HR/Prabhupada 0440 - Majavadi teorija je da je Vrhovni duh impersonalan

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0439
Sljedeća stranica - Video 0441 Go-next.png

Majavadi teorija je da je Vrhovni duh impersonalan
- Prabhupāda 0440


Lekcija BG 2.8-12 -- Los Anđeles, 27. Studenog, 1968

Prabhupāda: Nastavi.

Posvećenik: "U Śvetāśvatara Upaniṣadi, rečeno je da je Vrhovna Božanska Osoba održavatelj bezbrojnih živih bića, u odnosu na njihove različite situacije ovisno o individualnom radu i reakciji na rad. Ta Vrhovna Božanska Osoba je također, Svojim potpunim ekspanzijama, živ u srcu svakog živog bića. Samo svete osobe, koje mogu vidjeti iznutra i izvana istu Svevšnju Božansku Osobu, mogu dostići savršeni vječni mir. Ista vedska istina nabrojena ovdje je dana Arjuni, i u tom smislu svim osobama na svijetu koje prezentiraju sebe vrlo učenim, ali zapravo imaju vrlo slabo znanje. Gospodin kaže jasno da On Osobno, Arjuna, i svi ovi kraljevi koji su okupljeni na bojnom polju, su vječna individualna bića, i da je Gospodin vječni održavatelj individualnih živih bića."

Prabhupāda: Koja je originalan stih? Ti čitaj.

Posvećenik. "Nikad nije bilo vremena kada Ja nisam postojao, niti ti, niti svi ovi kraljevi...(BG 2.12)"

Prabhupāda: Sada, "Nikad nije bilo vremena kada Ja nisam postojao, niti ti, niti ovi ljudi." Sada On analitički kaže, "Ja, ti, i..." Prvo lice, drugo lice, i treće lice. To je potpuno. "Ja, ti i drugi." Stoga Krišna kaže, "Nikad nije bilo vremena kada Ja, ti, i sve ove osobe koje su se okupile na ovom bojnom polju nisu postojale." To znači "U prošlosti, Ja, ti, i svi oni, svi smo individualno postojali." Individualno. Majavadi je teorija da je krajnji duh impersonalan. Kako onda Krišna može reći da "Nikada nije bilo vremena kada Ja, ti i sve ove osobe nisu postojale"? To znači, "Ja sam postojao kao individua, ti si postojao kao individua, i sve ove osobe koje su ispred nas, one su također individualno postojale. Nikada nije bilo vremena." Sada, koji je tvoj odgovor, Dīnadayāla? Krišna kaže nikada mi nismo pomiješani. Mi smo svi individualni. I On kaže, "Nikada mi nećemo ostati... Nikada neće biti vremena kada mi nećemo postojati." To znači da smo u prošlosti individualno postojali, u sadašnjosti nema sumnje da mi individualno postojimo, i u budućnosti također, mi ćemo nastaviti individualno postojati. Kako onda uopće dolazi impersonalna koncepcija? U prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, postoje tri vremena. Huh? U sva ta vremena mi smo individualni. Kada onda Bog postaje impersonalan, ili ja postajem impersonalan, ili ti postaješ impersonalan? Gdje je tu mogućnost? Krišna jasno kaže, "Nikada nije postojalo vrijeme kada Ja, ti, i svi ovi individualni kraljevi ili vojnici... Nije da mi nismo postojali u prošlosti." Stoga smo mi postojali u prošlosti, i u sadašnjosti nema sumnje. Mi individualno postojimo. Ti si moj učenik, ja sam tvoj duhovni učitelj, ali ti imaš individualnost, ja imam svoju individualnost. Ako se ne slažeš samnom, možeš me napustiti. To je tvoja individualnost. Tako ako ne voliš Krišnu, ne možeš postati svjestan Krišne, to je tvoja individualnost. Tako se ta individualnost nastavlja. Slično Krišna, ako On ne voli tebe, On može odbiti tvoju svjesnost Krišne. Ne zato jer ti pratiš sva pravila i propise, da je Krišna obavezan prihvatiti te. Ne. Ako On misli da "On je ni besmislen; Ne mogu ga prihvatiti," On će te odbiti.

Stoga On ima svoju individualnost, ti imaš svoju individualnost, svatko ima svoju individualnost. Odakle uopće dolazi pitanje neosobnog? Ne postoji mogućnost za to. I ako ne vjeruješ Krišni, ne vjeruješ vedama, dalje od svega ostalog, Krišna je prihvaćen kao vrhovni autoritet, Božanska Osoba. Tako da ako Mu ne vjerujemo, tada gdje je mogućnost napredovanja u znanju? Ne postoji mogućnost. Stoga individualnost je neupitna. To je izjava autoriteta. Sad, bez obzira na izjavu autoriteta, vi morate primijeniti vaš razum i argumente. Da li možeš reći da svugdje postoji dogovor između dvije strane? Ne. Idi, proučavaj. U državi, u obitelji, u društvu, u naciji, ne postoji dogovor. Čak i u okupljenima, čak i u tvojoj zemlji. Pretpostavimo da je tu Senat, svatko ima državni interes, ali on razmišlja na svoj individualan način. Jedan razmišlja da "Dobrobit moje zemlje će biti u ovoj liniji." Inače, zašto bi bilo natjecanja prilikom izbora za predsjednika? Svi govore da "Amerika treba Nixona." A druga osoba, ona isto kaže, "Amerika treba mene." Stoga, zašto dvoje? Ako Amerika ti, i ti ste oboje... Ne. Postoji individualnost. Mišljenje gos. Nixona je nešto drugo. Mišljenje drugog kandidata je nešto drugo. U skupu, u Senatu, ili Kongresu, u Ujedinjenim Narodima, svatko se bori sa njegovim individualnim pogledom. Inače zašto bi bilo toliko različitih zastava u svijetu? Ti ne možeš reći svugdje je impersonalizam. Osobnost je izražena svugdje. Svugdje, osobnost, individualnost, je izražena. Stoga moramo prihvatiti. Mi moramo primijeniti naš razum, argumente, i prihvatiti autoritet. Tada je pitanje riješeno. U suprotnome je najteže.