HR/Prabhupada 0549 - Prava svrha yoge je kontrolirati osjetila

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0548
Sljedeća stranica - Video 0550 Go-next.png

Prava svrha yoge je kontrolirati osjetila
- Prabhupāda 0549


Lekcija BG 2.62-72 -- Los Angđeles, 19. Prosinca, 1968

Tamāla Kṛṣṇa: osjetila, osoba razvija vezanost za njih, i iz takve vezanosti se razvija požuda, a iz požude bijes (BG 2.62)." Smisao. "Onaj koji nije svjestan Krišne je podložan materijalnim željama dok razmišlja o predmetima osjetila. Osjetila zahtjevaju stvarnu angažiranost i ako nisu angažirana u trascendentalnu predanost s ljubavlju Gospodinu, sigurno će željeti biti angažirana u materijalnu službu."

Prabhupāda: Da. Ovo je tajna yoga sustava. Yoga indriya-saṁyama. Prava svrha yoge je kontrola osjetila. Materijalne djelatnosti znače angažiranje osjetila u neki pojedinačni predmet uživanja. To su naše materijalne djelatnosti. A sustav yoge znači da morate kontrolirati osjetila i odvojiti osjetila od materijalnog uživanja ili materijalnog uživanja i patnji, i preusmjeriti ih fokusirrajući se na viziju Nadduše Višnua unutar sebe. To je prava svrha yoge. Yoga ne znači... Naravno, na početku postoje različita pravila i propisi, položaji sjedenja, samo da se um dovede pod kontrolu. No nemaju svrhu same u sebi. Cilj je prestanak materijalnih djelatnosti i započinjanje s duhovnim djelatnostima. Stoga je ovdje objašnjeno. Nastavi čitati.

Tamāla Kṛṣṇa: "U materijalnom svijetu svi, uključujući Šivu i Gospodina Brahmu - a što reći o drugim polubogovima na rajskim planetama - su pod utjecajem predmeta osjetila."

Prabhupāda: Predmeti osjetila, da.

Tamāla Kṛṣṇa: "Predmeti osjetila. I jedini način kako izaći iz materijalnoh postojanja je postati svjestan Krišne."

Prabhupāda: Iz Vedske literature možemo naučiti da... Naravno, Gospodin Šiva, Gospodin Brahma nam pokazuju. I oni su ponekada bili vezani za predmete osjetila. Baš kao Gospodin Brahma, njegova kćer Sarasvati... Sarasvati se smatra savršenim oblikom ljepote, ženske ljepote, Sarasvati. Stoga je Gospodin Brahma postao očaran ljepotom svije kćeri samo da bi nam dao primjer da čak i osobe poput Gospodina Brahme postaju ponekada očarani. Ova maya je jako jaka. Zaboravio je "Ona je moja kćer." Postoji kazna za to, Brahma je morao napustiti tijelo. Te priče su tu u Śrīmad-Bhāgavatamu. Slično tome, Gospodin Šiva isto, kada se Krišna pojavio pred njim kao Mohini-murti... Mohini-murti... Mohini znači očaravajuća prekrasna forma žene. Gospodin Šiva je isto postao lud za Njome. Stoga gdje god je Ona išla, Gospodin Šiva ju je slijedio. I opisano je da je dok je slijedio Mohini-murti, Gospodin Šiva je ispustio sjeme. Stoga ti primjeri su ovdje. Kao što je rečeno u Bhagavad-gīti, daivī hy eṣā guṇamayī mama māyā duratyayā (BG 7.14). Cijeli materijalni svijet očarava svakoga od nas njegovom ljepotom, ljepotom žene. Ustvari, ljepota ne postoji. To je iluzija. Śaṅkarācārya kaže "Želiš ovu ljepotu, no jesi li analizirao tu ljepotu? Što je ljepota?" Etad rakta-māṁsa-vikāram. To je poput naših studenata, Govinde dasi i Nara-narayana koji koji podeliraju gips u obliku Pariza. U ovome trenutku, privlačnost ne postoji. No kada model Pariza bude lijepo obojan, biti će tako privlačan. Slično tome, ovo tijelo je kombinacija krvi, mišića i vena. Ako prerežete gornji dio svoga tijela, čim vidite unutrašnjost, to su samo odvratne grozne stvari. Izvana je obojano iluzornom bojom maye, oh, izgleda jako privlačno. I to privlači naša osjetila. To je uzrok naše vezanosti.