HR/Prabhupada 0387 - Smisao - Gaurangera Duti Pada

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0386
Sljedeća stranica - Video 0388 Go-next.png

La teneur et portée de Gaurangera Duti Pada
- Prabhupāda 0387


Smisao - Gaurangera Duti Pada -- Los Anđeles, 6. Sječnja, 1969

Gaurāṅgera saṅge-gaṇe, nitya-siddha boli māne. Bilo tko tko razumije da suradnici Gospodina Caitanye, da oni nisu obične uvjetovane duše... Oni su oslobođene duše. Nitya-siddha bole māni. Postoje tri vrste posvećenika. Jedni se zovu sādhana-siddha. Sadhana-siddha znači praćenjem regulativnig principa devocijske službe, ako netko postane savršen, to se zove sādhana-siddha. Drugi tip posvećenika se zove kṛpā-siddha. Kṛpā-siddha znači da čak i ako on nije striktno pratio sve regulativne principe, svejedno, milošću ācārye ili posvećenika, ili Krišne, on je uzdignut na savršeni nivo. To je posebno. I još jedan tip posvećenika se zove nitya-siddha. Nitya-siddha znači da oni nisu nikad bili kontaminirani. sādhana-siddha i kṛpā-siddha su bili kontaminirani materjalnim doticajem, no praćenjem regulativnig principa, ili milošću nekih posvećenika i ācārya, oni su uzdignuti na savršenu razinu. No nitya-siddha znači da oni nikad nisu bili kontaminirani. Oni su vječno oslobođeni. Stoga su svi pratioci Gospodina Caitanye, baš poput Advaita Prabhua, Śrīvāse, Gadādhara, Nityānande, oni su Viṣṇu-tattva. Oni su svi oslobođeni. Ne samo oni, Gosvamiji... Ima mnogo drugih. Dakle oni su vječno oslobođeni. Stoga onaj koji može razumjeti da su pratioci Gospodina Caitanye vječno oslobođeni... Nitya-siddha bale māni, sei yaya vrajendra suta-pāśa. Odmah postaju podobni da uđu u prebivalište Kiršne.

I onda on kaže, gauḍa-maṇḍala-bhūmi, yebā jāni cintāmaṇi. gaura-maṇḍala znači mjesto u zapadnom Bengalu gdje je Gospodin Caitanya imao svoje zabave. U Navadvīpi, tokom oblijetnice rođenja Gospodina Caitanye, posvećenici idu, i obilaze okolo različitih mjesta zabava Gospodina Caitanye. Potrebno je devet dana. Stoga se taj dio Bengala zove gauḍa-maṇḍala. Tako Narottama dāsa Ṭhākura says, "Onaj koj razumije da ne ma razlike, između ovog djela zemlje i Vrindavane," tāra haya vraja-bhūmi vāsa, "to je jednako dobro kao da živi u Vrindavani." On zatim kaže, gaura-prema rasārṇarve. aktivnosti Gospodina Caitanye su poput oceana ljubavnih razmjena Krišne. Stoga ako netko skoči u taj ocean, gaura-prema-rasārṇave, sei taraṅga yebā ḍube. Upravo kao što mi skočimo i kupamo se, igramo se, bavimo sportom, u valovima oceana ili mora. Slično tome, ako netko pronalazi zadovoljstvo, skakanjem i natjecanjem sa valovima oceana, ljubavi prema Bogu distribuiranoj od Gospodine Caitanye, takva osoba odmah postaje povjerljiv posvećenik gospodina Krišne. Sei rādhā-mādhava-antaraṅga. Antaraṅga znači ne običan posvećenik. Oni su povjerljivi posvećenici. Narottama dāsa Ṭhākura kaže, gṛhe vā vanete thāke. "Takav posvećenik, onaj koji uživa u valovima pokreta Gospodina Caitanye," zato što je postao vrlo povjerljiv posvećinik Gospodina...

Stoga Narottama dāsa Ṭhākura kaže, "Takav posvećenik, nije bitno, da li je u odvojenom redu života ili je domaćin (glava kućanstva) Gṛha. Gṛha znači domaćin. Tako pokret Caitanya Mahāprabhua ne kaže da netko mora otići u odvojeni red života, postati sannyāsī. Upravo poput Māyāvādī sannyāsīja, impersonalisti, Śaṅkarācārya, oni stavljaju ispred prvi uvjet da "Ti prvo uzmi odvojen red života, a onda govori o spiritualnom napretku." Stoga u Śaṅkara sampradāyi nitko nije prihvaćen kao istinski impersonalist dok nije prihvatio odvojeni red života. Ali ovdje, u Caitanyinom pokretu, nema takvih ograničenja. Advaita Prabhu, On je bio domaćin. Nityānanda, On je bio domaćin. Gadādhara, On je bio domaćin. I Śrīvāsa, on je također bio domaćin. I Caitanya Mahāprabhu se također oženio dva puta. Stoga to nije bitno. Narottama dāsa Ṭhākura da bi otišli u odvojen red života, ili ostali u životu domaćina, to nije bitno. Ako on zapravo uzme ulogu u porketu Caitanye, u saṅkīrtana aktivnostima, i zapravo razumije što to je, on se igra u valovima takvog devocijskog oceana, tada je takva osoba uvijek oslobođena. I Narottama dāsa Ṭhākura teži povezanosti s Njime sa stalno rastućom željom. To je sadržaj i suština ove pjesme.