Please join, like or share our Vanipedia Facebook Group
Go to Vaniquotes | Go to Vanisource | Go to Vanimedia


Vanipedia - the essence of Vedic knowledge

HR/Prabhupada 0441 - Krišna je Vrhovan i mi smo Njegovi mali djelići

From Vanipedia


Krišna je Vrhovan i mi smo Njegovi mali djelići
- Prabhupāda 0441


Lekcija BG 2.8-12 -- Los Anđeles, 27. Studenog, 1968

Posvećenik: "Vrhovna Božanska Osoba je Vrhovna Individualna Osoba, i Arjuna, Gospodinov vječni pratioc, i svi kraljevi okupljeni tamo su vječne individualne osobe. Nije da oni nisu individualno postojali u prošlosti, i nije da oni neće ostati vječne osobe. Njihova individualnost je postojala u prošlosti, i njihova individualnost će se nastaviti u budućnosti bez prekida. Stoga ne postoji razlog za žaljenjem oko bilo kojeg individualnog živog bića. Māyāvādīji ili impersonalna teorija da nakon oslobođenja individualna duša, odvojena pokrivačem māye ili iluzije, će se stopiti u neosobni Braman bez individualnog postojanja..."

Prabhupāda: Sada, Majavadiji kažu da je ova individualnost maja. Stoga je njihova koncepcija da je duša, cijela duša je grumen. Njihova teorija je ghaṭākāśa poṭākāśa. Ghaṭākāśa poṭākāśa... baš poput neba. Nebo je prostor, neosoban prostor. Tako u lončiću, lončiću za vodu, lončiću koji je zatvoren... Sad, u lončiću, također je nebo, malo nebo. Sada čim se lončić razbije, vani, je veće nebo, i malo nebo iz lončića se pomiješa. To je Māyāvāda teorija. Ali ova analogija se ne može primijeniti. Analogija znači točke sličnosti. To je zakon analogije. Nebo se ne može usporediti... Malo nebo u lončiću ne može biti uspoređeno sa živim bićem. To je materijalno, materija. Nebo je materija, a individualno živo biće je duhovno. Stoga kako možeš reći? Baš kao mali mrav, to je duhovna duša. Ima svoju individualnost. Ali veliki mrtav kamen, brijeg ili planina, nema individualnost. Stoga materija nema individualnost. Duh ima individualnost. Stoga ako se točke sličnosti razilaze, tada nema analogije. To je zakon analogije. Stoga ne možete raditi analogiju između materije i duha. Stoga je analogija pogrešna. Ghaṭākāśa poṭākāśa. Zatim još jedan dokaz je u Bhagavad-gīti. Krišna kaže da mamaivāṁśo jīva-bhūta (BG 15.7). "Ove individualne duše, one su Moji djelići." Jīva-loke sanātanaḥ. I one su vječne. To znali vječno one su djelići. Zatim kada... Kako ova Majavada teorija može biti podržana, da zbog maje, kad su prekrivene majom, one se čine individualne, odvojene, ali kad se prekrivač maje ukloni, one će se pomiješati kao malo nebo u lončiću i veliko nebo vani? Stoga je ova analogija pogrešna iz logičkog kuta gledanja, i također iz autentičnog Vedskog pogleda. Oni su vječni djelići. Postoje mnogi drugi dokazi iz Bhagavad-gīte. Bhagavad-gītā kaže da duh ne može biti podijeljen. Stoga ako kažeš da prekrivačem maje duh postaje razdijeljen, to nije moguće. Ne može biti prerezan. Baš kao što razrežete jedan veliki komad papira na male djeliće, to je moguće jer je materija, ali duhovno to nije moguće. Duhovno, vječno, djelići su djelići, a Vrhovni je Vrhovni. Krišna je Vrhovan, a mi smo odvojeni djelići. Mi smo djelići vječno. Ove stvari su objašnjene u Bhagavad-giti na različitim mjestima vrlo lijepo. Zahtjevam od svih vas da imate jednu kopiju ove Bhagavad-gite, svatko od vas, i čitajte ju pažljivo. I biti će ispit u nadolazećem Rujnu. Stoga... naravno, to je volonterski. Ali ja tražim vas da se pripremite za ispit slijedećeg Rujna. I onaj koji će proći ispit će dobiti titulu Bhakti-śāstrī. Jeste li podijelili to... Da. Nastavi.

Posvećenik: "Niti je teorija da mi samo mislimo o individualnosti u uvjetovanom stanju podržana ovdje. Krišna jasno kaže da također u budućnosti Gospodinova individualnost i drugih kakva jest..."

Prabhupāda: Krišna nikad ne kaže da nakon oslobođenja ove individualne duše će se pomiješati sa Vrhovnom dušom. Krišna nikad to ne kaže u Bhagavad-giti.