HR/Prabhupada 0839 - Kada smo djeca nismo zagađeni, tada bi trebali učiti bhagavata dharmu

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0838
Sljedeća stranica - Video 0840 Go-next.png

Kada smo djeca nismo zagađeni, tada bi trebali učiti bhagavata dharmu
- Prabhupāda 0839


751203 - Lecture SB 07.06.02 - Vrndavana

Prabhupāda: Jedinstvo je neupitno. Ono je lažno. Mora postojati odvojeno postojanje. Onda je tu zadovoljstvo. Prijatelj voli prijatelja, i drugi prijatelj razmjenjuje ljubav. To je zadovoljstvo, a ne " Ti si moj prijatelj i ja sam tvoj. Neka postanemo jedno." To nije moguće, to nije zadovoljstvo. Zato oni koji su Māyāvādīji, da bi postali jedno s Vrhovnim, oni ne znaju koje je pravo zadovoljstvo. Umjetno pokušavaju da postanu jedno. To nije zadovoljstvo. Ye 'nye 'ravindākṣa vimukta-māninas tvayy asta-bhāvād aviśuddha-buddhayaḥ(SB 10.2.32). Māyāvādī misle "Sada kada sam realizirao Brahmana. Ja sam Brahman, duhovna duša. Postati ću jedno s vrhovnim duhom čim ovo tijelo bude gotovo." Gatākāśa potakāśa, rečeno je. Ali to nije pravo zadovoljstvo. Ye 'nye 'ravindākṣa vimukta-māninaḥ. Oni misle, " Sada sam oslobođen. Jedno sam s Vrhovnim." Ali zapravo on to umjetno misli. Ye 'nye 'ravindākṣa vimukta-māninas tvayy asta-bhāvād aviśuddha-buddhayaḥ. Jer oni nemaju informacije kako da postanu potpuno zadovoljni, i zato su oni aviśuddha-buddhayaḥ. Njihova inteligencija nije još uvijek čista. Nečista je, opet materijalna. Āruhya kṛcchreṇa paraṁ padaṁ tataḥ patanty adho anādṛta-yuṣmad-aṅghrayaḥ(SB 10.2.32).

Vidjet ćete Māyāvādī sannyāsīs,, koji su došli da bi služili čovječanstvu, životinjama, služili ovome, onome, zemlji, društvu. To je Māyāvāda. Aviśuddha-buddhayaḥ. On ne može ostati u uzvišenom položaju da je sluga i da služi. Vrhovni Gospodin je služen i mi ga služimo. Jer mi ne možemo doći do te pozicije, zato... Moja pozicija je da služim. Nisam volio da služim Kṛṣṇu. Želio sam postati jedno s Njim. Zato moja pozicija nije jasna. Zato, umjesto da služim Kṛṣṇu, došao sam opet natrag da bi služio čovječanstvo, zajednicu, naciju, i tako dalje... Služba se ne može odbiti. Ali jer aviśuddha-buddhayaḥ, nije isteniran kako treba, opet njegov nečisti um, umjesto da služi Kṛṣṇu, jer on žudi da služi ali bivajući nirākāra, nirviśeṣa, bez Kṛṣṇe, gdje će onda on služiti? Duh služenja, kako će biti iskorišten? I zato opet dolaze, zemlje, društva... Jednom kada odustanu, brahma satyaṁ jagan mithyā: "Svi su oni mithyā." Ali oni ne znaju da nuđenje službe je jako sretan život. Oni to ne znaju. Āruhya kṛcchreṇa paraṁ padaṁ tataḥ patanty adhaḥ (SB 10.2.32). Onda opet padaju, u materijalne aktivnosti.

Ove stvari se događaju zbog nejasnih koncepcija života. Tu je Prahlāda Mahārāja. Zato je jasna koncepcija života, znati kako služiti Boga, Kṛṣṇa, to se naziva bhāgavata-dharma. To se treba naučiti djecu. Inače, ako je uključen u toliko drugih bezveznih službi, to može biti veoma teško. da ga izvučete iz njegovih pogrešnih dužnosti i opet uključite u službu za Kṛṣṇu. Kada smo djeca, još uvijek nismo zagađeni, tada bi trebali biti podučavani u bhāgavata-dharmi. To je tema Prahlāda Mahārāja. Kaumāra ācaret prājño dharmān bhāgavatān iha durlabhaṁ mānuṣa(SB 7.6.1). Mi služimo. Ptice služe. Imaju malu djecu. Skupljaju hranu i rade veoma teško da bi ih nahranili, sva ta mala djeca, pjevaju," Majko, majko, daj mi , daj mi," i jedu hranu. To je služba. To je služba. Nemojte misliti da netko nema službu. Svi služe... Čovjek radi naporno dan i noć. Zašto? Da bi tu službu dao svojoj obitelji, djeci, ženi. Služba se nastavlja, ali on nezna gdje i kome da ponudi svoju službu. Zato Kṛṣṇa govori, sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ (BG 18.66): "Ponudi Mi svoju službu. Biti ćeš sretan." To je filozofija, bhāgavata-dharma.

Hvala vam puno.

Bhakte: Jaya Śrīla Prabhupāda.