāda: Tvojom tjeskobom. (smjeh, "Haribol!") Ako si zabrinut kako da služiš Kṛṣṇu, to je pravo bogatstvo. Kṛṣṇa je neograničen. Kakvu Mu službu možeš ponuditi? I također ima bezbroj slugu. Kakva Mu služba treba od tebe i mene? Savršen je u sebi. Ne treba Mu nikakva služba. Ali ako si željan služiti Ga, On ne odbija. To je Njegova milost, to je Njegova velikodušnost. Što više uvećaš svoju zabrinutost i želju da služiš Kṛṣṇu, sve više tvoja služba postaje savršena. On je neograničen. Tvoja želja, nek postane neograničena. To je natjecanje. Što više služiš Kṛṣṇu, to te On više prihvaća i sve više ti daje inteligenciju. Vidite? Dakle duhovni svijet je beskrajan. Nema kraja službi i nema kraja prihvaćanju službe. Nije to to. Znači žarka želja. Tatra laulyam eka mūlyam. To znači... Ne izmišljam odgovor nego ti dajem dokaz od Rūpe Gosvāmīja, našeg ācārye. On kaže, kṛṣṇa-bhakti-rasa-bhāvitā matiḥ krīyatāṁ yadi kuto 'pi labhyate: "Draga moja gospodo, dragi moji mladići i djevojke, ako možete kupiti..., osjećaj da volite Kṛṣṇu - 'Kako mogu voljeti Kṛṣṇu sve više i više' - ovo, ovoliko, ova briga, ako mogu kupit ovu matiḥ," - inteligenciju; to je vrlo lijepa inteligencija, "Kako ću služit Kṛṣṇu..." Kṛṣṇa-bhakti-rasa-bhāvitā matiḥ. Matiḥ znači inteligencija ili stanje uma, "Služit ću Kṛṣṇu." "Ako bili gdje možete kupit to stanje uma, molim vas odmah ga kupite." A slijedeće pitanje je, "U redu, kupit ću. Koja je cijena, da li znaš?" "Da, znam koja je cijena." "Koja je cijena?" "Laulyam, samo žarka želja, to je sve." Laulyam ekaṁ mūlyam. "Ah, to mogu imati." Ne. Na janma koṭibhis sukṛtibhir labhyate. Ta žarka želja kako voljeti Kṛṣṇu nije dostupna čak ni nakon mnogo, mnogo rođenja. Ako imate i trunčicu te tjeskobe, "Kako mogu služit Kṛṣṇu?" morate znati da ste najsretniji čovjek. Samo trunčicu, laulya, te želje, "Kako mogu služiti Kṛṣṇu?" to je veoma lijepo. Onda će ti Kṛṣṇa dati inteligenciju.

teṣāṁ satata-yuktānāṁ
bhajatāṁ prīti-pūrvakam
buddhi-yogaṁ dadāmi tam...
(BG 10.10)

"Svako ko je s ljubavlju i privrženošću uključen u Moju službu, bez ikakve dvoličnosti," onda Kṛṣṇa može shvatiti sve. On je u meni, u tebi. Onda će ti On dati inteligenciju:" Dragi moj mladiću, uradi ovako." I radeći to, što će postići? Yena mām upayānti te: "Vratit će se Meni." A kakav dobitak će imati odlazeći tamo? Yad gatvā na nivartante tad dhāma paramaṁ mama (BG 15.6). Māṁ hi pārtha vyapāśritya ye 'pi syuḥ pāpa-yonayaḥ (BG 9.32). Duḥkhalayam aśāśvatam (BG 8.15). Ima puno. Molim vas čitajte Bhagavad-gītu Kakva Jest. Dobit ćete savršeno znanje, znanost o Bogu. To je jedino što ljudsko biće treba proučavati.

Tako je samo tvoja želja savršenstvo služenja Kṛṣṇe. Povećaj tu žarku želju. A žarka želja znači da ako voliš Kṛṣu, ta žarka želja će porasti s tvojim povećanjem ljubavi: "Kako ću služiti Kṛṣṇu?" Jer dragovoljni si sluga, niko te ne sili. To znači da ako ne voliš Kṛṣṇu, kako će se ta žarka želja povećati? Ima puno načina kako voleti Kṛṣṇu. Početak je su ovi śravaṇaṁ kīrtanam. Ovi śravaṇam, slušanje, i pjevanje. Slušanje, slušaš Hare Kṛṣṇa, slušaš Bhagavad-gītu, slušaš Śrīmad-Bhāgavatam o Kṛṣṇi, i pjevaš. To je početak. A onda, prirodno,

śravaṇaṁ kīrtanaṁ viṣṇoḥ
smaraṇaṁ pāda-sevanam
arcanaṁ vandanaṁ dāsyaṁ
sakhyam ātma-nivedanam
(SB 7.5.23)

Ovih devet različitih vrsta služenja Kṛṣṇe će te prosvijetliti, unaprijedit će te u svjesnosti Kṛṣṇe i tvoj će život biti uspješan. Još neko pitanje? Pokušajte shvatiti, pitanje. Ovo nije nešto što na silu guramo. Imaš inteligenciju. Kṛṣṇa ti je dao inteligenciju. Pokušaj shvatiti svojom inteligencijom ali nemoj pokušati izbjeći. Postavi pitanje da shvatiš a ne da izbjegneš. Ima dvije vrste pitanja. Ovo drugo ti neće pomoći. Ako pokušaš izbjeći, Kṛṣṇa će ti pomoći da izbjegneš, a ako želiš uhvatiti Kṛṣṇu, Kṛṣṇa će ti pomoći kako Ga možeš uhvatiti. Dvije stvari se odvijaju. Koji god put želiš, možeš prihvatiti. Ye yathā māṁ prapadyante tāṁs tathaiva bhajāmy aham (BG 4.11). Kṛṣṇa pomaže u skladu sa stavom osobe. Ako... Ima... Kao što mnogi filozofi žele zaboraviti Kṛṣṇu. Na primjer, naći ćete u knjizi Dr. Radhakrishnana, u devetom poglavlju Kṛṣṇa je rekao, man-manā bhava mad-bhakto mad-yājī māṁ namaskuru (BG 18.65). Prijevod je u redu, ali on komentira, "Nije Kṛṣṇa taj kome se trebaš predati." Samo pogledajte. To znači da je cijeli njegov proces pisanja knjige namijenjen za zavođenje ljudi u zaborav Kṛṣṇe. Ako neko žei zaboraviti Kṛṣṇu, Kṛṣṇa će mu dati takvu inteligenciju da nikad neće moži shvatiti Kṛṣṇu. ALi ako neko pokuša voljeti Kṛṣṇu, razumijeti Kṛṣṇu, On će mu dati puno inteligencije. Možeš shvatiti. To je Kṛṣṇa. Imaš potpunu slobodu. Ali ako zaboraviš Kṛṣṇu, morat ćeš služiti māyu, a ako voliš Kṛṣṇu, māyā će te ostaviti.