HR/Prabhupada 0745 - Vjerovao ili ne, riječi Krišne ne mogu biti lažne

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0744
Sljedeća stranica - Video 0746 Go-next.png

Vjerovao ili ne, riječi Krišne ne mogu biti lažne
- Prabhupāda 0745


Lecture on SB 7.9.54 -- Vrndavana, April 9, 1976

Sada, ako proučavate cijeli svijet u sadašnjem trenutku, oni ne vjeruju u dušu. Oni ne vjeruju u prelazak duše iz jednog tijela u drugo. Čak i veliki, veliki profesori, veliki, veliki učeni skolari, oni ne vjeruju. Tako dakle možeš razumijeti što je sadašnja populacija svijeta - sve nitkovi. Sve nitkovi. Oni ne mogu razumijeti jednostavnu istinu, i oni prolaze kao veliki učenjaci, veliki znanstvenici, veliki političari i tako dalje, tako dalje, ali svi oni su nitkovi. To je sve. To je zaključak. Kṛṣṇa kaže, dhīras tatra na muhya... Ovaj prelazak duše iz jednog tijela u drugo, Kṛṣṇa kaže, dhīras tatra na muhyati. I ovdje također je ista stvar, prīṇanti hy atha māṁ dhīrāḥ sarva-bhāvena sādhavaḥ. Duhovno... ako ne razumiješ što je duh, tada gdje je pitanje duhovnog života i napredka u duhovnom životu? Tu nema pitanja. To je početak duhovnog postojanja, edukacija, da "Ja nisam ovo tijelo. Ja sam duhovna duša." Ahaṁ brahmāsmi. Oni mogu razumijeti.

Ako iskreni u svjesnosti Kṛṣṇe, ako vjerujemo Kṛṣṇa... Mi trebamo vjerovati. Vjerovao ili ne, riječi Kṛṣṇe ne mogu biti lažne. To je činjenica. Ti možeš biti nitkov, ne vjeruješ, ali oni koji su dhīra, oni vjeruju. Oni vjeruju. Ako imaš ljubavi prema Kṛṣṇi... Tu nema pitanja o ljubavi ili neimanju ljubavi. To je činjenica. Osoba mora postati... To je ultimativni cilj života, da osoba mora postati dhīra, ne kao mačke i psi, skakući tu i tamo. To nije ljudski život. To je pseći život.

yasyātmā-buddhiḥ kuṇape tri-dhātuke
sva-dhīḥ kalatrādiṣu bhauma-ijya-dhīḥ
yat-tīrtha-buddhiḥ salile na karhicit
janeṣu abhijñeṣu sa eva go-kharaḥ
(SB 10.84.13)

Ove klase ljudi, yasya, čiji život je tjelesna koncepcija, "Ja sam tijelo, "Ja sam Hindu," "Ja sam Musliman," "Ja sam brāhmaṇa," "Ja sam Indijac," "Ja sam Amerikanac," "Ja sam..." Cijeli svijet se bori za ovim, zato jer su svi ludi, ne dhīra. To je moderna civilizacija. Yasyātma-buddhiḥ kuṇape. Oni su vreća kostiju i mesa i krvi, i oni misle da su oni, da su to tijelo. Odakle životna sila dolazi ako si ovo tijelo? Zato jer čim životna sila ode, tijelo je beskorisno, hrpa materije. Da li misliš da ova hrpa materije daje život? Ali oni nisu dhīra. Sve nitkovi; oni ne mogu razumijeti. Riječ je veoma bitna. Dhīras tatra na muhyati. Kako će nitkovi razumijeti? Time naš pokret svjesnosti Kṛṣṇe je da poduči nitkove, to je sve. Jednostavna stvar. Mi izazivamo svakoga da "Vi ste nitkov broj jedan. Pokušaj razumijeti Kṛṣṇu." To je naš izazov. Istupi. Mi kažemo, mi izazivamo, "Vi ste nitkov broj jedan. Prihvatite edukaciju u svjesnosti Kṛṣṇe i učini svoj život savršenim." To je svjesnost Kṛṣṇe. Nitko nije dhīra.