HR/Prabhupada 0894 - Dužnost se mora obaviti. Čak i ako uzrokuje malo neugodnosti. To se zove tapasya

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0893
Sljedeća stranica - Video 0895 Go-next.png

Dužnost se mora obaviti. Čak i ako uzrokuje malo neugodnosti. To se zove tapasya
- Prabhupāda 0894


730417 - Lecture SB 01.08.25 - Los Angeles

Arjuna je postavio pitanje Kṛṣṇi: "Sve što Ti kažeš je točno. Nisam ovo tijelo, ja sam duša. Svi nisu ovo tijelo. Oni su duša.Tijekom uništenja tijela..." (sa strane:": Prekini s tim. "Nakon uništenja tijela duša će postojati. Ali kada vidim svoga sina kako umire, ili djeda, kojeg ubijam, kako se mogu utješiti s činjenicom da moj djed ne umire, da moj sin ne umire, samo mijenjaju tijelo? Jer sam navikao misliti tako. I zato žaljenje postoji." Kṛṣṇa je odgovorio: " Da, to je činjenica. Moraš to tolerirati. Nema drugog načina." Tāṁs titikṣasva bhārata.

Kṛṣṇa nikad nije rekao da to nisu činjenice, što je Arjuna objasnio: "Znam da kada mi sin umire, on mijenja tijelo, ili kada mi djed umire, mijenja tijelo, znam to, ali opet, jer to ima utjecaja na mene, moram patiti." Kṛṣṇa je odgovorio: " Da, patnja je tu. Jer si ti u ovom tjelesnom shvaćanju života. I zato je patnja tu. Nema drugog načina nego da toleriraš. Nema drugog načina." Mātrā-sparśās tu kaunteya śītoṣṇa-sukha-duḥkha-dāḥ (BG 2.14).

Kao što je u tvojoj zemlji jako hladno tijekom jutra da bi se istuširao, mali neugodni zadatak Ali zar misliš da oni koji su bhakte, da će se prestati tuširati? Ne. Iako je hladno, on će se istuširati Dužnost mora biti obavljena. Dužnost mora biti obavljenja. Čak i ako je tu malo patnje.. To se zove tapasya. Tapasya znači da moramo nastaviti sa svojim procesom svjesnosti Kṛṣṇe usprkos svim opasnostima i nesrećama ovoga svijeta To se zove tapasya. Tapasya znači dobrovoljno prihvaćanje životnih teškoća Ponekad tapasya, u sistemu tapasye, u vrijeme ljetne sezone u žarkoj vrućini sunca, još zapaljuju vatru okolo i sjede u sredini i meditiraju. Postoje procesi takve tapasye U hladnoći netko uđe u vodu do vrata i meditira Te stvari su propisane u tapasyi.

Ali Gospodin Caitanya Mahāprabhu vam nije dao takve upute Dao vam je jako lijep program: pjevanje, plesanje i uzimanje prasadama. (smijeh) I opet to nismo sposobni učiniti. Ne možemo prihvatiti tu tapasayu. Vidite li. Toliko smo pali Su-sukhaṁ kartum avyayam (BG 9.2). To je vrsta tapasye koju je jako lako raditi i veoma je ugodna. Opet, nije nam to ugodno Biti ćemo negdje po ullici, ležati svugdje i opet, piti i imati seks i opet ležati Što se može učiniti? Pružamo dobre usluge Dođite ovdje, pjevajte, plešite i živite mirno i uzmite kṛṣṇa-prasādam. Budite sretni. Ali ljudi neće prihvatiti.

To se zove nesreća Caitanya Mahāprabhu je rekao: etādṛśī tava kṛpā bhagavan mamāpi durdaivam īdṛśam ihājani nānurāgaḥ (CC Antya 20.16).. Caitanya Mahāprabhu kaže: nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktiḥ. U transcendentalnom svetom imenu Boga, Kṛṣṇa, je svo obilje Kako Kṛṣṇa ima neograničeno obilje, slično u imenu, svetom imenu Kṛṣṇe, se nalazi isto neograničeno obilje āmnām akāri bahudhā. Mnogo je imena Kṛṣṇe Kṛṣṇa ima tisuću i tisuću imena. Glavno ime je Kṛṣṇa. Nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktis tatrārpitā niyamitaḥ smaraṇe na kālaḥ. Nema određenog pravila da morate pjevati u to i to vrijeme Ne. Bilo kad. Bilo kad možete Ime je istovjetno s Kṛṣṇom Ime, sveto ime Kṛṣṇe je Kṛṣṇa.. On je nitko drugi do Kṛṣṇa. Nemojte misliti da Kṛṣṇa. živi u Goloka Vṛndāvana i ima drugačije ime Kao što takvu koncepciju imamo u materijalnom svijetu. Ime je drugačije od činjenice Ali u aposlutnom svijetu ne postoji takva razlika To je apsolutno. Ime je moćno koliko je i Kṛṣṇa moćan.