HU/Prabhupada 0080 - Kṛṣṇa nagyon szeret fiatal barátaival játszani

From Vanipedia


Kṛṣṇa is Very Much Fond of Playing with His Young Boyfriends - Prabhupāda 0080


Lecture on CC Madhya-lila 21.13-49 -- New York, January 4, 1967

e-mata anyatra nāhi śuniye adbhuta
yāhāra śravaṇe citta haya avadhūta
'kṛṣṇa-vatsair asaṅkhyātaiḥ'-śukadeva-vāṇī
kṛṣṇa-saṅge kata gopa-saṅkhyā nāhi jāni
(Cscs. M. 21.18-19)

„Sukadéva Gószvámi szerint Krisnát végtelenül sok borjú és tehénpásztorfiú kísérte. Senki sem volt képes felmérni, hányan voltak valójában.” (Cscs. M.21.19.) Krisna saját otthonában olyan, mint egy tizenhat éves fiú. Fő időtöltése, hogy a barátaival együtt a borjakat legeltetni és játszani viszik. Ez Krisna napi teendője. Sukadéva Gószvámi írt egy nagyon szép verset arról, hogy a Krisnával játszó tehénpásztorfiúk számtalan élet jámbor tetteinek eredményeit mondhatják magukénak. Krita-punja-punydzsáh. Sákam vidzsahruh. Ittham szatám brahma-szukhánubhútja (Bhág 10.12.11). Nos, Sukadéva Gószvámi így írt. Kivel játszanak ezek a fiúk valójában? A tehénpásztorfiúk a Legfelsőbb Igazsággal játszanak, aki a Brahman-ragyogás forrása a dnyánik számára, akik bele akarnak merülni ebbe a Brahmanba. Itt van Krisna, a Brahman-ragyogás forrása. Így játszanak a tehénpásztorfiúk Krisnával, aki a Brahman-ragyogás forrása. Ittham szatám brahma-szukhánubhútja / dászjam gatánám para-daivaténa (Bhág 10.12.11). Dászjam gatánám: a bhakták számára – akik elfogadták a Legfelsőbb Személyt urukként –, Krisna a Legfelsőbb Úr. A személytelen filozófusok számára Ő a Legfelsőbb Brahman, és a személyes Istenben hívők számára Ő a Legfelsőbb Úr. Májásritánám nara-dárakéna (Bhág. 10.12.11.). Azok számára, akik az anyagi energia karmai között vannak, Ő olyan, mint egy közönséges gyermek. Májásritánám nara-dárakéna / sákam vidzsahruh krita-punja-punydzsáh (Bhág. 10.12.11.). Ezek a fiúk, akik mögött sok-sok élet jámbor cselekedeteinek eredménye áll, most megkapták a lehetőséget arra, hogy együtt játszhassanak Krisnával, mint a közönséges gyerekek. Ugyanígy Krisna is nagyon szeret fiatal barátaival játszani. Erről a Brahma-szanhita (5.29.) is említést tesz: szurabhir abhipálajantam / laksmi-szahaszra-sata-szambhrama-szévjamánam. Erről beszél a következő vers is:

éka éka gópa karé jé vatsza csárana
kóti, arbuda, sánkha, padma, táhára ganana
(Cscs. M. 21.20)

Nos, olyan sok tehénpásztorfiú van, hogy senki sem tudja megszámolni. Senki… Végtelen számú, ott minden végtelen számú. Végtelen számú borjaik vannak, végtelen számú barátaik, minden végtelen számú.

Vétra, vénu, dala, sringa, vasztra, alankára
gópa-ganéra jata, tára náhi lékha-pára
(Cscs. M. 21.21)

Nos, a tehénpásztorfiúk botokat fognak a kezükben. Furulyája is van mindegyiknek. Vétra vénu dala. És lótuszvirága és kürtje (sringara) is. Sringara vasztra. És szépen fel vannak öltözve. Ékszerek díszítik őket. A tehénpásztorfiúk úgy vannak felöltözve, mint Krisna. Ha eljutsz a lelki világba, nem fogod tudni megkülönböztetni Krisnát a többiektől. Mindenki olyan, mint Krisna. Ugyanígy a Vaikuntha bolygókon mindenki olyan, mint Visnu. Ezt úgy hívják, hogy szarupja-mukti. Amint az élőlény eljut a lelki bolygókra, olyan tulajdonságokkal rendelkezik majd, mint Krisna és Visnu – nincs különbség, mert ez az abszolút világ. Itt léteznek különbözőségek. A személytelen filozófusok nem képesek felfogni, hogy még az egyéniségükben sincs különbség. Amint az egyéniségről esik szó, ők ezt csak különbözőségekben képesek felfogni. Akkor ez a felszabadulás? Igen. És valóban nincs különbség. Az egyetlen különbség Krisna és a többiek jelleme között, hogy tudatosak arról, hogy Krisna a szeretetük tárgya. Ennyi. Krisna a középpont. Ilyen módon a fiúk, a lányok, Krisna, mindegyikük transzcendentális boldogságot érez.