HR/Prabhupada 0484 - Prema je zrelo stanje bhave

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0483
Sljedeća stranica - Video 0485 Go-next.png

Prema je zrelo stanje bhave
- Prabhupāda 0484


Lecture -- Seattle, October 18, 1968

Prabhupāda: Imate li pitanja?

Jaya-gopāla: Koja je razlika između bhave i preme?

Prabhupāda: Prema je zrelo stanje bhave. Kao zreli mango i zeleni mango. Zeleni mango je uzrok zrelog mangoa. Ali bolje je kušati zreli mango nego nezreli mango. Slično tome, prije dostizanja ljubavi prema Bogu imate razne stadije. Kao što i mango prolazi kroz razne stadije, a onda jednoga dana poprimi lijepu žutu boju. Potpuno sazri i vrlo je lijepog okusa. Taj isti mango. Mango se ne mijenja, ali dolazi do stadija zrelosti. Dakle ovo... Ovaj primjer, mango je u početku cvijet, a onda postupno postaje mali plod. Pa postepeno raste. Onda postaje vrlo čvrst, zelen i onda postepeno postaje pomalo žućkast i postaje potpuno zreo. To je proces sa svime. U materijalnom svijetu također ima šest procesa i zadnji proces je biti shrvan.

Primer mangoa i druge materijalne primjere možemo prihvatiti kada se radi o razvoju, ali materijalni primjer nije savršen. Kao kada neko jede zreli mango, to je u redu. Inače će prezreti i istrulit će, past će s drveta i gotovo. To je materijalno. Ali duhovno nije tako. Nije kraj. Ako jednom dođete do zrelog stadija ljubavi, taj savršeni stadij se nastavlja vječno i vaš život je uspješan. Premā pum-artho mahān. Ima puno raznih savršenstava u ovom materijalnom svijetu. Neko misli, "Ovo je savršenstvo života." Materijalisti misle, "Ako mogu vrlo lijepo uživati svoja čula, to je savršenstvo života." To je njihova točka gledišta. I kada su frustrirani, pronalaze, ili pokušavaju pronaći, nešto bolje. I ako nema ničije odstvo, nešto bolje znači isto - seks i uzimanje opojnih sredstava, to je sve. Jednostavno postane neodgovoran. To je sve. Jer nema vodiča. On pronalazi, traži nešto bolje, ali pošto nema vodiča, dolazi do istog osjećaja, ili seksa i opojnih sredstava - da bi zaboravio. Kada poslovan čovjek doživi neuspjeh jako je uznemiren. Pijući pokušava zaboraviti sebe. Ali to je umjetan način. To zapravo nije lijek. Koliko dugo možete zaboraviti? Spavati - koliko dugo možete spavati? Čim se probudite ponovno ste u istom položaju. To nije način. Ali ako dođete do stadija ljubavi prema Bogu, onda prirodno zaboravite na sve te gluposti. Prirodno. Paraṁ dṛṣṭvā nivartate (BG 2.59). Ako pronađete nešto ukusinije, ugodnije, ostavit ćete stvari koje nemaju dobar okus.

Svjesnost Kṛṣṇe je takva ukusnija stvar. Ona vas vodi do standarda gdje ćete zaboraviti sve te gluposti. To je pravi život. Brahma-bhūtaḥ prasannātmā (BG 18.54). Čim dođete do tog stanja, simptom će biti vaša radost. Osjećat ćete je svuda. Ima... Ima puno primjera. Kada prihvatite ovaj materijalni svijet u odnosu s Kṛṣṇom, kušat ćete tu ljubav prema Bogu, čak i dok ste u ovom materijalnom svijetu. U stvari, materijalni svijet znači potpuni zaborav Boga, ili Kṛṣṇe. To je materijalni svijet. Inače, ako ste u punoj svjesnosti Kṛṣṇe, naći ćete samo duhovni svijet, čak i u ovom materijalnom svijetu. Svjesnost - sve je to svjesnost. Isti primjer. Kao kada kralj i muha sjede na istom prijestolu, ali muha zna "Moj posao je samo da uzmem nešto krvi." To je sve. Kralj zna "Moram vladati. Ja sam vladar ove države." Dakle sjede na istom mjestu, ali svjesnost je različita. Slično tome, ako promijenite svoju svjesnost u svjesnost Kṛṣṇe, gdje go da ste, na Vaikuṇṭhi ste. Bilo gdje, nije važno gdje.